Travel

Duurzaam en circulair slapen met bedzzzy

bedzzzy duurzaam circulair matras

Over mijn slaapperikelen heb ik al meermaals geschreven. Na zes jaar problemen, durf ik mijzelf inmiddels gewoon weer ‘professional sleeper’ te noemen. Ook thuis! Een verademing, zeker na het bijzondere corona jaar waarbij ik vooral reisjournalist in residence was, in plaats van op avontuur.

In de weg naar betere slaap heb ik veel aangepast en aangeschaft; een standaard avondroutine (geen schermen na 21u, kopje Pukka Night Time, klassieke muziek aan, to do + thank you uitschrijven, douche en in de winter een bad, yoga nidra sessie), strak ritme, duurzaam dekbed, speciale hoofdkussens (vooral duur), beddengoed van organisch katoen. Het matras leek me niet nodig, tot ik afgelopen maand eens ging rekenen. Daar heb ik heel wat nachten op liggen woelen, plafond staren, gedroomd en geslapen.

Inmiddels ben ik er wel van overtuigd dat organisch, duurzaam en beter gemaakt, ook daadwerkelijk beter voor jou zijn. Dat nam ik dan ook ter harte tijdens mijn zoektocht naar een nieuw matras. Daarbij, hoe leuk ik de instagram accounts ook vind, de matrassen op straat – al dan niet voorzien van hilarische tekening – dat leek me geen duurzame oplossing voor het oude matras.

Als startup fanatic stuitte ik op bedzzzy, een startup ontstaan vanuit dat afvalprobleem. Jaarlijks worden er alleen al in Nederland 1,5 miljoen(!) matrassen weggegooid en verbrand omdat na gebruik de materialen nauwelijks recyclebaar zijn en dus vrijwel geen waarde meer hebben. Gemiddeld doe je zo’n 5 tot 10 jaar met een matras, kun je nagaan hoeveel je er zelf in je leven dus op onze planeet achterlaat. Nou zet ik graag mijn voetprint op mooie plekken, maar wel graag uitwisbaar. Alles wat permanent is, daar heeft de persoon of generatie na mij immers niets (meer) aan.

Bedzzzy heeft als antwoord op het matras afvalprobleem een matras ontwikkeld die wél duurzaam recyclebaar is. Plus, je hoeft deze niet te kopen maar gaat een abonnement aan, waarbij jij iedere vijf jaar op een nieuw matras ligt en je oude wordt meegenomen om op een verantwoorde manier afgebroken te worden. De bedzzzy matrassen bestaan uit 2 materialen; staal (de veren) en polyester (de garen en binnenlagen). Deze hebben de eigenschap dat ze 100% herbruikbaar zijn zonder grondstof verlies. Daarmee bespaar je dus makkelijk 20 kilo aan afval. Bedzzzy matrassen zijn niet gemaakt van natuurlijke materialen, er is bewust gekozen voor pure materialen omdat deze te hergebruiken zijn voor een volwaardig nieuw product. Bovendien hebben natuurlijke materialen een chemische behandeling nodig om veilig en brandwerend te zijn en daar ben ik dan meteen een stuk minder gerust op als buikslaper.

Mocht je nou denken, startup, abonnement, eng? Beddenfabrikant Auping steunt innovaties op het gebied van slaap en de matrassen worden dan ook in de fabriek in Deventer gemaakt. Het matras wordt binnen 14 dagen geleverd en je hebt een 90 dagen proeftermijn. Handig; het matras wordt tot in je slaapkamer geleverd – en indien gewenst nemen ze ook je andere oude matras weer mee – hier betaal je ‘statiegeld’ voor, om deze zo milieuvriendelijk af te breken. Je kunt kiezen voor bedzzzy in abonnementsvorm of om eenmalig in het matras te investeren.

Als je mij al even volgt weet je dat ik een enorme Auping fan ben en hoewel mijn bed een eigen creatie is, is de matrasbodem nog steeds Auping. Ook de Somnox slaaprobot komt uit hun innovatieve koker en dat is letterlijk mijn lifesaver qua slaap. Het idee dat ik straks lekker circulair kan slapen en de wereld daarmee een stukje beter kan maken, dat is toch een droom? Een review van het matras volgt uiteraard, zodra deze binnen is.

PS je kunt er ook een bed en vanaf eind september hoofdkussens bij shoppen!

PS 2: er is nu magazijnopruiming, dus pak je 30% korting vooral als je wilt investeren in een duurzame nachtrust.

Sabine de Witte