editorial

Editorial: Zoveel (keuze) vrijheid – waar brengt het je?

Zoveel keuzes, zoveel vrijheid, een luxe probleem dat we in Nederland mogen ervaren en daardoor voor soms niet altijd de beste keuzes zorgt of juist ten koste van die vrijheid gaat. Deze maand tips over bewuster kiezen én vrij zijn!
In geen andere maand komt vrijheid zo vaak onder de aandacht als in mei. En wat is het heerlijk om zoveel vrijheid te hebben! Door mijn reizen heb ik helemaal ervaren dat dat niet overal zo is en ga je dat nog meer waarderen. Hoewel al die vrijheid en al die keuzes soms ook frustrerend kunnen zijn. Waar moet ik heen op vakantie? Wat trek ik vandaag aan? Als ik nu voor A kies, dan is B straks geen optie meer?

Bewust kiezen

Zelf probeer ik steeds bewuster te kiezen. En dan niet met de beperking: deze keus sluit de andere uit, maar met in m’n achterhoofd wat op dat moment het best past. Ook probeer ik bewuster te kiezen; duurzamer, met een beter doel of voor ’the greater good’. Een van mijn ‘zwaktes’ is steeds reizen naar plekken waar ik al geweest ben. Omdat het makkelijk is, bekend terrein, ik er niet per se op jacht hoef naar het leukste en wat ik echt gezien moet hebben, want dat heb ik immers al. Ook kan ik soms wel wensen dat ik bewuster kies of reis, maar met de trein naar Berlijn is vaak geen optie, zowel qua tijd als geld. Hetzelfde in de supermarkt: als ik dan al thuis ben en eet, dan is kant-en-klaar zo makkelijk, maar niet per se gezond of milieuvriendelijk. Net als kleding.

En dan is er nog vrijheid op zich. Om zelf te bepalen wat voor werk ik doe, voor een groot deel ook wanneer ik werk, met wie en waar. Dan nog vrije tijd: sporten of Netflixen? Alleen of met vrienden? Dat zijn dan nog relatief makkelijke vrijheden, net als alleen wonen. Keuzes en vrijheden die ik me allemaal kan veroorloven. Ook keuzes waarmee ik andere belangrijke keuzes met behoud van mijn vrijheden nog even kan uitstellen.

Waar gaat de volgende reis heen?

Om mij heen merk ik dat die keuzes en vrijheden ook een uitdaging zijn op het gebied van reizen. We willen alles zien, maar doen dat vaak wel massaal. Wie is er nou nog niet in Bali geweest? Columbia? Costa Rica en Nicaragua? Sri Lanka? (Ik in alle gevallen). Ik merk dat die populariteit mij soms tegen staat, al wil ik wel ECHT heel graag naar Sri Lanka. Het is niet alleen de populariteit die mij weerhoud deze landen te bezoeken. Ook de berichten over impact van toerisme, die niet altijd positief zijn. De stranden die vol liggen met plastic. Dat vond ik bij de Andaman-eilanden ontzettend jammer, want verder is het paradijselijk en net alsof je terug in de tijd gaat naar Thailand 10 jaar geleden qua toerisme.
Een reis of vakantie moet wel leuk blijven, toch? Bovendien reis ik graag en ver om de schoonheid van een andere bestemmingen te zien.

Instagram is tegenwoordig een belangrijke factor in de keuze voor een reisbestemming of vakantie, want het moet er ook leuk uitzien. Wat speelt nog meer mee bij de keuze naar een bestemming? Natuurlijk de samenstelling van je gezelschap, het doel van je reis, de activiteiten die je wilt gaan doen.
Retreats zijn nog steeds populair en ook het bijdragen aan projecten in ontwikkelingslanden, of juist het helpen opruimen van die vieze stranden. Even helemaal van de wereld zijn met een digital detox is ook nog steeds iets wat velen nodig hebben, waar ik zelf graag invulling aan zou geven met een surf & yoga retreat. Maar ook weer de keuze: waar ga ik heen, zorgt dat ik eigenlijk nog lamgeslagen ben van alle mogelijkheden.

Vroeger was alles anders, dat is zeker. We gingen massaal met de caravan of tent naar Spanje of Frankrijk en hadden er de tijd van ons leven. Af en toe ben ik geneigd om te denken dat het vroeger veel makkelijker was juist omdat er toen minder keuzes en vrijheden waren.
Maar dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn!

De komende maand ga je hier inspiratie vinden om wellicht eens andere keuzes te maken of je vrijheden anders in te zetten. Want waarom zou jouw vrijheid alleen in jouw voordeel zijn? Heb jij last van al die keuzevrijheden?

Fotocredits: Pexels

Sabine de Witte