Reistips

elBulli expositie Barcelona

Ode aan elBulli

Vorig jaar sloot het populairste restaurant van Spanje, elBulli. Onder leiding van Ferran Adrià werkte het restaurant zich vanaf 1984 naar de top. Met een Gault Millau notering, 3 michelin sterren en 4 keer op rij de titel ‘beste restaurant ter wereld’, werd Adrià bekroond tot culinaire god. Door risico, vrijheid en creativiteit te combineren, wist hij de meest bizarre smaakcombinaties en bijzondere vormen te maken. elBulli stond bekend om de beleving, waarbij je niet alleen met je mond proeft, maar met 6 zintuigen geniet. Het restaurant is dicht, maar opent in 2013 als culinair onderzoekscentrum onder de naam elBulli Foundation. Zelf heb ik nooit in het restaurant gegeten, hoewel het vlakbij Barcelona ligt. Sinds 2008 waren er ellenlange wachtlijsten. Op 31 juli 2011 werd het laatste bord uitgeserveerd.

barcelona elbulli expositie

foto's van de gerechten bij elbulli

elBulli expositie

Tot en met 3 februari 2013 is in Barcelona de expositie ‘Ferran Adrià i elBulli: Risc, llibertat i creativitat gratis te bezichtigen in Palau Robert. Vandaag ging ik er heen en waar ik nooit veel verwacht van gratis exposities, was ik hier blij verrast. De expositie is een ode aan Ferran Adrià en zijn prestaties met elBulli. Van kinderfoto’s tot de eerste menukaart, alles over de geschiedenis en ontwikkeling van het populaire restaurant komt voorbij. Met veel teksten van elBulli’s topkok zelf, tekeningen en video’s. Indrukwekkend is de rij cijfers die alle gerechten die Adrià verzon moet voorstellen, het kijkje in de keuken en de bereiding van veel bijzondere gerechten. Ontroerend vond ik het filmpje van elBulli’s ‘Last Waltz’, waarbij je Ferran het laatste bord ziet uitserveren en het personeel uitzinnig van vreugde feest viert. Als je ooit in de horeca hebt gewerkt, herken je dat saamhorigheidsgevoel. Want ook al draaide Ferran de scepter, hij zou nergens zijn geweest zonder zijn staf. Van sous-chef tot stagiair, bediening tot gastvrouw. En dat zie je prachtig in het filmpje, Adrià beseft zich heel goed dat hij zonder zijn mensen niet zo ver was gekomen. Je leest het respect voor hen in zijn ogen en je voelt de emotie (en een stukje opluchting) bij het serveren van de laatste wals, zoals ze het zo mooi benoemden.

elbulli barcelona

Voor keukenprinsessen en foodies

De expositie is niet alleen voor keukenprinsessen die elBulli’s geheimen willen ontrafelen, maar ook voor foodies zoals ik. Ik heb niets met koken, ik kan het niet en wil het ook niet kunnen, maar ik vind het prachtig als iemand het wel kan en met zoveel passie doet. Smaken bij elkaar brengen, daar balans in krijgen en te laten verrassen, dat is een vak apart. Gelukkig heb ik mijn culinaire opvoeding te danken aan mijn bijbaantje en weet ik waar je op moet letten om smaaksensaties te kunnen waarderen. Hoe dan ook, de expositie is een absolute aanrader bij een bezoek aan Barcelona!
Kijk hier voor details over de elBulli expositie zoals openingstijden etc.
Meer foto’s van de expositie zijn te zien op mijn Flickr account.

Sabine de Witte