Travel

De luxe van een backpack vs. de rolkoffer

Luxe_van_een_backpack

De luxe van een backpack wordt weleens vergeten als we deze vergelijken met die van een rolkoffer. In Amsterdam is het goed zichtbaar: rolkoffers overal! Ik ben niet de eerste die zich op zijn zachtst gezegd lichtelijk ergert aan het geluid van de harde wieltjes op de kinderkopjes. Alleen al daarom raad ik iedereen aan een backpack te nemen, maar er zijn meer voordelen. Zoals niet een flater staan als je met je koffer door zand moet slepen naar je bamboehut aan zee.

Backpacken geeft vrijheid

Een grote pijler is natuurlijk de vrijheid die je hebt met een backpack. Een backpack volgt jou waar je ook gaat. Je hangt ‘m op je rug en gaan! Vrijheid is immers je grootste luxe. En laat ik meteen een vooroordeel wegnemen: ze hoeven niet altijd gigantisch te zijn. Als je een wat kleinere variant backpack koopt (35 liter) kan deze mee in de handbagage. Super handig, want dan kan jij met je handen vrij op het vliegveld shoppen of ongehinderd naar je gate rennen. Ik reis altijd met een backpack. Naar verre landen als Nepal, maar ook naar dicht-bij-huis festivals als Lowlands. Ik zit alleen vaak met één probleem: ik ben erg klein. Hierdoor kan een backpack voor mij niet te groot zijn, want dan loopt mijn backpack met mij weg. Nee echt, het ziet er niet uit. Daarom reis ik altijd met een backpack niet groter dan 35 liter. Twee maanden ben ik zonder moeite met deze krachtpatser in Nepal geweest. Met een backpack van 35 liter kun je dus moeiteloos een paar dagen city trippen alsook een paar maanden reizen. Kies je toch voor een grotere variant? Neem dan een daypack mee van bijvoorbeeld Fjällräven waar alle noodzakelijke dingen in passen voor in het vliegtuig (inclusief je laptop!).

Hands-Free

Al eens door het zand gelopen met een rolkoffer? Ja… geen goed idee. Met een backpack loop je met alle gemak over mooie landweggetjes, over kleine steigertjes en strandrijke eilanden. En niet alleen in warme gebieden is een backpack handig. Voor een bezoek aan koudere gebieden als Scandinavië of IJsland is een backpack ook een uitkomst, want zo blijven je handen lekker warm. Je hand, die anders de rolkoffer trekt zal me dankbaar zijn!

Backpack inpakken als een rolkoffer

‘De backpack’ heeft naast de logheid met nog meer vooroordelen te maken. Neem het inpakken: rolletjes kleding die je in een groot zwart gat gooit en hoopt dat ze goed op de bodem terechtkomen? Uren zoeken en graaien naar spullen als je eenmaal op je vakantiebestemming bent? Verleden tijd. Inmiddels zijn er veel backpacks op de markt die de rits aan de zijkant hebben, zodat je je backpack kan inpakken als een rolkoffer. Insiders tip: doe dingen als sokken, ondergoed, kabels etc. in aparte plastic zakjes. Zo kan je slim je tas in en uit pakken zonder dat alles steeds overhoop ligt.

Pack lighter. Go further. ??

A post shared by Decathlon Nederland (@decathlonnederland) on

Comfort van een backpack

Een backpack comfortabel? Jazeker. Neem bijvoorbeeld het easyfitsysteem van de nieuwe Quechua-backpacks. Dit systeem zorgt dat de easyfitbackpack precies op jouw lichaam past. Je doet de rugzak als volgt om: maak alle riemen los (schouderriemen, heupgordel, stabilisatieriemen). Neem vervolgens de rugzak op je rug. Plaats de heupgordel op heuphoogte. Hiervoor is een slim ezelsbruggetje bedacht: je hand op de band en je duim op je (heup)rand. Dat botje wat je voelt (hij moet om het bekken heen zitten). Trek nu de heupgordel aan. En nu komt het: trek aan de Easyfit-grepen (de rode riem) en het schouderblok gaat om je schouders zitten. Je zet hierdoor je backpack hoger of lager op je rug. Stel als laatste de stabilisatieriemen boven je schouders naar wens af. Of je nu klein of groot van stuk bent, licht of zwaar beladen je hoeft nu niet meer te stoeien met je heupgordels en schouderriemen om de perfecte fit te krijgen. Zo kun je meer aandacht besteden aan je welverdiende reis! Bovendien zit er een handig afneembaar daypack op, waar je genoeg in kwijt kunt voor een dagje op expeditie.

Sabine de Witte