editorial

Editorial: Lenterituelen en de ideale voorjaarsbestemmingen

Een nieuwe maand en hoewel de Paasdagen volgens mij zelden zo druilerig waren als dit jaar, schijnt het voorjaar zich komend weekend in al haar glorie te vertonen. Hoogste tijd om voorbereidingen voor het mooie weer te treffen. Waar kom je nu alvast in voorjaarsstemming? Wat zijn handige tips om je hoofd, huis en agenda op te ruimen? Hoe maak je je lijf ineens summerproof? Maar ook: wat zijn je (reis)plannen en de ideale voorjaarsbestemmingen voor voorjaarszon? Trek je er in een camper op uit, ga je vooral festivallen en bewaar je die verre reis voor het najaar of wordt het een zwoele zomer op een zonnig eiland?

Grote voorjaarsopruiming en schoonmaak

Mijn voorjaar is al behoorlijk clean begonnen, sinds de terugkeer uit Zuid-Afrika heeft er een grote opruim- en schoonmaakbeurt in mijn huis plaats gevonden. Heel veel spullen vonden een tweede leven bij andere eigenaren, hopelijk heb ik veel mensen blij gemaakt met kleding die ik niet meer droeg maar ook de afvalbakken hebben het een en ander te verwerken gekregen. Voor het eerst sinds ik in Amsterdam woon heb ik alle items die ik door de jaren heen had verzameld eens aan een kritische blik onderworpen en ja, ontspullen maakt echt ruimte in je hoofd. Wát een genot om minder afleiding om me heen te hebben! Hoe pak je zo’n grote opruiming en de uiteindelijke grote schoonmaak nou het beste aan? Dat ga je deze maand lezen!

Meer structuur dit voorjaar

Hoewel ik al 10 jaar werk en schrijf, ben ik niet altijd de meest gestructureerde persoon op aarde (tenzij het om reizen gaat, dan ben ik bijna eng nauwkeurig). Graag verschuil ik mij achter het excuus ‘creatief’, maar als je de dertig bent gepasseerd is dat natuurlijk een excuus van niets. Dus schafte ik het boek ‘Werkboek voor een Structuurjunkie‘ van Cynthia Schultz aan en probeer mijzelf dagelijks iets te leren over een meer gestructureerd leven. Keep you posted!

Nieuwe dingen leren

Het voorjaar is ook altijd een moment om nieuwe dingen te leren. Zo heb ik besloten om mijn Engels weer een opfrisbeurt te geven, ga ik Duitse les volgen en ben ik bezig met rijlessen en naast Yoga Nidra-lessen ben ik mijzelf aan het verdiepen in het fenomeen ‘lucid dreaming’. Daarin hoop ik mijn drukke hoofd dat altijd aan staat wat meer onder controle te krijgen. Je hebt niet overal les of een cursus voor nodig; met apps als DuoLingo en meditatie- of coaching apps kom je een heel eind. Het voorjaar is een mooi moment om weer terug te kijken naar je goede voornemens van januari en je doelen (bij) te stellen.

Fit & food tijdens het voorjaar

De een is het hele jaar door bezig met gezond eten en het maken/behouden van een summer body, de ander bedenkt een paar weken voor vakantie dat er nog het nodige moet gebeuren, weer een ander is er totaal niet mee bezig.
Jarenlang behoorde ik tot die laatste categorie en hoefde ik er ook niet zo nodig over na te denken. Inmiddels heb ik die luxe niet meer, dus moet de zweep erover. Bij BBB Health Boutique helpen ze mij daarbij, want hoewel ik op reis graag sportief doe, in Amsterdam kwam ik jarenlang niet verder dan van hot naar her fietsen. Tijd voor een reset dus. Om mezelf nog meer te stimuleren heb ik alle mogelijke gadgets die me helpen om mijn goede gedrag te belonen of me in ieder geval inzicht te geven. Een fitbit, weegschaal die zelfs meet hoeveel vocht je vasthoudt, maar ook een app om inzicht te krijgen in mijn eetgedrag. Au. Best confronterend. Zo eet ik op ‘gewone’ dagen vaak veel te weinig en kom ik lang niet aan de benodigde voedingsmiddelen, terwijl op reis of tijdens etentjes ik natuurlijk alle rode gebieden aantik. Ik neem jullie mee op deze ‘fitreis’. No worries, een fitgirl die alleen quinoa eet zal ik nooit worden.
Bij fit en food hoort ook een reis naar duurzamere en bewustere producten. Welke merken helpen jou én de aarde een handje? Hoe kun je nou je badkamer, schoonmaakkastje en kledingkast duurzamer en groener maken? We delen slimme tricks voor een betere wereld, want die begint echt bij jezelf.

Spring break: wat zijn nou de betere reisbestemmingen dit voorjaar?

Na zo’n lange winter hebben we allemaal behoefte aan (voorjaars)zon. Misschien ben je er afgelopen weekend wel tussenuit geknepen. Waar kun je nu al heen voor een flinke dosis vitamine D om weer op te laden, voor te branden en te genieten van al het fijns dat we in Nederland nog maandenlang gaan krijgen? Bestemmingen genoeg! Van mij kun je onder andere heel veel Zuid-Afrika verwachten, maar ook Abu Dhabi – een prima bestemming als je op doorreis bent, de Seychellen maar ook veelzijdig Gdansk. Qua reizen staan er voor mij Berlijn, Wenen en Valencia op de planning, vooral die Spaanse zon is erg welkom.

Hopelijk lees je komende maand weer met veel plezier mee over alle voorjaarsrituelen, de ideale zonbestemmingen en hoe je je goed kunt voorbereiden op mooier weer, leuke reisjes en een opgeruimd hoofd, huis, lijf en koffer!

Sabine de Witte