editorial

Editorial: Zonder avontuur geen leven, lang leve de verlengde avondklok?!

Inmiddels zijn we bijna een jaar thuis. Gegijzeld door het OMT/RIVM die de overheid adviseren, met als hoofdexpertise vanwege het virus, fysieke gezondheid. Van de randzaken die beïnvloed worden door een lockdown, zoals de economie, mentale gezondheid, financiële steun etc. hebben ze weinig kaas gegeten. Iedereen is er klaar mee, maar een korte termijn losgeld transactie is ook nog lang niet in zicht. Pas in juni verwachten ze alle risicogroepen en 60+’ers gevaccineerd te hebben, en komen er versoepelingen. Ik kan niet ontkennen dat ik al meermaals op het dark web ‘vaccin kopen’ heb ingetikt… of heb gekeken naar een enkeltje Nairobi…

Zaterdag hoorde ik bij Matthijs Gaat Door (kijktip, wat heeft een break en nieuw concept die man een goed gedaan!) iemand zeggen ‘zonder avontuur geen leven’ en die kwam binnen. Vooral omdat het Marjan Berk was, de schrijfster waarvan ik dacht dat ze niet eens meer leefde. Ik kan alleen maar beamen dat dat is wat voor mij leven is; het onbekende, spontane. Of het nou op reis is of in de kroeg; nieuwe mensen ontmoeten – van laveloos geouwehoer tot serieuzere – dat mis ik zo.

Gelukkig is de avondklok in de bonus, en krijgen we een uurtje langer speeltijd. Dus lopen we in grote getalen bij elkaar de deur plat, gordijnen dicht en vroeg pieken, tot er weer en masse naar huis gesprint moet worden om de staatskas maar niet te spekken. We houden liever onze handen op de knip, voor als er ooit weer op de terrassen neergestreken mag worden. 1 Juno lijkt weer de peildatum, en dan? Mogen alleen de 60-plussers en risicogroepen, omdat alles daaronder nog niet is gevaccineerd? Het oog op de versoepelingen leek vooral verkiezingscampagne taal.

Na een lange, donkere winter (ja ja, ik mag hier eigenlijk niets over zeggen, maar zelfs met 2 maanden covid-escape zijn het duistere tijden), lijkt er weer een voorjaar opgehokt te worden. Dat gaat nog wat worden, als we eenmaal weer op avontuur mogen deze zomer. Dat wordt een zinderende ‘summer of love’. Ik kan niet wachten!

Om alvast een beetje in de stemming te komen, deze versie van I Feel Love, kippenvel!

Sabine de Witte