Travel

De les lezen

Anderen de les lezen
Hoe grappig is dat. Nog geen twee jaar geleden verliet ik zelf de schoolbanken. Vrijdag mag ik op Windesheim gastcollege geven. Vandaag gaf ik al een social media cursus. Deze week staat dus in het teken van ‘anderen de les lezen’. Dat ik gevraagd ben om gastcollege te geven vind ik een grote eer. Het geven van social media cursussen is geweldig om te doen, omdat nog zoveel mensen de kracht van social media niet hebben ervaren.

Nieuwe dag, nieuwe les
Anderen de les lezen klinkt heel betweterig, wat zeker niet zo is. Ik kan met mijn slechts 26 jaren levenservaring niemand de les lezen, daarvoor ben ik zelf veel te onervaren. Daarbij leer ik gelukkig nog steeds iedere dag bij. Over mijn vak, ondernemen en het leven zelf.

Geen leraar meer
Hoewel ik geen moment terug verlang naar de collegebanken, de veel te relaxte dagen tijdens mijn studententijd of de gekke capriolen die ik toen uithaalde, was het helemaal zo gek nog niet om een leraar te hebben. Iemand die vertelde wat je moest onthouden, hoe je iets kon uitvoeren en je op de vingers tikte als het mis ging. Nu ben je docent en student tegelijk, maar duurt het vaak wat langer voor je de gescoorde onvoldoendes onder ogen krijgt. Moet je je eigen lessen maken, op basis van dingen die interessant genoeg zijn om er dieper in te duiken.

Klaar voor de klas?
Toen ik gevraagd werd voor het gastcollege, over Schrijven voor het web, was ik naast vereerd ook wel een beetje geschrokken. Weet ik wel genoeg? Kan ik dat wel over brengen? Ik ben pas 2 jaar bezig, luisteren studenten wel naar zo’n snotneus als ik? Ik kom toch ook net kijken? Hoe weet je als leraar dat je klaar bent voor de klas? Voor mijn gevoel heb ik nog niets te vertellen. Van veel gastcolleges kan ik nog herinneren dat ik tegen de sprekers op keek. Ik kan me niet voorstellen dat er iemand naar mij zou opkijken. Als ze maar een beetje op kijken als ik daar vrijdag in de collegezaal sta en ik mijn verhaal ga doen. En als ze er iets van zouden opsteken, zou dat natuurlijk extra leuk zijn. Wederom een leuke uitdaging in mijn agenda!

Anderen de les lezen terwijl je zelf nog in de studiebanken van het leven zit

Sabine de Witte