Reistips

De vrijheid van fietsen

bikester fiets

Of het nou in een vreemde stad is of in het vertrouwde Amsterdam, maar weinig geeft me zo het gevoel van vrijheid als fietsen door een stad. Bij mooi weer fluitend en met een omweg, nachtelijke fietstochten langs de grachten of al scheldend op de regen. Door weer en wind, van noord naar zuid, centrum en oost. Bovendien kun je op de fiets geweldig nieuwe plekken ontdekken, snel afstappen of zelfs ‘on the go’ een fotootje schieten. De truc als je ergens niet bekend bent maar toch wilt rondfietsen: Google Maps en je telefoonoortjes!

 photo fiets-detail.jpg

Al fietsend op verkenningstocht

Zo maakte ik mezelf al snel wegwijs in Parijs toen ik daar in de zomer van 2013 een maandje bivakkeerde. Op de Velib crosste ik de hele stad door. Voor een middagje picknicken onder de Eiffeltoren, maar ook naar zakelijke afspraken. Er werd hartelijk om gelachen toen ik daar bij een pr-bureau aankwam, want de Parijzenaren moeten er nog steeds aan wennen. Sinds die zomer voelt het alsof ik de stad op mijn duimpje ken en lijk ik de stad beter te begrijpen.

In Barcelona naar het strand, of recht toe recht aan de blokken uit fietsen. Soms levensgevaarlijk op 4-baans wegen waar de auto’s je in moordend tempo voorbij scheurden, maar heerlijk om de Passeig de Gracia af te fietsen met hier en daar een (shop) tussenstop of drankje op favoriete plekken. Bij het Mandarin Oriental hotel moesten de concierges er altijd hard om lachen. Maar voor mijn gevoel lachte ik altijd het hardst door de lol die ik er in had.

Berlijn is ook zo’n stad waar ik graag rondfiets en me dan instant een local voel. Dat komt deels omdat ik er al jaren veel kom, omdat de stad niet zo ingewikkeld in elkaar zit en omdat ik de afstanden/tijden met het openbaar vervoer vaak vervelend vind. Bovendien is het een leuke wedstrijd met mezelf om te raden bij welke straat ik de Alexandertoren weer kan zien, of na een paar keer dezelfde route gefietst te hebben, een snellere sluiproute te vinden.

 photo sabine-fiets.jpg

Het leukst vind ik het om samen met iemand te fietsen. Al mountainbikend door de Ardennen op een snikhete dag om vervolgens ergens je fietsen in de berm te gooien en een heerlijke middag te snoozen in een weiland met lekkere versnaperingen. Op een mooie dag de halve stad door cruisen op zoek naar een fijn plekje om van het weer te genieten. Samen op weg naar een nieuw avontuur.

Vroeger fietste ik hele middagen in m’n eentje op de mountainbike van m’n vader. Kilometers asfalt, bossen, afgelegen wegen. Inmiddels staat al jaren een wielrenfiets op m’n verlanglijstje, maar ja, waar laat ik die? En hoe vaak gebruik ik die?

Nieuwe tweewieler; vrij fietsen in stijl

Toen ik naar Amsterdam verhuisde was het eerste wat ik ongeveer kocht een fiets. Ik begon met een cheap oranje exemplaar, die uiteraard ongevraagd ‘geleend’ werd. Toen kwam er een witte hippe stadsfiets. Die het jarenlang prima heeft gedaan, niet werd gestolen omdat hij er uit zag als kinderfiets en er na een paar jaar weinig hip meer uitzag. Na afgelopen winter gaf ‘ie er onherstelbaar de brui aan. Time for change! Een degelijke oma-fiets, met versnellingen want vergis je niet in Amsterdamse bruggetjes, een kek kleurtje zodat ik ‘m in het drukste fietsenrek snel kan opsnorren en een bagagerek voor koffer/bagage-op-fiets capriolen. Zulke dingen wil ik dan snel regelen, terwijl ik normaal niet zo van de online aankopen ben. Maar iets bij elkaar klikken tot een personalised geheel, daar ben ik dan wel weer gevoelig voor. Zo kwam ik bij Bikester terecht en vond ik daar de fiets die perfect bij me past. Hoewel in de beschrijving ‘dolfijngrijs‘ staat, is het in mijn beleving ijsblauw. Als ik ‘m binnen kwijt zou kunnen zou ‘ie perfect passen bij de muur. En bij die ene spijkerbroek. M’n armband. Jep, zowel interieur als garderobe matchen er prima bij. Hij werd voor de deur afgeleverd, waar de inmiddels goed bevriende fietsenmaker op de hoek hem voor me af monteerde. Ik blijf voorstander van de lokale economie sponsoren. Inmiddels hebben we samen al een aantal fietsavonturen beleefd, hoop ik dankzij een goed slot en fietsverzekering een lange termijn relatie aan te gaan en voel ik me vrijer dan ooit als we samen weer op pad gaan. Als ik dit zo schrijf, zou ik bijna gaan denken over een (koos)naam…

 photo vrijheid-fietsen.jpg

Disclaimer: dit is een samenwerking met Bikester.

Sabine de Witte