editorial

Editorial: hoe kies je je nieuwsbronnen?

editorial nieuwsbronnen

Het nieuws, we volgen het allemaal. Nieuws is al lang niet meer alleen de krant of tv alleen, het is overal. Het nieuws lijkt door de jaren heen steeds grimmiger te worden, om het over fake news nog niet eens te hebben. Zelf merk ik dat ik daardoor in een bubbel ben terecht gekomen – ik kies bewust onderwerpen waar ik wel over wil lezen en horen, andere onderwerpen laat ik meer links liggen. Bovendien kies ik mijn nieuwsbronnen anders: vroeger was dat één specifieke krant, tegenwoordig doet het kanaal er minder toe, maar de journalist des te meer.

Journalisten volgen

Die ommekeer is voor mij deels gekomen door Twitter. Ik volg er vele journalisten met verschillende specialisaties en ik volg ze juist daar, omdat Twitter een makkelijke manier is om nieuws te delen. Bovendien is Twitter een medium voor mij dat ik betrouwbaar acht. Bij rampen en incidenten is het inmiddels mijn eerste nieuwsbron. Door de jaren heen zijn er zeker veel #hoax berichten geweest, maar ook daar heb ik ontdekt: als je mensen volgt die dicht bij de bron zitten, kan het bijna niet fout zijn. Als een correspondent uit Parijs melding maakt van onrust en zich in die buurt begeeft, dan hoeft hij/zij nog niet meteen te weten wat er aan de hand is, maar is dat wel een bevestiging. Ook volg ik veel oprichters van organisaties die mij interesseren. Zij delen niet alleen de (commerciële) boodschap, maar ook hun persoonlijke visies en struggles. Dat maakt ze menselijk(er).
Het helpt wellicht dat ik een behoorlijk aantal journalisten in mijn directe omgeving heb en veel waarde hecht aan hun berichtgeving. Ook niet over alles, maar wel als het gaat om hun vakgebied, autoriteit en/of specialisatie. Collega’s van National Geographic, correspondenten van Wallpaper, Monocle, journalisten bij RTL en NOS, je moet wel goed in je werk zijn om voor dergelijke titels te mogen werken.

Betrouwbaarheid nieuwsbronnen

Kanalen vind ik steeds minder betrouwbaar door hun belangen. Het rommelt bij menig uitgever, ze staan al maanden in de uitverkoop of er wordt met grote bedragen gesmeten om titels weer uit het slop te trekken. Keuzes die niet altijd in het voordeel van de nieuwslezer zijn. Als trouwe fan van de NRC Reader werd ik er de dupe van dat het volgens de uitgever niet genoeg geld in het laatje bracht. Hetzelfde met Blendle, waar titels zich uit terugtrokken. Ik cureer er nog steeds het reiskanaal, maar de beschikbare bronnen worden steeds minder. Alles draait om geld en dat maakt kanalen voor mij minder relevant. Ik ben inmiddels liever trouw aan journalisten. Freelance journalisten moeten eerst hun pitch of verhaal verkopen en dat hoeft dus ook lang niet altijd bij hetzelfde kanaal. Bovendien is het voor journalisten vaak steeds moeilijker om zich te binden aan één kanaal en om zich te identificeren met slechts een titel.
Wie ik op welk onderwerp betrouwbaar vind, verschilt per onderwerp. In mijn hoofd en op Twitter heb ik mensen gecategoriseerd in lijstjes. Af en toe komt het voor dat een journalist een bericht deelt wat feitelijk niet klopt, of waar iemand een te sterke mening over heeft. Of laat een journalist zich in de verleiding brengen om te reageren op een rant of verwijt. Dan kan iemand in aanzien zakken, maar als iemand echt expert is op een bepaald onderwerp, blijf ik wel terug komen bij diegene voor berichtgeving.

Nieuws via apps

Nieuws is, o.a. door sociale media, altijd en overal. De tijd van de ochtendkrant en het avondjournaal is onze generatie inmiddels al lang voorbij. Ik ontvang nu een tijdje de papieren versie van het Parool, een lokale avondkrant. Regelmatig blader ik deze door en denk bij berichten ‘hè, dat heb ik toch al gelezen?’. Blijkt dat ik het op Twitter al voorbij heb zien komen.

Mijn dag begint ’s ochtends met het opengooien van de Twitter timeline en Blendle. Apps dus. De NRC Reader mis ik nog steeds, maar daar is onlangs de app Topics voor in de plaats gekomen. Die lijkt er zelfs qua design een beetje op. Deze app bevat alle Persgroep titels en je selecteert op onderwerp welke berichten je wilt lezen. Ja, zo maak je je eigen bubbel compleet! Bij het instellen van Topics kwam ik er al snel achter dat ik daar alleen de leuke berichten wil lezen. Alle ellende komt immers als via al die andere kanalen binnen?! Heel bewust klikte ik daar interesses als reizen, stedentrips, social media en gadgets aan. Mijn eigen slecht nieuws filter. Maar dat maakt dat ik extra geïnteresseerd, gemotiveerd en geconcentreerd ben als het gaat om het lezen van deze berichten.

Overigens heb ik alle notificaties en alerts van overige kanalen uitgezet, want de prikkels die zij soms uitsturen vond ik vaker vervelend dan relevant. ‘Breaking news’ is 9/10 keer niet zo breaking meer en opstaan met de zoveelste aanslag, noem me een struisvogel, maar dat trek ik slecht. Maakt me dit een slechte nieuwsvolger? Zeker niet, over de onderwerpen waar ik veel over wil weten, weet ik het naadje van de kous (hallo Waterman!). Van andere berichten weet ik wat er speelt, maar weet ik geen onderbouwde argumenten of diepgaande achtergronden.

Nieuwsbrieven

Aansluitend bij het minder volgen van kanalen, merk ik dat steeds meer journalisten zelf nieuwsbrieven uitgeven. Elger van Numrush was daar een van de eersten mee, met wekelijks een overzicht van door hem gecureerd nieuws. Mede dankzij de handige Nederlandse dienst Revue. Inmiddels heb ik me op verschillende nieuwsbrieven van o.a. De Correspondent, NRC, Volkskrant journalisten geabonneerd. Zo ontvang ik via hen de achtergrondverhalen passend bij hun kennis en mijn interesses. Waar ik dan op een bij mijn agenda passend moment de tijd voor neem om in te duiken. De actualiteit van nieuws is daar minder belangrijk lijkt. Wil ik van een onderwerp echt nu iets weten, dan slinger ik wederom mijn Twitter weer aan. Met mijn eigen interesse- en autoriteitsfilters, zonder de immer rooskleurig uitziende Instagram-laagjes en met een mening. Waarvan ik nog steeds uitga dat die onafhankelijk is, als het een goede journalist betaamt, en het kanaal zich niet laat omkopen voor commerciële of politieke doeleinden. Naief? Misschien. Bubbel? Zeker. Maar het is wel mijn fijne bubbel.

Hoe filter jij je nieuwsbronnen en welke berichten je wel en niet leest? Gebruik je apps of nog lekker old school de papieren krant? Ik ben benieuwd naar jouw mening!

Disclaimer: Topics.nl heeft mij een maand gratis gebruik van de app en een abonnement op het Parool aangeboden.

Sabine de Witte