Travel

Reizen naar Rusland: hier moet je op letten bij het aanvragen van een visum

sint-petersburg rusland visum aanvragen

Sint-Petersburg is een steeds hippere stedentrip bestemming aan het worden. En terecht, want de stad is een heerlijke mix van steden, culturen, geschiedenis en bijzonder lekker eten. Toch is even naar Rusland gaan best een onderneming. Je hebt geen visum nodig als je per cruise aankomt en slechts twee dagen blijft, maar geloof mij, dan ben je echt nog niet klaar met de stad ontdekken. Ik kreeg best wel wat vragen over hoe zo’n visum voor Rusland aanvragen nou werkte, dus here we go!

Een visum Rusland aanvragen was in mijn geval een reis op zich

Zo werkt het uiteindelijk wel, maar dit is niet de meest relaxte manier. Afgelopen zomer stapte ik aan boord van Baltische cruise van Costa Cruises. Ik vloog naar Stockholm, bracht een dag door in Helsinki om vervolgens nog 5 dagen Sint-Petersburg te bezoeken. Het duurde tot heel erg last minute tot er boottickets waren, nodig voor het aanvragen van een visum. Ook noodzakelijk: een verklaring van een hotel in Sint-Petersburg dat je daar verblijft. Uiteindelijk was het tekort om de visumaanvraag Rusland online of via een tussenliggend visumbureau rond te krijgen, waardoor ik mocht komen opzitten in Den Haag. Een avontuur op zich, waarbij ik maar gedoogde dat de reispartner in kwestie flink werd versierd door de dame achter de balie en na wat steelse blikken – en vooral euro’s – uit te wisselen, leek het te lukken. Op dat moment maakte me ook niet zoveel meer uit hoe, als er maar een visum zou komen. Uiteindelijk heeft het gewerkt en lagen ze een dag voor vertrek klaar. Op het nippertje, want als de dame achter de balie niet haar dag had gehad, had het er een stuk minder (Russisch) rooskleurig uit gezien.

visum rusland aanvragen

Hoe je dan wel een visum Rusland aan moet vragen

Normaal gesproken ben ik zo’n reiziger die ruim van tevoren het papierwerk op orde heeft, want wat reizen betreft heb ik zeker een tikkeltje OCD.
Dan had ik online gezocht naar de benodigdheden voor een visum voor Rusland, alles digitaal ingediend en voilà, ruim op tijd mezelf een hoop stress en geld kunnen besparen. Lesje voor de volgende keer.

Wat je nodig hebt voor een Rusland visum?

– een paspoort dat nog minimaal 6 maanden na vertrek uit Rusland geldig is
– twee lege pagina’s naast elkaar in paspoort
– één officiële pasfoto
– een Rusland verklaring van je zorg- of reisverzekering (bij mij ging het op reisverzekering)
– een toeristisch voucher – dit is een verklaring van de cruise maatschappij of reisorganisatie met je exacte reisdata en boekings-/betalingsbevestiging. In mijn geval was dat én een verklaring van Costa Cruises dat ik met hen het land in kwam, en een bewijs van het hotel dat ik bij hun zou verblijven en weer vertrekken. Daarvoor moet je sowieso een uitgaand (vlieg)ticket of reisbewijs hebben. Alleen dit laten regelen door een visumbureau is al de moeite waard!

Als je zakelijk reist, uit de Sovjet-Unie komt of met de auto reist gelden andere vereisten.

De eerste drie punten kun je als reiziger prima zelf, het scheelt een hoop tijd en frustratie als je de Rusland verklaring bij je verzekering en het toeristisch voucher niet zelf hoeft te doen. Je doet dit al vaak fout, want die formulieren zijn enorm onduidelijk, zelfs voor een frequent reiziger als ik. Bespaar je dus die moeite en laat een professionele partij je hierbij helpen, want als je aanvraag eenmaal is afgewezen, is het een stuk lastiger een nieuw visum aan te vragen.

Krijg je problemen met een visum Rusland in je paspoort?
In mijn geval niet, terwijl ik een week later naar de Verenigde Staten vloog en in Iran ben geweest. Dat laatste gegeven, daarmee ben ik tot nu toe nog alle systemen mee doorgekomen, wat volgens de visumdiensten een aangename uitzondering moet zijn. Uit verhalen weet ik dat een Israël-stempel de meeste problemen oplevert. Zo, nu op naar Rusland!

Disclaimer: dit artikel is in samenwerking met Visum Buitenland tot stand gekomen

Sabine de Witte