amsterdam Hotspots

De Herengracht

Uiteten vind ik heerlijk, maar het is meestal moeilijk te combineren met goede voornemens als wat kilo’s kwijt raken en gezonder leven. Gelukkig zijn er in Amsterdam steeds meer hotspots die biologische, gezonde en verantwoorde gerechten serveren, zodat een gezellig avondje niet meteen betekent dat je moet zondigen. De Herengracht is daar het perfecte voorbeeld van.

De komende vijf weken werken ze onder het credo ‘Eten is het nieuwe dieten’ samen met verschillende voedingsdeskundigen, die iedere week een speciaal drie gangen menu samenstellen. Zo willen ze laten zien dat je dus ook buiten de deur kunt genieten van verse en gezonde seizoensproducten uit eigen land. Kris Verburgh, Edwin Florès, Jobien Groen, Carola van Bemmelen en Ria Penders presenteren menu’s waarbij gezond vooral ook hartstikke lekker is.

de-herengracht

Deze week staat het menu van Jobien Groen centraal. Jobien is cultureel antropoloog en freelance tekstschrijver en ze ontwikkelde het receptenboek ‘Lekker Lokaal’. In veertig recepten heeft ze de Hollandse keuken een spannende draai gegeven door allerlei producten te gebruiken die in en rondom Amsterdam te verkrijgen zijn. Ze biedt je zelfs fietsroutes, zodat je de telers en tuinders rond Amsterdam makkelijk, en via de groenste fietspaden, kunt bereiken. Zo kun je met eigen ogen zien waar die smaakvolle aardbeien, courgettes of appels vandaan komen. Verser dan dat bestaat er niet.

gezond-eten
eten-dieten-recept

Het leuke is dat je de gerechten die je deze week bij de Herengracht eet dus ook terug kunt vinden in Jobien’s kookboek. Voor ambitieuze keukenkunstenaars zeker het proberen waard, want het was heerlijk! Ik ben erg benieuwd naar de gerechten die de de andere voedingsdeskundigen op het menu hebben gezet.

Hoe combineer jij je goede voornemens met genieten?

Sabine de Witte