amsterdam

Feestelijke likeur en DIY drankjes

Een feestmaand is niet compleet zonder gezellig drankje op tafel. Al is het alleen maar voor de mooie verpakking en bijzondere december fles. Een tijdje geleden was ik bij de lancering van de limited Grand Marnier van dit jaar. Met als thema Parijs mag deze niet op de feesttafel ontbreken. Op een prachtige locatie aan de grachten in Amsterdam werd de fles gelanceerd in Parijs thema, compleet met nagemaakte Pont Neuf slotjes. Hoewel ik geen koffie drink, sla ik de koffielikeurtjes niet vaak over en Grand Marnier is samen met Tia Maria favoriet. Haast je nog snel naar de slijterij, want hiermee kan je bij iedere gastheer of gastvrouw aankomen!

Grand Marnier Paris limited edition

Speculaaslikeur

Van zoete cocktails moet ik niks hebben, maar voor zoete likeurtjes loop ik wel warm. Nu Sinterklaas de deur weer uit is ben ik begonnen met het inslaan van mijn jaarlijkse voorraad speculaas en Sint rantsoen. Speculaaslikeur leerde ik kennen toen ik nog in een restaurant werkte. Al een tijd was ik geobsedeerd door de naam en de prachtige fles. Toen ik het probeerde was ik ik meteen verkocht. Dit is voor mij de smaak van winter, warm worden na een wandeling in de krakende sneeuw of na een lange schaatstocht.

speculaaslikeur

Bergamot

Bergamot likeur van Wynand Fockink schenken ze in Amsterdam bij De Ysbreeker, waar ik graag na een lange kantoordag een hapje eet en een drankje doe. Bergamot vind ik een heerlijke geur maar ook als ingrediënt in Lady Grey thee is favoriet. Als het soms uit de hand loopt, komen er shotjes Bergamot op tafel. Het lijkt op limoncello, maar is een stuk zachter.

Zelfgemaakte Tia Maria

Tia Maria, een heerlijk zoet koffielikeurtje, wat je ook erg makkelijk zelf kunt maken. Het lukt niet meer om dit recept nu nog te maken en tijdens de feestdagen te drinken, maar het is ook leuk om jezelf in saai januari of februari mee te verwennen. Erg simpel, het staat grappig en ruikt heerlijk. Bovendien vind ik het schud ritueel erg leuk, iedere keer verheug ik mij op het uiteindelijke resultaat.

Ingrediënten

  • -grote (weck)fles die je makkelijk kan schudden, 1lt
  • -1 liter jonge jenever
  • -10 zakjes vanillesuiker
  • -500 gram bruine kandijsuiker
  • -200 koffiebonen

Bereidingswijze