Travel

Droomreis: via Abu Dhabi naar de Seychellen en Zuid-Afrika

Momenteel ben ik al even op droomreis. Het vertrek en de voorbereiding ging helaas iets anders dan gepland, maar dat mag het feit dat ik ben begonnen aan een droomreis niet drukken. Met Etihad vertrok ik maandag 22 januari naar Abu Dhabi voor een stop-over, om van daaruit een kleine 3,5 week op reisavontuur te gaan. En wat voor droomreis.

Abu Dhabi: Disneyland voor volwassenen

Wat ik me voor moest stellen bij Abu Dhabi, vond ik lastig. Jaren geleden woonde ik een perslunch bij waarin alle USP’s van deze bijzondere bestemming in de Emiraten werden uitgelicht. Behalve dat ik had onthouden dat er veel dingen nog in de toekomst aan zouden komen (Guggenheim, Louis Vuitton Foundation), herinnerde ik me vooral de zwaar gesluierde vrouwen. Die combinatie van moderne kunst met strenge islamitische regels leek me bijzonder. Sindsdien stond Abu Dhabi op mijn bucket list, want ‘clashende’ culturen intrigeren me enorm. Tijdens de voorbereiding van mijn bezoek had ik al gelezen dat Abu Dhabi erg liberaal zou zijn en helemaal erg coulant en vrij naar toeristen. Dat werd op het vliegveld eigenlijk al bevestigd, waar alles er behoorlijk ‘Westers’ uitzag. Alles werd in goed werkende, logische banen geleid, 360 graden anders dan de totale chaos die ik in Iran maar ook Jordanie had meegemaakt.

Tijdens de stop-over kwam de Etihad vlucht, een comfortabele Dreamliner 787 die inmiddels vijf keer per week vanaf Amsterdam vertrekt, in het vroege ochtendgloren aan. Gelukkig was het Four Seasons hotel, nog geen twee jaar oud, daar op voorbereid. Vanuit het vliegtuig door rollend aan het ontbijt, een kleine uitdaging voor mij na drie dagen buikgriep. Het werd het duurste toast met roerei ooit, maar het smaakte en bleef zowaar zitten. Geloof mij, reizigersdiarree wil je niet, maar je reis met ORS beginnen al helemaal niet!

Een verslag van Abu Dhabi volgt, want de stad wist me meer te verrassen dan ik dacht.

Eilandhoppen op de paradijseleijke Seychellen

Na 2 dagen stad – en een kleine uitwijking naar de woestijn – blijken alle must visits van Abu Dhabi afgetikt en de benen lang genoeg gestrekt om door te gaan naar een volgend avontuur. Er was nog ijdele hoop om een prive-eiland op de Seychellen te bezoeken, maar helaas, betalende bekende gasten gingen uiteraard voor. Dus is de eerste bestemming La Digue, om van daaruit naar Praslin te hoppen en het Seychelse avontuur alsnog in stijl af te sluiten bij het Banyan Trees hotel op Mahe. De prive-eilandjes worden alsnog afgetikt bij een snorkel/duik-uitje, en verder moet er natuurlijk altijd iets te wensen over blijven.
Het eilandleven staat bekend als perfecte honeymoon bestemming, maar volgens Seychelles Travel, het lokale verkeersbureau, is er zoveel meer. Aan mij om dit te gaan ervaren, en zo’n opdracht is alles behalve een straf.

Zuid-Afrika: droomreis in samenwerking met Safari Design

Begin februari duik ik dan weer op, om vanaf de Seychellen naar Johannesburg te vliegen (en een klein beetje vreemd te gaan met Air Seychelles/South African Airlines, want terug naar Abu Dhabi vliegen was toch wat zonde van de tijd). Daar heeft Lotte van Safari Design een geweldige reis samengesteld, van street art tour door Jo’burg tot de Afrikaanse wijnlanden, luxe safari tot hip Kaapstad. Zij maakt luxe reizen op maat en is zelf een enorme Zuid-Afrika liefhebber, dat bleek een uitstekende combinatie voor een programma dat paste bij mijn wensen en reisschema. Ruim 16 dagen Zuid-Afrika, teveel om vooraf op te noemen, maar met highlights als een safari en lodging in luxe safari tenten, lodges en villa’s in Marataba, Morukuru en Madikwe en overnachtingen in Saxon Hotel in Johannesburg en The Silo en Cape Grace in Kaapstad, kunnen jullie al lezen dat medelijden hebben niet nodig is. En dit jaar vier ik mijn verjaardag tussen de Afrikaanse wijnlanden, ik kan niet wachten!

PS Deze droomreis is deels gesponsord of in samenwerking met tourist boards, Safari Design en airlines, maar voor een heel groot deel (waaronder het eerste eiland La Digue op de Seychellen, vandaar wat online afwezigheid) gewoon betaald.
Dat weerhoud mij niet om heel veel moois hier te gaan delen, maar ik schep ook graag een realistisch beeld.

Sabine de Witte