5 Delights

Five delights: gin special

five delights gin

Deze Five Delights draaien om 5 favoriete gins. Het drankje is mijn favoriet met tonic, appelsap of gingerale tijdens het uitgaan, maar ook gewoon thuis of als aperitief. Aangezien het Gin Festival weer in aantocht is, een greep uit mijn favorieten.

Hendrick’s gin

Hendrick's Gin photo hendricks-gin.jpg
Deze klassieke, zwart ronde fles (her)kent iedereen volgens mij wel. Sinds gin in opkomst is, is Hendrick’s niet meer weg te denken achter de bar. Klassiek met komkommer en tonic, waardoor de smaak lekker fris is. In Barcelona geschonken in grote ‘viskom’ glazen, waar ik ze leerde kennen als prima dorstlessers op een warme zomerdag. Met Hendrick’s kun je eigenlijk niet de mist in gaan!

Little Bird

Little Bird Gin photo little-bird-london-gin.jpg
Deels vanwege de toffe herinnering aan een treinreisje naar Londen, deels vanwege het toffe label, maar het meest nog vanwege de smaak staat Little Bird in het lijstje. De gin is gedestilleerd in een kleine Londense brouwerij en droger van smaak dan bijvoorbeeld de Hendrick’s. Dat komt door andere botanische ingrediënten. In het weekend is Little Birdie in Londen open zodat je de gin in allerlei fijne combinaties kunt proeven. De afdronk van de gin vind ik een tikje grapefruit-achtig, bitter sweet dus. Je moet er van houden!

Boomsma Dry Gin

Boomsma Dry Gin photo boomsma-dry-gin.jpg
Uit mijn studietijd heb ik warme herinneringen aan Boomsma. Ik studeerde in Groningen en berenburg was het drankje waar menig avond mee eindigde. Bovendien kan ik Nederlanse initiatieven alleen maar toejuichen! Deze gin laat zich makkelijk met alles mengen en de fles is een prijswinnend plaatje (2 internationale design awards) om te zien. Begint met citrussmaak en de afdronk is licht zoet.

Copperhead

Copperhead Gin photo copperhead-gin.jpg
Weer zo’n fijne fles, de Copperhead. De smaak is anders dan anders en persoonlijk vind ik deze gin het lekkerst puur, met wat ijs en een schijfje sinaasappel. Maar er zijn ook speciale blends om je g&t nog specialer te maken.

Sir Edmond

 photo sir-edmond-gin.jpg
Fotocredits: Rik Groenland
Samen vierden we een bijzonder feestje op mijn 32e verjaardag, maar ook los daarvan is deze rebelse gin fijn gezelschap. Met vanille als ondertoon kun je zelfs mensen die beweren gin niet lekker te vinden overhalen. Deze drink ik het liefst in combinatie met appelsap en een kaneelstokje in winterse setting, misschien vanwege mijn verjaardagsherinnering, maar zo komt de tikkeltje zoete gin voor mij goed tot haar recht!

Bonus: gin als afrodisiac

Gin als afrodisiac photo gin-afrodisiac.jpg
Deze Belgische X_gin stuurt je extra pure cacaosnippers mee wat de gin tot echte afrodisiac zou maken. De cacaosnippers zijn bij mij nooit heel aangekomen, post struggles, maar de gin smaakt ook zonder prima en de fles is prachtig.

En yes, deze flessen gin staan daadwerkelijk zo verspreid door mijn huis. Ok, de Boomsma ligt niet standaard op de stoel. Ik weet dat donkere plekken beter zijn, maar deze flessen zijn toch te mooi om te verbergen?!

Gin drinken in Amsterdam

Fijne plekken om bijzondere gintonics te proeven in Amsterdam? Bij VOLT in de Pijp en uiteraard The Lobby op het Nesplein stellen ze mij nooit teleur! Ben je op zoek naar tonic die net even anders dan anders is? In dat geval is Dorstlust in Oost the place to be!

O en mocht je binnenkort een tripje naar Singapore op de planning hebben, dan is deze bar met ruim 1000 verschillende soorten gins een absolute must. Bijna een museum waar je mag proeven!

Overigens kun je g&t’s prima combineren met eten: oesters en foie gras smaken er heerlijk bij, maar ook de combinatie chocola is verrassend en in Spanje heel gewoon.

Sabine de Witte