Home sweet home

Eenzame kerst

Niet vanzelfsprekend

Terwijl half Nederland gestresst, zuchtend en steunend de laatste kerstinkopen doet en er nu al een rij van een uur bij de plaatstelijke AH staat en de andere helft zich druk maakt met het aanvragen van plaatjes (gelukkig is vandaag de laatste dag van de vercommercialisering van de goede doelen, waarom kunnen we alleen ‘massaal’ geven als we er iets voor terug krijgen?!), zijn er ook veel mensen die opzien tegen de kerst. Iets wat we ons eigenlijk niet kunnen voorstellen, want kerst is toch gezellig en voor iedereen? Klopt, maar niet iedereen heeft nog familie, daar goede banden mee, een huis om te versieren of geld voor een extra lekkere maaltijd. In onze eigen kerststress lopen we daar vaak aan voorbij, want het is allemaal ze druk en rennen van de slager naar de bakker naar de markt etc. Kerst vieren is niet vanzelfsprekend. Kerst leuk vinden al helemaal niet.

Eenzame kerst

Kerst vieren was altijd gezellig, ik keek uit naar het kerstfeest op school, het gourmetten met familie etc. Ik weet nog goed dat we ‘vroeger’ met club langs de bejaardenhuizen gingen om kerstliedjes te zingen. Verschrikkelijk vond ik dat, in de kou langs deuren stomme liedjes zingen. Maar zij vonden het geweldig. Iets wat ik nu pas begrijp. Het is niet vanzelfsprekend om met kerst omringd te zijn door familie, vrienden en geliefden. Dat is iets speciaals, waar we nooit bij stil staan omdat we veel te druk zijn met de commerciele eisen aan een geslaagde kerst. Een overdadige maaltijd, te veel drank en een boel gemaaktheid. De kerstgedachte, christelijk of niet, is weinig merkbaar.
Saamhorigheid is op dit moment ver te zoeken in de supermarkten, delen met de daklozen die er voor staan en je prettige kerstdagen wensen lijkt ineens onmogelijk want het is crisis dus ook die laatste euro geven we liever aan ons zelf uit.

Steun in je buurt

Er zijn heel wat initiatieven in het leven geroepen om rond de kerstdagen te zorgen dat iedereen het leuk heeft. De Voedselbank krijgt extra feestelijke dingen, het Ouderenfonds zet zich in om niemand een eenzame kerst te hoeven laten vieren. Kijk vandaag even 5 minuten niet naar de opgesloten dj’s, maar zoek het dichter in je buurt. Koop een extra kerststol en geef die aan de eenzame buurvrouw, de dakloze of ga eindelijk eens koffie drinken bij de buurman die sinds dit jaar weduwnaar is geworden. Ik vier kerst met mijn familie, ga langs bij mijn oma waarvan ik weet dat ze de komende dagen gelukkig weinig alleen zal zijn. Iets wat allerminst vanzelfsprekend is. Dus als je nu toch in de rij staat te wachten, bedenk dan eens wie uit je omgeving wel een extra steuntje kan gebruiken op deze voor de meeste mensen zo gezellige dagen. Dat is pas kerstgedachte. Kan je, bijna zonder schuldgevoel, je de komende dagen tegoed doen aan alles wat bij het kerstfeest van tegenwoordig hoort. Wat was het eigenlijk fijn om met kerstkransjes, een musical en warme chocolademelk al tevreden te zijn…

Sabine de Witte