food fest Hotspots

Een avond cocktails proeven bij Ayla in Rotterdam

Uitzicht Ayla en cocktail

We zitten achter op het terras. Ik ken alleen de voorkant en de binnenkant van Ayla. Ik ben zelfs een beetje verbaasd dat er ook een prachtig terras aan de achterkant zit. Horecaondernemer Herman Hell moet er om lachen. “Het was geen geheim, maar we hebben het aardig geheim weten te houden. Je hebt geen idee dat je midden in het centrum zit als je hier lekker zit te genieten.” Ik kan hem niet anders dan gelijk geven. Wat een heerlijke plek. Hier ga ik vaker van een hapje en cocktail genieten. Dat staat alvast buiten kijf.

Het Rotterdam van toen en van nu

De eerste cocktail wordt geserveerd. De Arabian Spice Route is een kruidige, bittere, maar nog steeds frisse cocktail. Lachend halen we samen met Herman herinneringen op aan van hoe ver Rotterdam heeft moeten komen. De Kruiskade werd vroeger de Glasstraat genoemd omdat er zoveel autoruiten werden ingeslagen om de autoradio’s uit te kunnen jatten ten tijde van het illustere Perron 0. Er is niets meer wat ons nog doet denken aan die tijd. Rotterdam is veilig en bruist. Natuurlijk steeds wel een beetje rauw, maar dat hoort bij ons.

Een schakel in de ketting in het hart van de stad

We worden welkom geheten door het enthousiaste team samen met Herman. Hell staat aan het roer van zaken als NRC cafe, Van Zanten, Sijf, Sugo en Het Zalmhuis, en nu dus ook Ayla.
Ayla heeft als doel om de Kruiskade volledig te omarmen. De Kruiskade met al zijn culturen, maar ook alle cultuurbezoekers van onder andere theater De Doelen en De Schouwburg. Het is tijd om voor iedereen de drempel te verlagen, zodat we beter met elkaar in contact kunnen komen en Ayla wil daarin graag een schakel in de ketting zijn.

Ayla interieur

Voel en proef de mediterrane vibe

Het interieur, het menu, de cocktailkaart; bij Ayla heb je het gevoel dat je even op reis mag. En na deze periode van een totaal gebrek aan reizen is dat idee bij mij zeer welkom. De mediterrane vibe voert de boventoon. Ik was erg te spreken over de combinatie van gegrilde prei met pata negra schuim en de gepekelde zalm met granaatappel en een knappertje. Ook de salade van kalfssukade was heerlijk, hoewel de witlof de zachte smaak van het kalfsvlees enigszins overdonderde. De shared dining experience is ook hier weer een feestje. Er is hard gewerkt om er een mooie, diverse kaart van te maken.

Ayla salade

Een cocktail proeverij; shake it up, baby!

Het hoofddoel van de avond is de cocktailproeverij. En dat had ik voor geen goud willen missen! Aan het hoofd staat Allan Alexander Brown. Brown is in 2020 bekroond tot Best Bartender Rotterdam. Deze man neemt zijn vak dan ook zeer serieus. Hij maakt alles zelf. De siropen, de infusions. Hij besteedt enorm veel tijd aan de mise en place.

We krijgen een mooie lijst van cocktails voorgeschoteld en het grote proeven kan beginnen en er is dan ook voor ieder wat wils. Nu ben ik niet echt het type wat zegt: “doe mij die cocktail maar en laat de rest maar zitten” dus ik heb ze even voor jullie geproefd en op een rijtje gezet:

De Popelmo Spritz – een bittere, frisse, lichte cocktail
De Spicy Pineapple Margarite – fruitig, citrus en pittig
Ayla’s Mojito – fris, licht en munt
White Chocolate Pornstar Martini – zoet, exotisch, fruitig
Cucumber Cooler – bloemig, fris en licht
Arabian Spice Route – kruidig bitter en vol

In mijn hoofd ben ik een hele goede cocktailmaker, maar aan de uitvoering schort het nogal wat, dus het feit dat Ayla die fantastische cocktails van Allan ook nog eens in hele leuke flesjes verkoopt is wel heel goed bedacht. Dan hoef ik niet aan de slag met ingewikkelde verhoudingen, want dat kan deze master of cocktails echt heel veel beter dan ik.

Ayla giftbox en cocktailflessen

Wat een heerlijk geslaagde avond bij Ayla aan Kruiskade op deze fijne zomeravond met een White Chocolate Pornstar Martini in mijn hand. Shake it up, baby!

Wat is er goed? Ja, hallo …. de cocktails natuurlijk!
Wat kan er beter? Ik had graag iets meer uitleg gewild over het eten.
Extra punten: De terrastuin achter het pand. En het toilet is ook prachtig, maar het is een beetje zonde om daar de hele avond te gaan zitten natuurlijk.

Reserveren:

Bij Ayla ben je zeven dagen per week welkom van 11:00 -22:00 uur

Online kun je reserveren via ayla.nl of bel ze op 010-2540005

Ben je geïnteresseerd in hun te gekke cocktailworkshops? Kijk dan even hier!

Amber de Bruin