editorial

Editorial: Filosoferen

editorial filosoferen

Van Indian Summer in Canada naar regenachtige herfstdagen in oktober. Uren kan je filosoferen over ’tijd]. Alsof het niets is, rollen we weer een nieuwe maand in, het laatste kwartaal van 2016! Hoe snel tijd voorbij gaat, hoeveel macht de klok heeft, hoe mooi het effect van verstrekkende tijd. Want zeg nou zelf, eigenlijk is er niets mooier dan ouder worden, de seizoenen zien veranderen en jezelf daarin mee te zien gaan!

Herfstige hersenspinsels

Die gedachte had ik vorige week, op 25 september. Mijn oma werd die dag 80, het was het eerste huwelijksjubileum van vriendinnetje Evelien en die dag precies een jaar geleden waarop ik een ‘life changing’ bericht kreeg. Al had ik dat op die dag nog niet zo door. Wilde ik dat die dag niet weten. En heb ik daar lange tijd mijn kop bewust voor in het zand gestoken, totdat ik er niet meer onder vandaan kon. Inmiddels heb ik daardoor uren gefilosofeerd, over de zin en onzin van dingen in het leven. Alle clichés zijn waar en ik maak steeds bewustere keuzes, steeds vaker voor mezelf. Daarom heb ik besloten om mijn herfstige hersenspinsels eens aan het werk te zetten met iets dat al jaren op mijn to-do lijstje stond.

Cursus filosofie; leren filosoferen

Ook door me in te schrijven voor een cursus filosofie. Mijn docente Nederlands zei altijd dat als ik iets met taal ging doen, ik die kant op moest gaan. 14 Jaar later durf ik eindelijk de stap te zetten. Toen ik klein was, waren de eerste woorden die ik te pas en te onpas riep: ‘Zelf doen’ en ‘Waarom dan’? Die waarom-fase heeft ieder kind, maar bleek destijds al een stukje grondslag van mijn bestaan te zijn. Niet te stillen nieuwsgierigheid naar alles dat bestaat, zichtbaar, tastbaar, hoorbaar of merkbaar is. De vraag ‘waarom’ iets is zoals het is, is nog steeds mijn drijfveer. Niet voor niets ben ik voorstander van de ‘Start with why’ techniek van Simon Sinek als het om schrijven, analyseren en motiveren gaat. De eerste twee avonden heb ik gemist door de bijzondere roadtrip door Canada, waar de natuur zo indrukwekkend is dat ik alleen daar al uren over kan filosoferen.
Maar deze week gaat het echt gebeuren en dan staan de komende 10 dinsdagen in het teken van Praktische Filosofie. Doel daarvan is inzicht krijgen in jezelf en de wereld. Weer aandacht geven aan alles wat je zintuigen opnemen, bewuster van je omgeving zijn. En ik kan niet wachten om die lessen (voor mijzelf) om te zetten tot woorden, zinnen, teksten die al het onverklaarbare ineens lijken te verklaren. Of gewoonweg begrijpelijker en mooier maken dan ze zijn. Want dat lesje relativeren heb ik het afgelopen jaar wel gehad. Tijd voor een nieuwe uitdaging.

Reizen en filosoferen

Reizen en filosoferen gaan voor mij vaak samen. Als je uit je vertrouwde omgeving bent, krijg je vaak een helikopter-view op jezelf en je omgeving. Maar ook door andere culturen, meer daklozen op straat, armoedige situaties of normen en waarden die ver van de jouwe afliggen kun je door te filosoferen dingen beter begrijpen. Of dat leren. Wat ik mooi vind aan filosofie is dat het, net als bij yoga, niet een oordeel is, maar een analyse. Bovendien hoeft er niet altijd een antwoord of oplossing uit te komen. De grote filosofen der aarde hebben ons handvatten gegeven, zwart op wit toepasbaar is alles lang niet. Dat worden voor mij dus geen saaie herfstavonden. Ook niet als ik op de bank lig te filosoferen over alles wat mijn aandacht vraagt. En volgende reizen.

Hoe ga jij de komende herfst je avonden vullen, nou er geen lange sessies op het terras, in de boot, op het strand of in de tuin meer in het verschiet liggen? En waar filosofeer jij nog meer over? Zou jij zo’n cursus willen doen?

Sabine de Witte