5 Delights

Five Delights: het belang van geuren in je huis

Five Delights geuren

Al eerder schreef ik over het belang van geuren in hotels. Inmiddels weet mijn neus precies welke geur bij welk hotel hoort. Wist je trouwens dat geuren wetenschappelijk bewezen bijdragen aan een herinnering? Daarom een Five Delights met vijf heerlijke geurtips voor in huis, zodat je je eigen ‘homehotel’ compleet kunt maken.

Rituals


Dit merk van Nederlandse bodem mag natuurlijk niet ontbreken. Af en toe in hotels te vinden als amenities (The Toren Amsterdam), in vele huizen te vinden in de badkamer of te herkennen aan de geurstokjes. De geuren van Rituals zijn nooit te overheersend, maar wel herkenbaar. De verpakkingen zijn stijlvol en staan ook nog eens prima in je interieur. De hammam-lijn is mijn favoriet, met eucalyptus, maar ook de diffuser die je via wifi kunt bedienen is ideaal!

Charlotte Rhys


Charlotte Rhys kom je overal in hotels in Zuid-Afrika tegen. Het merk bestaat sinds 1999 en komt uit Kaapstad, dus niet heel gek dat je het daar tegenkomt. Zakenpartners Janet Rhys en Shaun McDermott bundelden hun krachten en ervaringen in de luxe industrie en zetten met Charlotte Rhys een geraffineerde en luxueuze bad-, body-en lifestylelijn neer die de beste internationale luxemerken kan evenaren, of zelfs overtreffen. Om het merk een tijdloze en elegante uitstraling te geven vernoemen ze het naar de oma van Janet, de uit Wales afkomstige Charlotte Rhys. In mijn badkamer huist sinds kort de roomspray in de geur St. James en iedere ochtend na het douchen spray ik wat van deze lucht. Het is een instant Afrika-herinnering in een fijne unisex-geur en de zwarte fles staat prachtig op de wastafel. Het is een luxemerk met geweten, het zijn allemaal duurzame, dierproefvrije en veganistische producten. Extra fijn dus! In de Benelux kom je het steeds meer tegen: ook Kim van Adelberg in Franschoek liep tegen de Charlotte Rhys producten aan, was verkocht en trok de stoute schoenen aan om ze hier te importeren. Een ideaal cadeau voor iedereen die, net als ik, een beetje verliefd is geworden op Zuid-Afrika!

Marie Stella Maris

Roomspray
Stiekem extra leuk dat er gewoon een aantal Nederlandse brands in dit rijtje staan, zoals Marie Stella Maris. Sinds de oprichting van het merk in 2014 ben ik vaste klant. Ieder verkocht product helpt een ander aan drinkwater, dus het is een perfect excuus om je helemaal in de producten van MSM onder te dompelen. De verpakkingen zijn gemaakt van gerecycled plastic, waardoor ze ook nog eens stijlvol en veilig in je badkamer staan. De roomspray is ideaal onderweg, de kleine variant zit dan ook altijd in mijn tas. Fijn als je uit een restaurant komt waar de keukengeur de kans heeft gekregen om in je kleren te gaan zitten en je die blouse toch de volgende dag echt aan moet, maar wat ik vooral fijn vind, is de geur van ’thuis’ meenemen onderweg.

Molton Brown


Het luxe merk uit Londen heeft in korte tijd de Europese markt flink weten te veroveren. Mocht je dit tegenkomen in hotels, dat garandeert een waar feest in de badkamer én voor je huid. En ook op het gebied van nieuwe producten zitten ze niet stil: nieuw seizoen, nieuwe geur en Iris was bij de lancering ervan. “Wat past er beter bij de komst van de warmte dan een frisse citrus tegenhanger. Ik ben gek op de geur van sinaasappel in de diffuser, douchegel, parfum noem het maar op. Als ik het ruik, moet ik spontaan glimlachen. Net als in die vreselijke douchegelreclames. Enfin, dolblij ben ik dan ook met mijn goodiebag van Molton Brown met de Orange & Bergamot lijn. Deze geurlijn is eigenlijk de langstlopende van Molton Brown, maar de lijn heeft een opfrisbeurt gehad en weer opnieuw op de markt gebracht. De citrus knalt er nu lekker uit! Maar wees gerust, je wordt geen wandelende sinaasappel. Met de nieuwe lijn kun je of je lichaam of je huis onderdompelen in sinaasappel en bergamot. Zo is er bijvoorbeeld badolie, eau de toilette en lotion, maar ook geurkaarsen en -stokjes en linnenmist. Een spray op je kussen en je droomt weg richting Spanje.”

Rock your world


Als het even kan dompel ik mij wekelijks over bij de Deeprelax Yoga Nidra sessie van Creatiecoach Eliane (daarover binnenkort meer). Op maandag tovert zij een yoga studio om tot zen paleis en de lessen zijn een extra traktatie door de geuren van Rock your world. De essentiële oliën en kristallen geven je fijne energie en boosts dankzij hun natuurlijke kracht en geuren. Klinkt een beetje zweverig misschien, maar ze helpen je echt tot rust komen, in slaap of juist even als oppeppertje!

Je eigen geur claimen

Wat belangrijk is bij het gebruik van geuren in huis: je eigen ‘huisstijl’ ontdekken. Zo ‘zweer’ ik bij de Fig geurkaarsen van HEMA, de Rituals Hammam lijn, de roomspray van Marie Stella Maris (ook in handige travel verpakking), in mijn koffers en reistassen zit altijd een Zwitsal geurbuiltje en als parfum draag ik alleen geuren van Hermès. Ook was ik mijn kleding al jaren met dezelfde wasverzachter, die inmiddels ook wel tot lijfgeur is gedoopt. Zelf vind ik het belangrijk dat ik een geur draag die niet iedereen dagelijks op spuit, omdat geuren helpen bij herkenning, je een vertrouwd gevoel geven en je zelfs ’thuis’ laten komen.

Heb jij favoriete geuren en tot hoe ver voer jij één geur door?

Sabine de Witte