Travel

Editorial: Home Hotel – thuis dat luxe hotelgevoel vasthouden

the silo presidential suite

Een van de meest onverwachte dingen in Zuid-Afrika: overal het mooist denkbare interieur design! Sinds ik terug ben kriebelt het en ben ik drastisch mijn interieur overhoop aan het gooien. Heel veel spullen eruit (dag mini-museum) en meer hotelgevoel er in. Deze maand staat Your Ambassadrice helemaal in het teken van ‘Home Hotel’. Hoe kan je nou dat hotelgevoel mee naar huis nemen?

Wat is het hotelgevoel voor mij?

Ik heb het al vaker geschreven; met gemak zou ik kunnen wonen in een hotel. De services en gastvrijheid eromheen, maar ook dat luxe gevoel. Hotels weten je altijd het idee te geven dat je speciaal bent. Bovendien is een hotelkamer altijd voorzien van luxe meubels, een goddelijk bed en jaloersmakende luxe details.
Sommige kamers zijn minimalistisch ingericht, met het bed als centraal punt. Anderen, zoals Zoku in Amsterdam, hebben dat principe los gelaten waardoor een hotelkamer veel multi-functioneler is en je er zelfs mensen uit kunt nodigen. Als ik dan thuis kom in mijn mini-museum denk ik vaak; dat moet anders. Minder spullen is minder afleiding en meer rust.

marataba sleepout

Dat hotelgevoel is voor mij vooral rust. Een plek waar je bij kunt komen van alle indrukken die je op doet tijdens het reizen. Moet een hotelkamer dan minimale meubels en witte muren hebben? Nee zeker niet! In Kaapstad sliep ik in The Silo, wat bekend staat om haar bijzondere interieur. Verschillende opvallende kleuren en diverse prints worden er door elkaar gebruikt, maar door de enorme ramen met geweldig uitzicht over de stad, blijft het wel een plek waar je tot rust komt.

Hotelkamers en aankleding

Veel hotelkamers blijven op hun hoede als het gaat om aankleding; tafelboeken, kunstwerken en af en toe een lege vaas of schaal, vaak kun je tegenwoordig spelen met de kleur van verlichting (citizenM) en dan houdt het wel op. In Zuid-Afrika was dat anders, daar hadden souvenirs een prominente rol zonder teveel te zijn. Creatief gebruik maakte dat het juist de lokale sfeer ook binnen bracht. De prachtige kettingen (het liefst had ik ze allemaal mee willen nemen) hang je aan een statief of leg je in de typisch Afrikaanse schalen, de Afrikaanse print laat je terug komen in keukentextiel (subtiel en verrassend) en waarom zou je hotel amenities niet op mooie schalen leggen?
Mijn zwakte thuis was om ieder vrij plekje vol te zetten, waardoor het toen ik eenmaal thuis kwam zelfs mij ging benauwen. Dus ben ik druk aan het minimaliseren geslagen.

Niet alleen in Zuid-Afrika is dat anders, ook in Bali, Thailand, de Seychellen, India en Mexico pakken hotels wel uit met decoratie. Daar is het onderdeel van de cultuur; kleurige prints op textiel, veel bamboe en hout decoratie, maskers om het kwaad weg te jagen. Toch blijven veel hotelketens onder de noemer ‘design’ daar van weg en zie je dit voornamelijk terug in kleinere boutique hotels. Dat maakt dat ik me er sneller thuis voel, dat voelt dan toch alsof er meer geleefd mag worden. In witte hotelkamers is alles al snel besmettelijk wit en daardoor wil je het liever niet aan raken. Gelukkig is het een trend in hotels om meer in te gaan op de persoonlijke voorkeuren van gasten. Vorig jaar kreeg ik in hotel Le Roch in Parijs bijvoorbeeld een fotolijstje met afgedrukte foto van mij en mijn gaste en bij Zoku kun je bijvoorbeeld je eigen kunstwerk kiezen. Dat ‘home sweet home’ gevoel is toch voor iedereen anders.

Hoe krijg jij dat home hotel gevoel?

De komende weken ga ik je laten zien hoe je per ruimte dat hotelgevoel terug kunt krijgen. Ik doe dat niet alleen, alle contributors zullen delen hoe zij hun hotelervaringen mee naar huis nemen. Maar ook gaan we op zoek naar de rituelen van frequent travelers: wat doen ze het eerst als ze een hotelkamer binnen komen, of juist als ze thuis komen?

Of ik thuis de sfeer van The Silo terug kan krijgen, geen idee, maar Zuid-Afrika gaat een prominente rol krijgen in mijn interieur. Deels omdat ik hetzelfde behang als in de Rand herenclub in Johannesburg ga gebruiken (luipaarden, het enige dier uit The Big Five dat ongezien bleef), deels omdat geel de accentkleur blijft en suite 901 waarin ik verbleef dat ook als hoofdkleur had. Uiteraard ga je het eindresultaat hier zien!

Wat is voor jou het ‘home hotel’ gevoel? Voel jij je wel echt thuis in hotels?

Sabine de Witte