editorial

Editorial: Dit is een goede keus

editorial dit is een goede keus

De nieuwe maand is alweer halverwege, maar dat mag de pret niet drukken. Het thema deze maand? Dit is een goede keus! Geïnspireerd op het boek Dit is een goede gids van Marieke Eyskoot, wat hier al meerdere malen getipt werd. Onlangs lanceerde Marieke de internationale variant, This is a good guide, waardoor je ook in het buitenland altijd een duurzamere keus kan maken.

Maak zelf het verschil

Voor mij maakte deze gids verschil. Ik weet beter welke dingen duurzaam zijn, voor zowel de wereld als voor mij, en waar ik ze kan kopen. Zo heb ik in mijn badkamer alleen maar duurzame producten staan, zijn alle chemische schoonmaakmiddelen vervangen door die van Method, mag ik maximaal 5 items fast fashion van mezelf kopen en moet mijn kleding verder van duurzame merken zijn. Dat lijkt soms een duurkoop, maar draag ik al 5 jaar dezelfde Filippa K items. Ook de moeite waard: oude kleding van Filippa K kun je inleveren en dat levert je meteen 15% korting op je volgende aankoop op.
Ook qua interieur probeer ik vaker te kiezen voor vintage of tweedehands. Waarom moet ik alles nieuw kopen? Marktplaats afstruinen is dan ook een hobby en pronkstuk in mijn huis is een oud dressoir wat vroeger altijd bij mijn ouders in de woonkamer stond, maar al generaties in de familie is.
Een duurzamer leven in je dagelijkse doen integreren hoeft niet moeilijk te zijn, of je kunt het zo moeilijk maken als je zelf wilt. Ik doe echt niet alleen maar boodschappen bij de Marqt, maar probeer fruit en groente bijvoorbeeld bij kleinere zaakjes te kopen, support sowieso zoveel mogelijk lokale ondernemers. Ik koop weinig online, want al dat verpakkingsmateriaal is toch echt niet nodig?

On my way to Stockholm, filled with amazing memories and experiences of the launch (and my time) in London. Thanks so much to everyone I've met, who joined me, I've spoken to. It really means so much, and I can't wait to stay in touch and help change the world together. A special shout-out to the ultimately cool, contemporary and kick-ass brands that supported the launch event with the legend that is Katharine Hamnett: ethical, organic and climate-positive chocolate by @original_beans, plant-based, added sugar-free and locally-made snacks by @moralfibrefood and organic, Fairtrade certified and change-making sodas by @karmacolauk. All delicious, all award-winning and all showing that it is possible: doing good and feeling good at the same time. Love you! As I do the beautiful location @colombalondon, thanks so much for having me, and if you ever organise a meeting in London, this great space comes highly recommended. Swipe right to see some pics (by Moral Fibre and @therapihoneyskincare – thank you!), and I wish I could also show you images of fabulous @elvisandkresse, @deliciouslyella, @daylesfordfarm, @contentbeauty, @thekeepboutique, @69bboutique, @ilovelowie, @tate, #artwords, @studio_cossac, @loudartford_mua, @natvanzee, @wholefoods, #lizparker and all the other awesome people and initiatives I got to spend time with the last few days. Thank you for your important work and inspiration, and until we meet again (I will be back :)) x M . . #ilovelondon #thisisagoodguide #sustainablelifestyle #heroes #pioneers #friends #thankyou #teamwork #inittogether #changetheworld #youareawesome #fairfashion #ethicalfashion #cleanbeauty, #goodfood #greenhome #smartwork #slowtravel #guide #international #launch #katharinehamnett #originalbeans #moralfibre #karmacola #greatpeople

A post shared by Marieke Eyskoot (@mariekeeyskoot) on

Ook ben ik voorstander van het verdwijnen van rietjes en plastic, lang leve de nieuwe EU regelgeving. Waar ik ook blij van werd? De nieuwe National Geographic die nu in gerecycled en afbreekbaar plastic wordt geleverd, en de plastic challenge die ze in het leven riepen. Maar ook brilmerk Neubau Eyewear wat haar zonnebrillen maakt van gerecyclede materialen.
Grootste struggle blijft natuurlijk het reizen. De trend van nu is natuurlijk purpose travel en dat probeer ik zelf ook in gedachten te houden. Reizen met een doel, het moet iets toevoegen en dan niet alleen voor mij. Hoe ik dat meet? Door mensen met elkaar te verbinden, zodat zij samen hun ‘magic’ kunnen uitvoeren. Door kennis te delen. Door samen na te denken over purpose in het algemeen. Reis ik dan niet meer voor de lol? Zeker wel, maar ik blijf toch zoeken naar een manier waarop ik lokaal iets kan toevoegen.

Nog een kleine tip om op reis makkelijk bij te dragen: laat niet iedere dag je handdoeken vervangen en is housekeeping echt nodig als je ergens maar 1 of 2 nachtjes in een hotel slaapt? Niet echt!

Dit is een goede keus

De komende maand delen we niet alleen duurzame keuzes, maar ook smakelijke. Of goede vakantie- en reiskeuzes. Wat de juiste keus is voor (reis)producten, gadgets, restaurants, must-visits en onze eigen goede keuzes. Eliane neemt je mee in haar wondere wereld van yoga nidra, Nina heeft fijn Neni nieuws, Jeffrey broedt weer op een fijn artikel, Tessa heeft een fijne tip op grote hoogte, ik heb een aantal reviews voor je in petto en deel graag de goede keuzes die ik de komende tijd denk te maken. Want of ze goed uitpakken, dat kan je niet altijd meteen beoordelen.

Groen en goed doen

Om ook een kleine bijdrage aan de natuur te leveren, staat mijn huis vol groene vrienden, ik heb een enorme urban jungle. Dat is ook nog eens goed voor mij, want planten werken luchtzuiverend. Ook bijzonder: tussen mijn collectie staat een exemplaar dat ik kreeg van mijn oma, maar haar moeder had de cactus al. Hoe tof is dat? En ik blijk behoorlijke groene vingers te hebben en heb er een nieuwe hobby bij; planten stekken. Van pannenkoekplant tot onverwoestbare Sanseveria en mini-ananas. Inmiddels ben ik aan het oefenen met een avocado- en passiebloem plant. Ook duurzaam: in plaats van nieuwe bloemen te kopen, snij ik vaak een paar bladeren van mijn urban jungle collectie en zet die in een vaas. Ik vind het trouwens echt heel leuk om zoveel leven in huis te hebben, sommige planten hoor je ’s avonds bewegen!

Onlangs werd ik pas echt volwassen, toen ik een kunstaankoop voor het goede doel deed. Winst voor mij, want een uniek door Cate Adriana gemaakt ei in de pocket, en een bijdrage aan het behoudt van Kinderboerderij de Gliphoeve in de Bijlmer. Zelf ben ik opgegroeid omringd door dieren en ik geloof heilig in de verbindende kracht van deze schepsels. Helemaal tussen mens en dier, als je als kind leert respect te hebben voor (huis)dieren, leer je dat ook meer te hebben voor de natuur. Super belangrijk natuurlijk. Een kleine investering waar ik thuis heel veel plezier van ga hebben, wat een pronkstuk op mijn pronkstuk gaat worden, en waarbij ik iets terug heb gedaan voor mijn eigen lokale omgeving. Dan maar een keertje minder uit eten.
Een keus waardoor ik me echt bewust heel goed voel.

boerder-ei cate adriana goede keus

Ik heb me voorgenomen om vaker mijn omgeving belangeloos te helpen. Via Zoku als vrijwilliger, door het helpen van naasten met interieur, bedrijf, website. Niet overal hoeft de euro tegenover te staan, liever spaar ik oneindige karmapunten. Dat is voor mij echte rijkdom en de meest duurzame keus die ik me kan bedenken.

Wat is jouw goede keus om bij te dragen aan de wereld?

Sabine de Witte