Reistips Travel

De flair van Frankfurt

03/09/2014

Als voorstander van luxe reizen kan ik niet zonder een stedentripje hier en daar. Behalve voor de standaard steden als Parijs, Barcelona en Londen heb ik een voorliefde voor ietwat onbekendere steden. Dus stapte ik in de trein naar Frankfurt, deze stad aan de Main wordt steeds populairder. En ik snap heel goed waarom; de stad heeft flair. Je kunt op vrijdagmiddag Jambers horen zeggen; ‘door de weeks een drukke zakenstad, in het weekend nemen de lokale bewoners en toeristen de stad over’.

nshispeed lounge

Hipsters & jeans bij 25hours Levi’s

Met de trein ben je in iets minder dan 4 uur in Frankfurt. Voor mij was het slaaptijd; comfortabel in een eigen coupe, wat geen overbodige luxe was aangezien ik de dag ervoor terug kwam uit Curaçao en een behoorlijke jetlag had. Rond 19u kwam ik aan in het 25 hours by Levi’s hotel, op 10 minuten lopen vanaf het station. De 25hours hotels zijn allemaal uniek en deze samenwerking met Levi’s gaf het hele hotel een heel relaxed ’60ies sfeertje. Na even opfrissen en de kamer inspecteren, val ik bijna in slaap. Dineren doe ik lekker makkelijk, bij Chez Ima in het hotel. Ik nam een aspergesalade en schnitzel, chocolademousse als dessert en een Aperol spritz als aperitief. Rond 21.30 begon de band die later zou spelen te soundchecken en was niets meer te verstaan. Een goed excuus om heel saai te gaan slapen.
Een wandeling in en rond het hotel laat zien dat hier vooral muzikanten, zogenaamde hipsters en een jong, hip publiek dat zin heeft in een feestje, kiezen voor dit hotel. Ik was erg nieuwsgierig naar de toegevoegde waarde van een partnership met Levi’s. Behalve leuke accenten in het interieur, krijg je als hotelgast ook korting op een nieuwe jeans. Origineel! Het dakterras heeft een tof uitzicht over de stad en er zijn een aantal terrastafeltjes op een binnenhof en voor het hotel, om bij lekker weer buiten te kunnen eten en drinken.

Kunstig Le Meridien

Zaterdagochtend was het vroeg uitchecken om naar het tweede hotel te verhuizen: Le Meridien. Dit hotel ligt iets verder, op loopafstand van het station aan een park. Doordeweeks vindt je hier vooral zakenreizigers, in het weekend leisure bezoekers en heel veel crew members van PanAm. Het hotel is recent gerenoveerd, met een oud deel dat in dezelfde stijl is gelaten en een moderner deel. Ik vind de kamers iets te modern voor de uitstraling en geschiedenis van het pand, maar dat is een kwestie van smaak. De kamers zijn ruim opgezet, er is veel aandacht voor kunst van jonge en lokale kunstenaars en het ontbijt is zo uitgebreid dat je niet weet waar je moet beginnen. Ook is er een partnership met Illy; als hotelgast liggen op je kamer vouchers voor gratis coffee to go. Lekker om ‘s ochtends even mee door het park te slenteren of onderweg voor je gaat winkelen. Extra fijn; het centrum en musea zijn op loopafstand en Le Meridien heeft een afspraak met het Schirn, hotelgasten kunnen de Kunsthalle gratis bezoeken.

Photo 24-05-14 14 01 38

Frankfurt bezienswaardigheden

Frankfurt heeft een centrum met prachtige oude architectuur, maar ook nieuwe gebouwen, indrukwekkende kantoren en diverse musea. Het is 1 van de weinige steden met wolkenkrabbers en wordt daarom ook wel Mainhattan genoemd. Dit snap je echt goed als je er tussen loopt of op uit kijkt. Je krijgt het meeste van de stad mee met de ‘hop on, hop off’ bus. Hier moet je er halverwege sowieso uit om van route te wisselen, best apart. Vanuit de bus, over de Main zie je goed hoe de stad is ingericht en dat er ook hier een soort financial en media district is ontstaan.
Qua musea is het Schirn Kunsthalle een aanrader. De architectuur van het museum, de exposities (ik ging naar een expositie over de bourgeois in Montmartre), de zitzakken in het midden waar je kunt spelen met geluid, of gewoon lekker kunt chillen. Fijne sfeer en heel toegankelijk.

Photo 24-05-14 16 52 52

Photo 24-05-14 18 24 45

In de zomer heeft Frankfurt veel leuke rooftop bars en restaurants. Lunch met een view genoot ik bij de Scavi & Ray Bar, die ieder jaar gesponsord wordt door een ander drankmerk. Boven een winkelcentrum, dus flink omhoog kijken en je kunt ‘m niet missen, ongeacht welk drankmerk er nu aan verbonden is!

Photo 24-05-14 17 34 18

Photo 24-05-14 17 32 11

Vlakbij het Schirn ligt een van de vele gezellige pleintjes, die typisch Duits aandoen. De zon schijnt en na wat winkelen strijk ik neer op het terras tegenover het Römer. Dit is al 600 jaar het stadhuis, in middeleeuwse sfeer. Er om heen liggen veel terrasjes waar je heerlijk in de zon kunt vertoeven met een biertje en appeltaart. Rustig is het er niet, de klokken van het stadhuis gaan iedere 15 minuten af, maar het geeft wel extra sfeer.

Photo 24-05-14 18 53 27

Photo 24-05-14 18 24 45

Photo 24-05-14 18 23 16

Dineren deed ik bij Lorsbacher Thal, een echte wijn taverne waar ze de voor Frankfurt typische appelwijn schenken. Heel eerlijk: not my cup of tea. Zowel de taverne als de wijn niet. Het eten is prima, maar niet bijzonder lekker. Helemaal hygiënisch voelt het bestek en de tafel niet aan, dus ik heb al vrij snel gegeten en gedronken. Dan maar een uitgebreide avondwandeling en een bezoekje aan de Casablanca bar in het Meridien, geheel in Casablanca filmstijl. Wel mijn cup of tea, want hier worden zelfs sigaren gerookt. Het interieur doet denken aan bezoekjes aan je opa en oma, nostalgie!

Photo 24-05-14 20 24 03

Op zondag zijn de meeste musea gewoon open. Dus na het uitgebreide ontbijt bezocht ik het Stadel museum. Als je het museum van buiten ziet verwacht je vooral moderne kunst, maar het is juist een mooie afwisseling van oud en modern, bekende klassiekers waaronder Nederlandse kunstenaars als Jeroen Bos, schilderijen, beeldhouwwerk maar ook fotografie. Een mooie mix en een fijn begin van de dag. In het Holbein’s café en restaurant is het daarna goed vertoeven, om alle indrukken bij kaffee und kuchen op je in te laten werken.

Niet in het centrum maar zeker de moeite waard is Palmengarten, zoals de naam al doet vermoeden, een palmentuin. Prachtig opgezet met priëlen, fonteinen die een show opvoeren op klassieke muziek, heerlijke ligstoelen en uiteraard een cafe in de rozentuin. Bij mooi weer is dit de plek waar je een dutje kan doen in het gras (op de fijne stoelen), kan genieten van de muziek en fonteinen, je zondagochtend kunt beginnen met een kopje koffie in het café, midden in de tuin of rustig op een bankje gaat lezen in de zon.

Photo 24-05-14 14 08 42

Verder is het lekker wandelen langs de oevers van de Main, waar in de zomer veel terrasjes en strandbars te vinden zijn. Vergeet ook niet de Portikus exhibition hall, dit schattige huisje toont veel wisselende contemporary art tentoonstellingen.

Frankfurt deed mij een beetje denken aan Brussel, door de week is de stad van de zakenmensen, in het weekend zorgen de toeristen voor wat extra opschudding. Leuk, modern en een aanrader als je comfortabel met de trein wilt reizen maar niet te lang onderweg wilt zijn!

Sabine de Witte