editorial

Editorial: Natuur(lijk)

Het is april, de eerste terrasdagen zijn geweest, de klok vooruit gezet. Niets kan de ontluikende zomer nog tegenhouden. Dus gaan we massaal de natuur in. Wat een heerlijkheid om in een park neer te ploffen, een wandeling te maken, te genieten op het strand. De natuur staat ook centraal op mijn volgende reis, waarvoor ik als Digital Nomad Zuid-Frankrijk ga verkennen en daar verslag van ga doen op natgeotraveler.nl. Bovendien ben ik de laatste tijd meer gaan letten op natuurlijke producten. Ik wil weten wat er in de producten zit die ik op mijn lichaam smeer. Hoe natuurlijk is dat voor jou?

Bewust van de natuur op reis

Op reis ben ik me vaak nog bewuster van de natuur om me heen. Omdat die er in een nieuwe omgeving vaak nog spectaculairder uitziet, omdat je meer tijd buiten doorbrengt en het veel normaler is om kilometers af te leggen voor een bijzondere omgeving. De luxe van de natuur opzoeken. De stilte in je opnemen, geur opsnuiven en de bewondering voor de natuur door je hele lijf voelen als je je ogen open slaat. Dat ervoer ik in Noors-Lapland bij het zien van het Noorderlicht, op een cruise langs de Noorse fjorden, de woestijn van Jordanië, Iran en zelfs Spanje. Maar ook tijdens urenlang mountainbiken door de Belgische Ardennen, of tijdens het fietsen langs de Amstel. Je hoeft er helemaal niet ver voor te gaan, maar vooral open voor staan.
Vanaf zondag ga ik de natuur van Zuid-Frankrijk in en laat ik me weer verbazen door haar grillen, prachtige schouwspelen en de verrassingen die de natuur altijd in petto heeft. Ben jij je bewuster van de natuur als je op reis bent?

Natuurlijk smeren

Behalve dat ik meer van de natuur geniet en op zoek op reis, probeer ik de natuur ook meer in huis te halen. Zo heb ik in de badkamer bijna alle dure potjes en verzorging vervangen door natuurlijke producten. Shampoo van Aveda, gezichtsverzorging van Apivita, pure jojoba-olie als nachtverzorging. Qua make-up ben ik overgestapt op Clarins, een merk dat bewust is van de kwetsbaarheid van de huid en veel onderzoek doet naar en gebruik maakt van natuurlijke bestandsdelen. Geen parabenen en glycerine meer in m’n haar en op m’n gezicht. Of ik verschil merk? Mijn huid is minder dof.

Slapen op zijde

Slapen op een kussensloop van zijde, er gaan verschillende verhalen en mythen over rond. Het zou rimpels voorkomen. Omdat het een natuurlijk materiaal is zou je huid beter kunnen ademen, waardoor je poriën minder snel verstopt raken. De eerste nachten die ik er op heb doorgebracht sliepen heerlijk en werd ik wakker zonder statisch haar. Nu maar hopen dat de rimpels nu echt uit bljven.

Cannabis olie

Of het legaal is in Nederland, daar is nog discussie over. Volgens velen is dit hèt middel om fouten in je celdeling te voorkomen of genezen en het is daarom een veelvuldig geprobeerd alternatief bij kankerpatiënten. Het werd mij geadviseerd om deels psychische onrust weg te nemen over het volgende pap-onderzoek, deels om onrustige cellen dus geen kans te geven. Baat het niet, dan schaadt het niet is mijn motto en ik slaap er eindelijk beter door.

Compenseer je ‘foute’ gedrag

Veel reizen is slecht voor het milieu. Er zijn genoeg programma’s om carbon footagemee te compenseren, zoals treefortravel, greenseats en het programma van bijvoorbeeld KLM. Er zijn ook hotels die beloven een boom te planten als jij een review op TripAdvisor achter laat. Slim concept. Ik probeer in hotels de handdoeken niet na één keer gebruik meer op de grond te gooien in ruil voor verse, hoewel dat voor een deel ook de luxe van een hotel is. Het idee achter CO2-compensatie spreekt me enorm aan, ik zou graag weten hoeveel vervuiling ik aanricht en vooral hoe ik dat zelf ook kan compenseren.

Wat doe jij om meer te genieten van de natuur?

Sabine de Witte