editorial

Editorial: de professional sleeper die thuis niet slapen kon

somnox ontspanningsrobot

Na een paar jaar reizen kreeg ik ooit de bijnaam ‘professional sleeper’ van een hotelmanager. Een naam die me wel beviel. Toen ik me tijdens de introductieweek op de middelbare school moest voorstellen en mijn hobby moest delen, riep ik enthousiast ‘slapen’. De afgelopen jaren was dat op reis nog steeds mijn hobby, maar thuis een crime. Alles heb ik geprobeerd, van huis-tuin-en-keuken trucs tot zwaar medicinaal geschut. Wat ik niet wist, was dat er meer mensen zo slecht sliepen. Ik deelde er de afgelopen maanden dingen over en werd overrompeld door mede-slechtslapers. Dat leek me dan ook genoeg aanleiding om mijn tips en tricks te delen, want inmiddels slaap ik thuis stukken beter. Die tips en tricks deel ik niet alleen hier, maar ik deed ook mijn verhaal aan startup Somnox. Wat die er nou weer mee te maken hebben, lees je verderop.

Tips als je slecht slaapt

De belangrijkste tip: neem het serieus. Mijn reisjes in het pre-Corona-tijdperk hielden me letterlijk op de been, maar toen ik eenmaal ook aan huis gekluisterd zat werd de ernst van mijn slaapgebrek mij pas echt pijnlijk duidelijk. Ik viel letterlijk om van vermoeidheid, kon me niet concentreren, van mijn kortetermijngeheugen was weinig over en ik zat continue onder de blauwe plekken. Mijn slaapprobleem speelde dan ook al ruim 6 jaar, maar ik struisvogelde dat de eerste jaren professioneel weg. Ook omdat ik het probleem alleen ondervond als ik thuis alleen in bed lag. In de tussentijd verhuisde ik zelfs naar een ander huis om het probleem aan te pakken, maar tevergeefs. Vorig zomer liet ik mijn studio verbouwen zodat er een afgescheiden slaapkamer was, als laatste redmiddel. Dat maakte het al iets beter, maar regelmatig tikte ik slechts 3,5 uur slaap aan. Ik ging steeds vroeger naar bed om toch maar wat uren te pakken of sprak in het weekend niets af om bij te slapen. Door Corona kon ik niet meer ergens anders opladen en echt niet meer om het probleem heen. Hoewel ik wist dat ik een probleem had, werkte tot die tijd de ‘stutten en nat houden’ methode best ok. Al heb ik toen ook wel hulptroepen ingeschakeld. Ik neem je mee langs alle pogingen:

 • De slaappoli – met een verwijzing van je huisarts en het argument dat je liever niet meteen aan slaapmedicatie gaat, kunnen ze je hier tijdens je slaap observeren en onderzoeken of er lichamelijk iets aan de hand is of dat er patronen in je slaap/brein zitten die ze kunnen analyseren en onderzoeken op een probleem. Omdat ik overal prima sliep behalve thuis, was dit voor mij een intrigerende logeerpartij vol stickers, draadjes en weinig spannende hersenactiviteit…
 • De slaapcoach – zonder verwijzing zijn er verschillende slaapcoaches die je kunnen helpen met je slaapgewoontes. Veel mensen slapen namelijk slecht omdat er in bepaalde gewoontes verborgen problemen kunnen zitten. Denk aan een verkeerd slaapklimaat, stress, het typische ochtend- avondmens probleem of een verstoort bioritme. Ik heb heel veel gehad aan tips en tricks van Anouk van HappySleeper. Zij heeft me vooral doen inzien wat de noodzaak van slapen is en dat je je echt een beter mens voelt als je lekker slaapt. Dankzij haar ben ik er nog meer tijd (en geld) in gaan investeren.
 • Yoga Nidra – is in afgelopen jaren mijn lifesaver geweest. De ‘slaapyoga’ zorgt dat je hersenen in een diepe ontspanningsstaat komen, waardoor je dingen verwerkt en weer oplaad. Een half uur yoga nidra zou gelijk staan aan vier uur slaap. Deze sessies deed ik vaak aan het eind van de dag voor het avondprogramma, of juist na de lunch en in het weekend. Je kunt het altijd en overal doen (behalve in het verkeer!), hebt er weinig voor nodig en het was een van de weinige dingen waar ik instant verschil door merkte. Het heeft mijn probleem niet weggenomen, maar wel dragelijker gemaakt. Je hebt het hier al vaker voorbij zien komen, er zijn verschillende docenten en het is een kwestie van iemand of een methode vinden die bij je past.
 • Mediteren – het heeft veel overeenkomsten met Yoga Nidra, maar dit kon ik zelfs op kantoor doen. Op het balkon bij Zoku gewoon ‘staren’ voor de meditatiestand, tijdens het wachten op het vliegveld, voor ik uit bed ga of er in kruip. Even bij jezelf inchecken.
 • Verzwaringsdeken – eerst dacht ik dat het een hype was, maar het exemplaar wat ik heb weegt 7 kilo en zorgt vooral dat ik niet meer m’n hele bed door woel en ’s nachts dus een stuk rustiger ben én het kalmeert onbewust. Het creëert een gevoel van geborgenheid. Het wordt tegenwoordig vaak aangeraden bij anxiety en burn-outs. Je hoofd is misschien nog wel druk, je lijf kan daar letterlijkj minder goed in mee bewegen.
 • Een vast avondritueel – dit was voor mij best lastig omdat ik vaak op wisselende tijdstippen thuiskwam en naar bed ging. Door Corona was dat niet het geval en heb ik een uitgebreid avondritueel ingevoerd; 2 uur voor bedtijd geen schermen meer, maar relaxte klassieke muziek. Gedimpte Hue lampen, een warme douche. Soms was opvouwen, nagels lakken of nog wat lezen, maar spannender dan dat werd het nooit. Bewust tot rust komen. In bed nog even wat schrijven in mijn (dankbaarheids)dagboek, telefoon aan de andere kant van mijn huis laten liggen en een ouderwetse wekker zetten. In dat tijdsslot zet ik vaak een humidifier met etherische olie als lavendel of speciale slaapbevorderende olie aan. Ook spuit ik voor het slapen gaan een RockYourWorld spray voor ontspanning. Dit helpt me allemaal de dag beter achter me te laten en hoewel ik zelf nooit actief stress ervaar, merk ik ’s avonds in bed dat ik toch rustiger ben. Wat ook fijn schijnt te zijn, zijn de Bach ontspanningsdruppels voor onder je tong. Jennifer Anniston zweert erbij, ik heb een flesje gekregen onlangs maar het nog niet geprobeerd.
 • Frisse lucht, donkere omgeving – voor ik ga slapen zet ik vaak het raam nog even open voor extra frisse en koele lucht. Een perfect slaapklimaat is altijd koel, rond de 18 graden. Je lichaam houdt zichzelf warm onder de dekens. Mijn huis heeft verduisterende gordijnen (de volgende investering: elektrische, zodat ik ze vanuit mijn bed open en dicht kan doen), dus ik slaap zonder slaapmasker en gebruik ook geen oordopjes. Als ik eenmaal vast slaap, slaap ik overal wel doorheen, maar donker is wel essentieel. Mocht je wel erg licht slapen, overweeg dan dat slaapmasker en die oordopjes zeker!
 • Slaapmedicatie – hier wil je het liefst bij weg blijven, maar ik sliep 2 nachten per week met slaappillen. De Sleep-aid was favoriet; niet in Nederland verkrijgbaar maar wel in de USA en Canada, dus liet ik die regelmatig meenemen door fellow reislustigen – nogmaals dank. Je kunt ook zelf (homeopatische) melatonine gebruiken. Melatonine is de lichaamseigen stof die je aanmaakt om je moe te voelen. Het is dus geen slaapmiddel, maar herstelt je natuurlijke ritme. Tijdens Corona was ik zo radeloos dat ik van mijn huisarts een paardenmiddel heb gekregen om 30 nachten minimaal 6 uur echt van de wereld te zijn. Dit omdat je dan je eigen vicieuze cirkel kunt doorbreken. Nadeel: mijn lijf moest echt afkicken en ik ben er heel ziek van geweest. Je mag het bovendien erna lange tijd niet omdat het zwaar verslavend kan zijn. Het heeft weinig zin om de naam van het middel te delen, dat bekijkt je huisarts per probleem en achterliggende (medische) historie.
 • Somnox slaaprobot – de echte verlossing van mijn slechte nachten kwam tijdens de periode dat ik de zware slaappillen slikte, maar erna blijkt het nog steeds het geheim achter het succes van de betere nachten te zijn. Een ‘slaaprobot’ die het meest wegheeft van een grote boon. De Somnox is een ontwerp van studenten van de TU Delft en inmiddels is beddenmerk Auping erbij ingestapt. De studenten bedachten het omdat ook daar een slaapprobleem speelde, en na heel veel research is de Somnox robot daar als product uitgerold.
  Het werkt heel simpel, je gaat tegen de Somnox aanliggen, een soort ‘lepeltje-lepeltje’ en de robot bootst vervolgens een ademhaling na. Je kunt er ook geluid en meditaties mee afspelen, maar daar gebruik ik andere apps voor, die nagebootste ademhaling doet het ‘m voor mij en vele anderen. Het lijkt alsof je naast iemand ligt, waar alleen in bed liggen voor veel mensen onbewust de oorzaak van slaapproblemen is. Je kunt de robot via een app bedienen en net zo lang laten aanstaan tot je in slaap bent gevallen. Ook kun je de frequentie van de ademhaling aanpassen aan die van jezelf, of juist meer of minder. Heel eerlijk; ik was best sceptische en er zit best een prijskaartje aan. Gelukkig kan je de Somnox 30 dagen uitproberen, wat precies de cruciale periode is om door eventuele vicieuze cirkels heen te breken. Ik kreeg een Somnox toegestuurd omdat mijn wanhopige berichten over de toleisende slapeloosheid op Twitter niet onopgemerkt bleven, maar mag 100% mijn eigen mening geven en die is dus heel positief. Zonder de Somnox weet ik niet of ik na die periode van 30 dagen nog had doorgeslapen, en de robot ligt ook naast me op de bank als ik een dutje doe of mediteer. Het helpt me te focussen op mijn eigen ademhaling en geeft me veel rust. Als ik nu nog eens midden in de nacht wakker word, is het een kwestie van omdraaien, weer tegen m’n ‘boontje’ zoals ik ‘m liefkozen noem, aankruipen en hem aanzetten om vervolgens binnen no-time verder te slapen. Hij heeft een naam en ik kan echt geen nacht meer alleen in mijn eigen bed slapen zonder.
 • slaapproblemen

  Slimme apps om beter te slapen

  Hoewel ik privacy erg belangrijk vind, zijn er ook een aantal apps die me hebben geholpen aan inzichten en slaap.
  – Fitbit Premium – ik draag al een tijd een Fitbit om mijn stappen te tellen, sportprestaties bij te houden en dus ook mijn slaap te tracken. Dit werd me aangeraden door mijn huisarts om mijn verhaal ook te kunnen ‘bewijzen’. Trackt ook je hartslag ’s nachts, wat laat zien of je lijf ook daadwerkelijk tot rust komt
  – InsightTimer – hier heb ik de fijnste (yoga nidra) meditaties die ik aanzet als ik ga slapen en kun je ook langere trajecten volgen
  – SleepCycle – deze app helpt je opnieuw slapen op een leuke manier
  – Somnox – de app om de slaaprobot te bedienen. De app is simpel en deelt leuke tips en inzichten

  Inmiddels durf ik mezelf weer gekscherend ‘professional sleeper’ te noemen, is de grijze waas in mijn hoofd verdwenen en slapen weer een hobby in plaats van een struggle. De wereld ziet er kleuriger uit, ik ga weer met plezier naar bed

  Disclaimer: nogmaals, het feit dat ik de Somnox heb gekregen heeft geen invloed op mijn ervaringen, ik was op dat moment sowieso wanhopig genoeg om er zelf eentje aan te schaffen. Wel vind ik het oprecht leuk en belangrijk om startende Nederlandse ondernemers en bedrijven een kans te geven, al jaren werk ik met veel startups. Je zult de Somnox daarom vast vaker op mijn kanalen voorbij zien komen, en mij momenteel in een van hun campagnes.

  Sabine de Witte