amsterdam tips

Die paar seconden

Amsterdam loves fietsen

Fietsen voor je leven

Met mooi weer is er niets fijner dan fietsen door de stad. Langs de Amsterdamse grachten, over de Nieuwe Amstelbrug naar kantoor en daar even stil staan om het uitzicht en de rust tot je te nemen. Maar fietsen in Amsterdam is volgens mij ook een van de gevaarlijkste activiteiten. Geloof me, ik voel me veiliger wanneer ik ’s avonds laat van de tramhalte naar huis moet lopen, of langs het Sarphatipark wandel. In Amsterdam voelt het alsof ik ‘moet fietsen voor m’n leven’. Braaf als ik ben stop ik namelijk voor ieder rood stoplicht. Wat al tot meerdere scheldpartijen heeft geleid. Want ik ben een ’trut’ als ik door groen fiets en daarmee bijna tegen een roodfietser op bots. Sorry mensen. Ik heb in een rustig dorpje fietsles gehad, het enige verkeerslicht waar ik langs kwam is inmiddels vervangen door een rotonde en behalve opletten voor trekkers ben ik in het fietsverkeer weinig gewend.

Die paar seconden

Waar ik iedere keer bijna door van m’n fiets val, dat zijn niet eens de scheldpartijen of net-te-voorkomen botsingen. Dat zijn de moeders met 2 kinderen op hun fiets, die keihard door rood racen. Ook moeders met 2 lege kinderzitjes vervloek ik. Je kan het verkeer misschien wel in de gaten houden, zien ze jou ook? Ik heb geen rijbewijs, maar zit regelmatig als passagier in de auto of achterop de scooter. Minstens 100 keer ben ik me rotgeschrokken door roodfietsers die ineens vanuit een zijstraat kwamen stuiteren. Levensgevaarlijk. Iedere keer vraag ik me weer af, is je leven echt die paar seconden waard? Ben je dan echt zoveel sneller op je eindbestemming? Vaak haal ik uiteindelijk de roodfietsers weer in, want 2 seconden later sprong het licht al op groen. Die verkeerslichten zijn er niet om mij te pesten, op te houden of de oorzaak dat ik te laat ben. Die zijn er om mij te helpen veilig deel te nemen aan het verkeer. Zodat ik daadwerkelijk ongeschonden bij B aan kom. Geniet van het zonnetje als het licht op rood staat. Grinnik naar de verregende mede-fietsers als het weer eens met bakken uit de lucht komt en jij net op de fiets stapt. Sta eens een paar seconden stil, of het je waard is. Zoveel risico nemen voor luttele seconden. Ook al zitten ze zogenaamd altijd tegen, lijken ze misschien nutteloos of zie je nergens in de buurt een auto rijden. Een stalen ros verliest het altijd van een autoblik. Stoppen voor het stoplicht: + 100.

Ik speel op save

Groen is fietsen, rood is stoppen

Sabine de Witte