Travel

Dineren in een treepod

Afgelopen december genoot ik van een maand vakantie in Azië, met als één van de hoogtepunten eten in een treepod. Mijn route: Eerst even helemaal unwinden en back to basic op Koh Mak, daarna een paar dagen op het populaire Koh Kut, vanaf daar reisde ik naar Cambodja voor een paar dagen Siem Raep en Phnom Penh en ik sloot mijn reis af in Bangkok. Het was mijn eerste vakantie sinds jaren, op wat korte breaks na. Bijna geen werk, maar vooral genieten, bijkomen en ontdekken.

Treepod dining Soneva Kiri

Extra genieten deed ik tijdens een hele bijzondere dining experience. Op Koh Kut ligt het superluxe Soneva Kiri Resort. Het ligt helemaal in het noordelijke puntje van het eiland, heeft een eigen vliegveld(!) en is volledig privé-terrein. De rich en famous komen hier dan ook graag om incognito te genieten van de Thaise zon. Op zo’n resort moet alles exclusief en bijzonder zijn, dus werd er een architect ingeschakeld om een treepod (vogelnestje) te bouwen. Geïnspireerd op hoe de lokale bevolking eten uit bomen haalde en zo gemaakt dat je optimaal kunt genieten van het uitzicht. Een prachtige zonsondergang in zee. De treepod dining experience bij Soneva Kiri is een unieke beleving in Thailand!

treepod

treepod-thailand-sak

treepod-rules

treepod-thailand-sak

Ziplinende bediening

Om mijn reisgezelschap een bijzonder verjaardagscadeau te kunnen geven, mailde ik naar de beschikbaarheid van de treepod. Er is maar 1 nestje en dat kun je boeken voor ontbijt, lunch of diner. Online had ik gelezen dat het ontzettend populair was en eigenlijk altijd volgeboekt. Dolblij was ik dan ook toen Sak, de treepod manager terug mailde dat er plek was én ze rekening konden houden met mijn koriander allergie. Altijd een uitdaging in Thailand. Wel moest ik nog even de veiligheidsregels doornemen en ondertekenen, want alles voor de veiligheid. Ook bijzonder: om nooit de zonsondergang te missen hanteren ze bij het Soneva Kiri Resort een andere tijd. Het is er een uur vroeger dan de lokale tijd. Hoe grappig!
Bij aankomst op het resort is goed te merken dat de privacy van gasten erg belangrijk is voor Soneva. De portier moet eerst bevestiging krijgen van het management dat we daadwerkelijk gasten van het restaurant zijn. Terwijl de treepod wordt klaargemaakt, is het heerlijk afkoelen bij de ijssalon met meer dan 50 soorten huisgemaakt ijs. Dan gaat het avontuur echt beginnen en onder begeleiding van de Food & Beverage Manager volgt een kleine tocht door een mini-jungle met trappen naar de treepod. Eenmaal ingestapt in het vogelnestje, begint het avontuur. De treepod is een bijzondere liftconstructie in de bomen en het eten wordt geserveerd op 25 meter hoogte. Verstopt tussen de bladeren en de bomen kijk je uit op zee en voel je je even heel erg één met de natuur. En Jane, wachtend op Tarzan.

sorbetijs-soneva-kiri

sabine-soneva-kiri

Sak legt uit hoe de avond eruit zal zien, geeft strenge veiligheidscontroles wat wel en niet mag in het bamboe nest en serveert super enthousiast de eerste gang. Het eten bestaat uit Thai fusion gerechten. De tafel staat al snel bezaaid met allemaal kleine schaaltjes en bakjes heerlijkheden. De sommelier heb ik gevraagd om er een bijzondere witte wijn bij te schenken en de Russische Riesling uit 2012 is een aangename verrassing bij de Thaise gerechtjes.

zip

sak-zipline-treepod-dining

treepod-trap

treepod-dining-uitzicht

zonsondergang-treepod

zonsondergang-treepod-dining

Terwijl er een smaaksensatie op grote hoogte plaats vindt, is Sak al zip-linend vertrokken om de volgende gang te halen. Het is een hilarisch gezicht hoe hij aan de touwen hangt en ondertussen met de typisch Aziatische bamboemanden in de weer is. Het eten is sensationeel, de zonsondergang niet op camera vast te leggen en de avond vliegt voorbij. In de treepod is aan alles gedacht. Er is een ventilator, anti-insect, dekentjes etc. Sak is super scherp als het gaat om drankjes inschenken, de tafelschikking en de gerechten. Hij doet er alles aan om de avond nog onvergetelijker te maken. Zijn enthousiasme over zijn werk en Thailand zijn aanstekelijk en hij kan het niet laten om vragen te stellen over het Westerse leven. Hij blijkt alleen niet zo veel talent voor fotografie te hebben, tenzij hij ook op de foto mag.

menu-treepod-dining-soneva-kiri-kho-kood-thailand

treepod-hoofdgerecht

treepod-sabine-sak

treepod-dining-voorgerecht

sabine-eten-treepod-thailand

Een treepod dining boek je ver van te voren (tip: met een American Express credit card kun je gebruik maken van de lifestyle services, waarmee je vaak voorrang krijgt bij dit soort bijzondere eetgelegenheden) en is, zeker voor Thaise begrippen, niet goedkoop. In 2015 betaal je voor een diner voor twee personen 14.000 baht, zo’n € 350 zonder drankjes. De gehele ervaring is uiteindelijk onbetaalbaar en iedere cent waard.

Mijn foto’s lijken misschien wel iets minder spectaculair dan de Pinterest plaatjes 🙂

Sabine de Witte