typhoon thursday

Typhoon Thursday: De 5 beste stadsstranden van Europa

strandzuid stadsstrand amsterdam

Zon, zee, stad, een betere combinatie bestaat er bijna niet. Wie kiest voor een leven als stadsmens hoeft geen concessies te maken. Zand en strand liggen bij deze stadsstranden in Europese steden gewoon midden in de metropool. Een selectie van de 5 beste stadsstranden in Europa, waarbij je het stedelijke steen eenvoudig kunt aanvullen met vitamine zon en zand tussen je tenen.

Mijn strand

Heel de winter stond hij daar. Platte band. Roestig stuur. Bel afgebroken. Maar met de lente lonkt op een paar minuten fietsen het duin. Het strand. De zee. Het enige voordeel van mijn forenzenstatus. Een stuk natuur bevolkt door Schotse hooglanders is de compensatie voor een dagelijkse crime/reis naar de hoofdstad. Het strand daarachter is alleen met een fiets te bereiken, waardoor de zonnebadende, Redbulltankende en/of frisbeewerpende meute het nog niet (echt) ontdekte. Zelfs de terreur van meeuwenkolonies krijgt hier geen grip. En zo werd mijn aftakelende fiets ingeruild voor een jong en strak model. Een lekker groen ding. Voor tripjes van huis naar duin naar ‘mijn’ strand. Zoveel mogelijk.

Stad & strand

Aan mijn lijf geen stadsstrand. Maar wie met een NS-vrij leven gezegend is – you lucky bastard you – en in plaats van duinen hippige hotspot, Instagrammable zaakjes en speakeasy cocktailbars als achtertuin heeft, verlangt ook wel eens naar zand op fietsafstand. En dat hoeft helemaal geen probleem te zijn. De beste stranden vind je bij deze steden midden in de stad.

Stadsstranden in Europa

En op welke stadsstranden is het dan fijn vertoeven, Barcelona, Berlijn en Valencia voor de verandering een keertje niet meegeteld? Want die kennen we inmiddels allemaal wel, toch? Met je hoofd in de stad, met je voeten in ’t zand. Heerlijk!


Amsterdam – Strandzuid
https://www.instagram.com/p/BPcvMu_jKzd/?taken-by=strandzuid

Nu nog ‘werk in uitvoer’, maar straks een prachtig stipje strand in Amsterdam Zuid; Strandzuid maakt zich klaar om het strandseizoen fris te beginnen. Al 12 jaar ligt het stadsstrand achter de RAI, toch zal je het paviljoen bijna niet terug herkennen als het op 3 mei officieel geopend wordt. Strandzuid is deze winter compleet vernieuwd. Het oude complex maakte plaats voor een nieuw paviljoen met onder andere een restaurant, een “speelplaats” met beachvolleybalvelden, verschillende buitenbars en twee grote zandstranden. Beach mode on.


Haarlem – OerkapDat het voortbestaan van Oerkap niet gegarandeerd is, is al een reden genoeg om heel gauw eens de handdoek uit te gooien in Haarlem. Het stadsstrand naast Haarlem Station is namelijk heel relaxt strandhangen als hippige hippie. Elke donderdag zorgen live-acts voor muziek; bij Hollands zomerweer houdt een vuur je warm. Lijd geen honger. De pizza’s – 9 euro voor een oversized formaatje – zijn een Haarlems begrip.

Parijs – Paris Plages

Пляж Парижа немного хуже лазурки

A post shared by Dmitriy ? (@say_no_to_dreams) onDwalend van croissant naar Notre Dame kan de temperatuur zomers hoog oplopen. En zweten daar doet een beetje (wannabe)Française natuurlijk niet aan. In juli rolt de Franse hoofdstad daarom een tijdelijk strand uit om verkoeling te brengen in hete tijden. Kades langs de Seine verworden tot pop-up stadstrand met de nodige Parisienne nonchalance-élégance. Van onder een palmboom kijk je uit op historische taferelen.


Göteborg – JubileumsparkenGeen klassieke strandplaatjes voor Göteborg. De Scandinaviërs doen – geheel in character – lekker minimalistisch met het Jubileumsparken. De sauna op van het park is bijna compleet van gerecycled materiaal gemaakt. Zo smolten de makers zo’n 1200 flessen tot glazen kleedruimtes. Het is wel nog even wachten totdat het complete stadsstrand klaar is. In 2021 moet het park inclusief skatepark, urban boerderij en zeilschool af zijn.


Hamburg – Strand Pauli


Terwijl er grote containerschepen voorbij trekken doe je bij Strand Pauli alsof je op een tropisch eiland onder een rieten parasol uit kokosnoten ligt te lurken. Het stadstrand in de haven van Hamburg voelt net “echt” aan.

Stad of strand? Welke zou jij kiezen als stadsstrand geen optie was?

Marlies Bax