amsterdam Hotspots tips

EYE Filmmuseum

Opening EYE

Op 5 april opent het EYE filmmuseum haar deuren op de nieuwe locatie, aan de IJpromenade in Noord. Voorheen gevestigd op een idyllische locatie in het Vondelpark, nu een groot, modern pand wat de aandacht trekt aan het water. Het EYE heeft tijdens de bouw al verschillende bijnamen gekregen, in het donker vind ik het erg lijken op een knipoog. Gisteren was de testdag en kreeg een geselecteerd publiek van ruim 500 man een sneak preview van het inmense pand.

EYE knipoog

Zalen met verhalen

Het filmmuseum houdt zich onder andere bezig met de Nederlandse filmgeschiedenis, het archiveren van materiaal etc. Maar daarnaast is het nu de eerste en enigste bioscoop van Amsterdam Noord, en zal er een aanbod actuele bioscoopfilms te zien zijn. Ook is er nu eindelijk ruimte voor exposities en tentoonstellingen, die de combinatie tussen film en filmgerelateerde materialen tentoonstellen nu mogelijk maakt. Om het filmmuseum helemaal compleet te maken, is 1 zaal zo ingericht dat de stoelen kunnen meebewegen, zodat de filmbeleving nog groter wordt. Een andere zaal is ingericht volgens de oude Amsterdamse bioscoop Parisien, met rood en veel versiersels, mijn favoriet omdat het ook erg intiem is en maar 67 stoelen heeft. Erg indrukwekkend vond ik ook het filmorgel, wat ze momenteel aan het inbouwen zijn. Met 4 filmzalen biedt het EYE films voor iedereen. Van oude film en pas gevonden materiaal, naar de nieuwste digitale films. Haarscherp beeld, ruime plekken, beenruimte waar je ook nog redelijk goed langs kan lopen op andere bezoekers te passeren en nieuwe, schone stoelen. Ondanks het nieuwe gebouw vind ik het heel goed dat de zalen nu al verschillende verhalen vertellen, op basis van hun faciliteiten.

EYE film museum

EYE catcher

Voor of na de filmp kun je een hapje en/of drankje doen bij het EYE restaurant. Ook dit gaat 5 april open met een speciaal openingsarrangement. Vanaf 14 april is het restaurant ‘a la carte’ en kun je er reserveren. De keuken is van 10.00 – 22.30u open, maar ook bij een late film hoef je niet droog te staan. De bar is tot 1.00u open (op vrijdag tot 2.00u) en serveert ook na 22.30u nog tapas en kleine hapjes. Extra punten, want laat eten in Amsterdam is een hele uitdaging! Ook is er straks terras, waar je heerlijk uitkijkt over het water. Ik vond het park erachter erg mooi, met het uitzicht op de stad kreeg ik er een heel internationaal gevoel. Een beetje alsof je vanaf Williamsburg naar Manhattan kijkt 🙂 Het EYE is naast een eye catcher en een beleving voor je oog, volgens mij een enorme aanwinst voor Amsterdam. De Noord-bewoners hebben eindelijk een bioscoop, maar de stadsgangers durf ik te beloven dat EYE de tocht met het pontje zeker waard zal zijn!

EYE test

Kaarten voor de openingsweek zijn te reserveren via EyeFilm, daar is ook het programma terug te vinden en schrijf meteen alle festivals in je agenda!

[google-maps width=500 height=325]

Sabine de Witte