Travel

De stadstuin van 2050: weg uit het grijze gebied

Agora Tower plant power Let it Grow

Het jaar 2050. Mogelijk woont dan de helft van de wereldbevolking in steden. Stress, stijgende temperaturen en luchtverontreinigingen kunnen de boel overnemen, maar er is een remedie: meer planten en bloemen! Let it Grow is een innovatieplatform dat investeert in mensen en bedrijven met groene initiatieven en laat deze ideeën tot leven komen, zoals onder andere de stadstuin. Een paar van de initiatieven waren te vinden op het Greenhouse Festival, afgelopen weekend in het Transformatorhuis. Mocht je het gemist hebben, niet getreurd ik licht er graag een paar voor je toe. De toekomstplannen voor de stad zijn ongelofelijk: prepare to be amazed!

Living Light

Living Light is een combinatie van plant en technologie. Het is een lamp die gaat branden als je de plant aanraakt, oftewel je plant is je lamp. De makers maken gebruik van het fotosyntheseproces van de plant en gebruiken de energie die daarbij vrijkomt als energie om een lamp aan te zetten. Stel je voor: je loopt ‘s avonds in het park en een struik of het gras licht op als je er langs wrijft. Super romantisch toch?

Gewildgroei – maak je eigen stadstuin

 photo 7b283610-d100-467b-8384-ca93a5ec85f5.jpg

Een ander romantisch initiatief is dat van Gewildgroei. Het idee is heel eenvoudig en briljant. Gewildgroei stimuleert wildgroei door de ouderwetse stoeptegel te vervangen voor een Living Pavement tegel. Zo draagt iedereen een steentje bij aan de natuur. Het is een manier om een stil statement te maken tegen de grijze stoeptegeldictatuur. Onkruid is je vriend!

Sprinklr


Niemand wil een slechte moeder zijn zelfs niet voor planten. Een dooie plant in je vensterbank kan dan ook erg confronterend zijn. De vraag is vaak, wat doe ik fout? De communicatieve vaardigheden van een plant zijn erg minimaal en werken frustrerend. Gelukkig hoef je nu niet zelf meer de plantenfluisteraar uit te hangen, maar zorgt Sprinklr voor bloeiende planten. Sprinklr stelt naar aanleiding van jouw wensen een seizoensgebonden box samen vol met biologisch gekweekte planten. Als de planten thuisbezorgd zijn hoef je geen hovenier in te huren om je groene baby’s in leven te houden, want die komt er gratis bij in de vorm van een App. Deze App geeft verzorgingsnotificaties en -tips. Je kunt er algemene en persoonlijke vragen vragen stellen over je plant, zodat jullie nog lang en gelukkig samen leven.

Urban Farm

 photo 01-urban-farm_1.jpg
Sinds 2010 staat er in Tokyo een Urban Farm. Dit is een negen verdiepingen tellende ruimte onder een kantoorgebouw die gebruikt wordt om groenten en fruit te laten groeien. Je kunt het zien als een binnenshuis stuk landbouwgrond. Met LEDtechnologie zorgen ze dat meer dan 200 planten genoeg licht krijgen en groeien als kool in een pesticide-vrije omgeving. De tomaten groeien uit het plafond en de en de sla uit de bureaulades. Kan het nog gekker?

Vertical Forest

Het gevoel van een bos op 110 meter hoogte. In Milaan staat een verticaal bos middenin de stad. De architect Stefano Boeri heeft een gelijk aantal bomen geplant als op een hectare bosgrond. De 900 bomen en 20 duizend planten zijn allemaal geplaatst in twee woontorens. Het ‘bos’ heeft een eigen microklimaat, absorbeert CO2 en geeft zuurstof. Daarnaast kun je ook lekker uit je luie stoel vogels en andere dieren observeren in een natuurlijke omgeving. Eenzelfde soort innovatie is te zien bij de Agora Tower in Taipei, Taiwan. Deze luxe woontoren is compleet in september 2017. Bereid je voor op panoramische uitzichten en frisse lucht zelfs midden in de stad!

#niceviews #balconyview #plantpower #stefanoboeri #architecture #green #urbanforest #verticalforest

A post shared by Hierisiris_ (@hierisiris_) on

Doe meer met planten!

Er zijn nog veel meer projecten te vinden op de Let it Grow website. Echt de moeite waard en misschien word je geïnspireerd tot een groene overgave. Tot 2 mei kunnen bedrijven en ondernemers zich aanmelden voor het incubation programma en helpt Let it Grow met het realiseren van nog meer innovatieve groene ideeën zoals hierboven. Maak grijs weer groen!

Zie jij jezelf onderdeel van een stadstuin worden?

Iris Oosterloo