geeky girl

Fitbit Flex 2

fitbit flex 2

Jaren geleden in New York kocht ik mijn eerste fitness tracker. De Jawbone Up was weken lang mijn beste vriend. Het was de eerste tracker die meer kon meten dan een rondje hardlopen; hartslag, slaap, stappen, je kon er zelfs je eten mee tracken. Het nadeel van early adapter zijn volgde toen de Up stuk ging en er vanuit Jawbone nooit een goed alternatief kwam. De eerste Fitbit vond ik veel te basic, alleen stappen tellen geloofde ik wel. Ik heb nog een tijdje met een Nike FuelBand rondgelopen, maar ook deze hield er vrij snel mee op. De eerste Apple Watch gaf mij continue een opgejaagd gevoel, al was het tracken van beweging leuk en leerzaam. Van de notificaties en opties werd ik gillend gek. Na een tijd slecht slapen lonkte het toch weer: een fitness tracker.

coolblue blauwe doos fitbit

Fitbit Flex 2

En toen kwam Coolblue met de vraag of ik de Fitbit Fit 2 wilde testen. Al snel volgde de bekende blauwe doos. In eerste instantie had ik gekozen voor een donkerblauw exemplaar, maar daar zat uiteindelijk langere levertijd op. De Fitbit Flex 2 was in Nederland als eerste via Coolblue verkrijgbaar, dus no way dat ik die primeur door m’n neus zou laten boren vanwege een kleurtje. Dus koos ik uiteindelijk voor een kekke lavendelkleur. Die bijzonder goed weg viel tussen de dagelijkse arm candy om mijn pols.
Nadat ik de Fitbit uit de blauwe doos had getoverd en opgeladen, maakte ik een account aan. Met een tikkeltje een dubbel gevoel gaf ik toestemming aan Fitbit USA om mijn data op te slaan. Gelukkig specificeert de Fitbit niet alle bewegingen tot concrete activiteiten, dat moet je zelf aan geven. Hij telt stappen, standaard bewegingen als fietsen, maar kan ook je zwemactiviteiten bijhouden. Yoga etc. geef je apart aan. Verder kun je instellen wanneer je gewekt wilt worden, wanneer je ongeveer gaat slapen en of je een reminder wilt om te gaan slapen en een zacht alarm om gewekt te worden. Slaap wordt automatisch gemeten, inclusief hoe vaak je draait en wakker bent. Dàt was nou net wat ik wilde weten. Behalve een nieuw matras, speciale yoga-oefeningen en een streng ‘naar bed ga’-regime leek inzicht me handig om te kijken of er een verband te trekken valt tussen alle slapeloze momenten.
Je kunt ook op werkdagen een reminder instellen die je doorgeeft dat je niet hebt bewogen en je adviseert om 250 stappen te maken. Handig, want zeker op lange tik dagen merk ik dat ik veel te weinig beweeg. Een goed moment om huishoudelijke klusjes te gaan doen (en die niet eerst vanwege onder het mom ik kan pas werken als het is opgeruimd).
Je kunt via de app ook je gewicht bijhouden, invoeren wat je hebt gegeten en bijhouden hoeveel je hebt gedronken. Niet omdat ik de confrontatie daarmee niet aan kan, maar omdat dat voor mij wel inzichtelijk is, sla ik dat deel over. Ik heb wel mijn gewicht en lengte ingevuld zodat de app kan berekenen hoeveel calorieën ik op een dag verbrand.

coolblue pakketje

Fitbit inzichten

De Fitbit inzichten die ik nu ik de Fitbit Flex 2 een maandje om heb, heb gekregen. Gemiddeld zou je 10.000 stappen moeten maken om genoeg te bewegen. Ik kom op een gewone werkdag niet verder dan 8.000, maar fiets gemiddeld een uur per dag, dus ik krijg absoluut genoeg beweging. Op (pers)reis loop ik makkelijk 25.000 stappen, Schiphol is sowieso goed voor 2.000 stappen en een avondje dansen tijdens ADE zorgt voor een leuke piek van 18.000 pasjes. Ik slaap gemiddeld 6,5 uur per nacht, op zich best netjes, maar voor mij echt te weinig. Ik functioneer het beste bij veel slaap. Tussen 3-5 ’s nachts lig ik wakker of slaap ik extreem onrustig en gemiddeld draai ik zo’n 40 keer per nacht. Niet gek dat ik moe wakker word. Het gekke is dat ik hier alleen last van heb als ik alleen in m’n eigen bed slaap, op reis slaap ik rustiger! Waar de meeste mensen moeten wennen aan een vreemd bed, geeft het mij dus rust.

Knock knock knocking on Maltese doors ?

A post shared by Sabine De Witte (@sabinedewitte) on

Fitbit features

De Fitbit Flex 2 wordt geleverd met 2 armbanden in de maten S/M en L/XL. Mijn mini-polsjes passen net in de S/M, van mij had ‘ie nog wel iets kleiner gemogen. De armband is dun, ik kan hem probleemloos omhouden tijdens het typen. Iets wat ik niet met alle sierarmbanden prettig vind. De Fitbit is mooi afgewerkt, de sluiting bestaat uit 2 pinnetjes. De bovenkant is dikker, daarin zit het technische chipje. Je hoeft dus niet de hele armband aan de lader te leggen, je haalt het stukje eruit. Door de gekleurde lampjes zie je of je je goals al bijna hebt gehaald. Behalve goals kun je ook aangeven dat je een seintje wilt als je een bericht krijgt of gebeld wordt. Dit vind ik fijn, want het geeft me wel de rust van weten dat er iets binnenkomt, maar niet de onrust dat ik kan en moet zien wat.
Wel mis ik de mogelijkheid om de tijd af te kunnen lezen, maar het is dan ook geen smart watch maar een fitness tracker. Anders dan eerdere fitbits is dat je er mee kunt zwemmen. Bovendien zien ze er qua design veel mooier uit, een stuk vrouwelijker ook. En ze zijn een stuk handzamer/kleiner. Ze zitten dus niet in de weg.

Ik draag de Fitbit Flex 2 ook tijdens het douchen en het is dat mijn telefoon en de Fitbit me eraan helpen herinneren dat ik ‘m op moet laden, anders vergat ik oprecht dat ‘ie om mijn pols zat. De batterij gaat, afhankelijk van je doelen en notificaties, zo’n 5 dagen mee. Super lang dus. Omdat de armband losgekoppeld kan worden is zelfs het laden praktische en stijlvol, je hangt de chip gewoon aan USB.

Wat is er goed?: het design, de keuze aan kleur, batterijduur en inzichtelijkheid van de data in de app
Wat kan er beter?: ik mis een tijdsweergave, maar weet dat dat ten koste gaat van de grootte van de armband
Extra punten?: de kleurtjes! Van magenta tot lavendel voor de geeky girls, donkerblauw en zwart voor de meer mannelijke gadgetfreaks

Disclaimer: de Fitbit Fit 2 heb ik gekregen van Coolblue, de review is 100% mijn persoonlijke mening

Sabine de Witte