Travel

DIY: koperen Brogues

koperen schoenen zelf maken

Koperchic

Zo af en toe heb ik last van opruimwoede en gaan om de beurt mijn kledingkast, schoenencollectie en accessoire-rekjes ‘er aan’. Alles wat ik een jaar lang niet heb gedragen, wat niet meer past of waar ik in het geval van schoenen, blaren van krijg moet weg. Ik geef het aan vriendinnen, verkoop het op marktplaats of het beland bij de vuilnis. Die opruimwoede levert meestal ruimte voor nieuwe items. Maar heel af en toe kom ik een hidden treasure tegen waar ik toch weer iets van weet te maken. Dit keer waren het saaie bruine brogues schoenen. Ooit in Spanje gekocht (dus goedkoop genoeg om een DIY van te maken) toen ik niet meer op mijn hakken kon staan. Perfect om herfstige brogues van te maken die ik ‘chic’ kan dragen bij een jeans en witte blouse met koperen en/of rosé gouden accessoires. En het sluit mooi aan bij mijn kopertic

Koperen brogues maak je zo

Dit klusje klaar je in een uurtje tijd en na een dagje geduld kan je op je nieuwe koperen stappers de herfstbladeren door stampen. Voor 15 euro en met een half uurtje werk was ik klaar! Goedkoper nieuwe schoenen vinden lukt bijna niet!

Benodigdheden:

  • 1 paar oude lederen brogues
  • 1 potje koperverf, ik gebruikte verguldwas
  • stofdoek
  • oude theedoeken: 1 onder de schoenen, 1 om de was aan te brengen

koper verf was

koperen brogues maken

Werkwijze:

  • Stap 1: Maak de oude brogues eerst schoon en vet/smeer vrij met de stofdoek. Maak deze een beetje vochtig als je echte viezigheid er af wil halen, maar zorg dat het leer niet doorweekt
  • Stap 2: Smeer wat van de was aan je theedoek en begin op de neus van je schoen. Breng de was met draaiende bewegingen aan en smeer goed uit. Zorg dat de was overal goed dekt.
  • Stap 3: Laten drogen op de theedoek, in ieder geval 24 uur.
  • Stap 4: Take out your new shoes and shine!

Het kan zijn dat je na het dragen in de leerplooien ziet dat de was loslaat, dit kun je iedere keer bijwerken als het je stoort. Ik vind het juist wel grappig, omdat de schoenen zo een ‘geleefd’ effect krijgen.

Shinen maar!

Zie hier het eindresultaat van mijn DIY. De bruine veters heb ik voor het effect vervangen voor wit leer, waardoor het koper nog meer opvalt. Inmiddels heb ik met dezelfde was ook een saaie houten iPad dock en een lelijk wit dienblad gepimpt!

koperen schoenen zelf maken

Sabine de Witte