editorial Travel

Editiorial: Bucketlist 2015

bucketlist
Een nieuwe maand, die winters van start gaat. Een perfect moment om onze bucketlist 2015 te delen. Het blijft een grappig fenomeen hoe lang sommige bestemmingen al op mijn bucket list staan, maar waar ik nog nooit geweest ben. Dan komen er spontaan nieuwe dingen op het reispad en schuiven die bucketlist bestemmmingen gewoon een jaartje door. Herkenbaar? Aan geluiden uit de omgeving horen we dat een bucketlist alleen maar langer lijkt te worden als je meer reist. Er valt ook zoveel te zien en te beleven, alles is zo verschillend!

Bucket list van Anne

Reizen doe ik al mijn hele leven en ik heb al veel van de wereld mogen zien, omdat mijn ouders me overal mee naar toe namen. Reizen daagt je uit, je leert ontzettend veel over jezelf. Vorig jaar maakte ik een maand lang in m’n eentje een reis op het Indonesische eiland Bali. Het was heerlijk en ook goed voor mij om even helemaal allen te zijn. Maar dan merk je ook wel weer dat sommige momenten zo bijzonder zijn, dat je ze graag wilt delen. Daarom staat er dit jaar bovenaan mijn lijstje:

 • Rondreizen door Azië met mijn vriend – Hij heeft minder vaak en ver gereisd, dus het lijkt me fantastisch om met hem die totaal andere wereld te beleven
 • Tokyo – Ik ben eigenlijk nog nooit langer dan een paar dagen in een grote Aziatische stad geweest, maar het lijkt me geweldig om jezelf een keertje volledig onder te dompelen in een compleet andere cultuur. Ik zou dus best een maandje of twee in Tokyo willen wonen, gewoon voor het avontuur
 • New York – Oh yes, the city that never sleeps. Het is alweer vijf jaar geleden dat ik vol verwondering het uitzicht vanaf the Empire State Building bekeek en ik zou super graag een keertje terug willen. New York zorgt ervoor dat ik glimmend van enthousiasme en gloeiend van ondernemersdrift vol energie mijn dromen waar wil maken. De mix van mensen en werelden geeft me zo veel inspiratie dat ik bijna aan de prikkelingen ten onder ga, maar dat is tegelijkertijd juist waarom ik per se terug wil
 • Los Angeles – de stad voor creatievelingen, iedereen is altijd zo lyrisch over de vibe in deze stad. Het lijkt me the place to be om inspiratie op te doen voor Snotyoung
 • Gent – Dit bucketlist-item ligt dichterbij huis. Om eerlijk te zijn weet ik helemaal niets over de stad en weet ik ook niet precies waarom ik hier zo graag naar toe wil, maar het staat al een aantal jaar op mijn travelbucketlist. 2015 wordt het jaar waarin ik eindelijk deze stad bij onze onderburen een bezoekje breng

favoroute

Bucket list van Sabine

Inmiddels reis ik alweer 6 jaar veel. Voornamelijk citytrips en de bestemmingen lagen zeker de eerste jaren, bijna allemaal in Europa. Vaak omdat het maar korte tripjes waren en omdat ik allerlei ‘angsten’ had voor vreemde culturen. Terwijl cultuursverschillen mij ontzettend inspireren, hoefde ik ze niet zo nodig zelf te ervaren. Allergisch zijn voor koriander hielp ook, daarom liet ik vooral Azië en Latijns-Amerika links liggen. Vorig jaar besloot ik mij daaroverheen te zetten, out of my travel comfort zone te kruipen. Daarmee kon ik 2 bestemmingen van mijn bucketlist af vinken: Noors Lapland en Mauritius. En bracht ik een bezoek aan Jordanië en Thailand, landen die ik een paar jaar geleden niet durfde te bezoeken. Die reizen hebben dit jaar mijn bucket list beïnvloed:

 • Een tijdje alleen naar een verre bestemming reizen – Ik had tijdens de Vakantiebeurs in Peru kunnen zitten, maar werktechnisch was dat niet handig. Wel gewenst. Ik ben eigenlijk pas sinds 2013 vaker ‘alleen’ op reis en wil dit jaar heel graag een tijdje met mezelf op pad. Na mijn Thailand reis heb ik besloten dat ik dat in Thailand ga doen, vanwege veiligheid en makkelijk reizen. Ik hoef echt geen maanden weg, maar een week of 3 op mijzelf aangewezen zijn lijkt me heerlijk. Wel met een doel, zo wil ik graag meer yoga doen, leren thai boksen en misschien is een kookcursus daar ook geen slecht idee
 • Portugal – Het lijkt wel alsof de hele wereld daar al geweest is, behalve ik. De steden Porto en Lissabon lijken me geweldig voor citytrips, maar een roadtrip door de regio Alentejo lijkt me ook niet verkeerd. Ik ben gek op goed eten en daar schijn je dan zeker aan het juiste adres te zijn
 • Portland – Hoewel ik niet zo’n Amerika fan ben, staat deze hipster stad al jaren op mijn wishlist. Er is een ACE hotel, het staat bekend om haar foodtrucks en na een paar kilometer fietsen kom je in prachtige natuur. Yes please! Anders zeg ik ook geen nee tegen Alaska
 • San Francisco – Ja als geeky meisje moet je hier toch eens geweest zijn. Mijn zusje heeft er afgelopen zomer gezeten en zou ook zo terug gaan. Misschien moeten we dan samen gaan sis?!
 • Peru – Vanwege het eten, de prachtige kleuren en de super luxe hotels, zo heb ik me laten vertellen
 • Iran – Alles behalve een standaard bestemming, maar achter alle stereotypen en vooroordelen moet zo’n fantastische wereld liggen, dat zou ik heel graag willen ontdekken. De gastvrijheid van mensen viel me in Jordanië al op en schijnt hier helemaal indrukwekkend te zijn
 • Beirut – De Libanese stad staat bekend om overdaad, glitter, glamour en veel opgespoten hoofden. Maar daarachter ligt een wereld vol cultuur, gastronomie en naar het schijnt het beste nachtleven. Het lijkt me heerlijk om een keertje helemaal over the top te gaan en Beirut lijkt me dan iets origineler en leuker dan Dubai
 • Treinreis door Europa/Rusland – Ieder jaar staat er op de ITB in Berlijn een trein die “Ambassador” heet, super luxe is ingericht en heel Europa doorkruist. De kosten van deze reis, daar schrok ik enorm van toen ik er de eerste keer langs liep. Afgelopen zomer bezocht ik in Parijs een expositie over de Orient Express en sindsdien krijg ik het niet meer uit m’n hoofd. Ik wil zo’n luxe treinreis maken. Het liefst vanuit Nederland door Duitsland, Tsjechië, Polen, Georgië en uiteindelijk naar Rusland. Moskou en Sint Petersburg staan al even op mijn bucketlist en sinds een tripje Finland met uitzicht op Moermansk, heb ik die plek toegevoegd. Lijkt me heerlijk om een paar dagen stad af te wisselen met voorbij razende treinlandschappen!
 • Cyprus – Spookt al heel lang door mijn hoofd. Ik vond Griekenland heerlijk, Cyprus zal daar iets meer de eilandcultuur aan toevoegen. Gouden combinatie lijkt me (en ik hou oprecht van Ouzo, of eigenlijk van alles wat een beetje anijsachtig smaakt)
 • Mexico – Mexicaans eten is, ondanks mijn koriander allergie, ongeveer mijn grootste guilty pleasure. Het lijkt me heerlijk om daar te surfen, eten, zonnen, cocktails te drinken. En uiteraard de culturele kant er van spreekt mij erg aan.
 • Maleisië – Iets minder toeristisch dan Indonesië maar met dezelfde diversiteit, historie en vriendelijkheid
 • Zuid-Afrika – De steden Johannesburg en Kaapstad lijken me bijzonder, maar ook het wildlife, de wijngaarden en natuurlijk de geschiedenis. Ik deed een paar jaar geleden een project gerelateerd aan Nelson Mandela en sindsdien intrigeert het mij. Ook was ik in Mauritius zo verbaasd over de gastvrijheid van mensen, wow!
 • Japan – Net als Anne heb ik Tokyo hoog in mijn lijstje staan. Helemaal nadat er onlangs een uilen café is geopend, maar ook na het lezen van het laatste boek van Haruki Murakami (wat ik las op Mauritius). Zijn verhalen over Japan weten me altijd nieuwsgierig te maken, maar ook te verbazen.

Dit jaar wil ik ook graag naar Dublin of Edinburgh, zelf een echte vakantie houden, het nieuwe Mandarin Oriental hotel in Taipei bezoeken, Italië nog een kans geven, Corsica wellicht bezoeken en eigenlijk iedere maand een citytrip maken. Gemiddeld reis ik zo’n 2 keer per maand en het werkt echt verslavend!

Wat staat er op jouw Bucket List? Ik vind het trouwens heerlijk om over reizen te dromen terwijl het buiten sneeuwt. Lekker verstopt in m’n Onepiece. De komende dagen lijkt het echt winter te gaan worden, dus wil jij ook zonnige inspiratie op doen, warm ingepakt? Bestel dan nu je Onepiece met 15% korting, gebruik de code DUTCHWINTER. Geldig tot 16 februari 2015.

Sabine de Witte