editorial

Editorial: Stem wijzer

Stempassen TK 2017

Sabine

Op 15 maart hebben we als land, als bevolking, als individu, weer de vrijheid om te stemmen. Iets wat in de rest van de wereld niet vanzelfsprekend is. Of dat het zomaar goed komt. We hebben gezien in de UK en USA dat verkiezingen soms heel anders kunnen verlopen dan we verwachten. Dan wat media schetsen, denken, meten.
Dat maakt het laten horen van je stem dit jaar nog belangrijker. Zelf ben ik er niet, maar heb ik wel gezorgd dat mijn stem niet verloren gaat. Ik heb Manon gemachtigd en zij zal namens mij mijn stem uit brengen. Niet onverwachts voor iedereen die mij een beetje kent, is dat mijn stem uit zal gaan naar de Piratenpartij en Ancilla. Ik zie graag meer vrouwen in de politiek, de standpunten van de partij staan het dichtst bij mij en ik vind het belangrijk dat techniek, data en privacy hoger op de agenda in Den Haag komen te staan. We staan aan de rand van een enorme technologische revolutie, waarin data, privacy en digitale veiligheid nog veiliger gaan worden. Er zijn maar weinig mensen in de politieke top die enig idee hebben.

Volmacht TK2017 photo IMG_3428.jpg

Natuurlijk vind ik ook veel punten van breder maatschappelijke impact van belang, maar de partijen die daar over gaan, zitten er toch al. Als de Piratenpartij 1, maar liefst natuurlijk meer, zetels krijgen, dan zit er tenminste een partij die ook voor de digitale burgerrechten op komt en er verstand van heeft. Ancilla is een sterke vrouw waar ik het volste vertrouwen in heb. Ik ken haar beweegredenen, herken veel van de ommezwaai van de positiviteit van techniek naar de negatieve impact die het kan hebben.

Wat ik verder nog wil meegeven: stem wijzer. Ik stem niet alleen voor mijzelf, maar kijk ook naar de behoeften van het hele land. Op dit moment, maar ook de komende vier jaar. Laten we alsjeblieft zorgen dat wij niet dezelfde situatie krijgen als de UK en US. Laat je stem gelden voor het welzijn van je land.

Manon

Stemmen. Ik vond dat vroeger al echt mega bijzonder en eigenlijk is er niks veranderd. Het gevoel dat je mee doet aan iets heel groots, dat vond ik altijd zo spannend. Op mijn 18e mocht ik toevallig ook meteen stemmen, in dat jaar waren er landelijke verkiezingen. En hoewel ik op kamers woonde aan de andere kant van het land stond ik nog ingeschreven bij mijn ouders in Bilthoven. Vol trots met mijn OV jaarkaart de trein in gestapt om die middag te kunnen stemmen. In het stemlokaal zat mijn oude docent aardrijkskunde die vol verbazing en trots toekeek hoe ik dat hokje in ging om na het stemmen te verkondigen: “zo bijzonder, een jong iemand die stemt!!”
Ik heb daar toen niet zo bij stil gestaan, maar blijkbaar is dit nog steeds aan de orde. Maar liefst 33% van de kiesgerechtigde jongeren stemde bij de vorige 2e kamerverkiezingen niet! Maar niet alleen jongeren zijn slechte stemmers, ook in de doelgroep 35-55 stemde 25% in 2012 niet niet.

Stempas 2017 photo IMG_3427.jpg

Mijn vraag is dus toch vooral: stem! Het maakt me niet uit waarop, maar ga! Maak gebruik van je recht, wees trots op het feit dat dit kan. Het is een kleine moeite, in Amsterdam alleen al zijn er meer dan honderd stemlokalen. Een paar van die lokalen zijn ook nog eens op heel bijzondere plekken. Wat dacht je bijvoorbeeld van de ADAM toren op de 20e verdieping of het Hilton Hotel in Amsterdam Zuid? Ik zeg, maak er een uitje van! Als je maar stemt!
Wat ik stem hou ik lekker voor mezelf. Niks spannends, maar het gaat wat mij betreft niet om mijn voorkeur of mening. Ik hoop gewoon dat iedereen gaat. Dit jaar mag ik zelfs twee keer stemmen, Sabine zit op 15 maart nog in India en heeft mij haar stempas toevertrouwd.
Heel bijzonder dus. Misschien ga ik wel op twee locaties stemmen, dan maak ik er echt een feest van!

Sabine de Witte