5 Delights

Five Delights: laat je stem horen

five delights valentijnsdag

In deze Five Delights niet alleen maar 5 dingen waar ik heel blij van word. Maar een aantal dingen waarbij ik graag je stem wil horen. Vandaag is natuurlijk een historische dag; Trump is de Amerikaanse president. Net als bij het horen van de Brexit uitslag had ik vanochtend weer datzelfde gevoel. We zeggen het een en doen het ander, omdat we ergens toch verandering willen en denken dat de conservatieve keuze dat niet kan realiseren. Veel mensen die toch besloten niet te gaan stemmen. Je stem zo verloren laten gaan, dat kan er bij mij niet in. Wel weet ik dat politieke keuzes heel persoonlijk zijn. Overheidskeuzes kunnen dit soort bizarre uitslagen teweeg brengen door mensen die zijn teleurgesteld en achtergesteld door de overheid. Pijnlijk, gevaarlijk maar ergens ook begrijpelijk. Laten we dit in Nederland zien als wake-up call voor onze eigen verkiezingen en onze ogen openen voor gevolgen van niet naar de stembus gaan. Dan nu 5 leuke dingen en een schrale troost voor deze gekke dag.

Stem op Big Brother Awards


Al eerder schreef ik over privacy en waarom ik dat belangrijk vind. Dat was voor mij ook aanleiding om me als vrijwilliger in te zetten voor Bits of Freedom, een stichting die zich inzet voor digitale burgerrechten. Momenteel doe ik dat door artikelen te schrijven rondom de Big Brother Awards, de prijs die Bits of Freedom in het leven heeft geroepen voor de grootste privacyschenders. Je kunt nog tot zondag 13 november stemmen op minister Edith Schippers, de AIVD of Whatsapp (waarom je dat zou moeten doen lees je hier). Er bestaat geen grotere luxe dan vrijheid, ook digitaal. Kan ik op je stem rekenen?

Steun WAKUU

Wakuu @AFWAM 2015: We're ready for the next big thing! http://ow.ly/uwWZ305eWPR

A post shared by WAKUU shop (@wakuu_shop) on


Urenlang kan ik me vermaken op Kickstarter, wat een toffe projecten en initiatieven! Wat je misschien niet van mij weet, is dat ik een kleine crush heb op Afrikaanse mode. Niet meteen om zelf te dragen, maar de kleuren en prints stemmen me instant vrolijk. Die liefde komt omdat ik ooit meewerkte aan een modelabel in naam van Nelson Mandela. Dat is in Nederland helaas nooit van de grond gekomen, maar we krijgen nu een herkansing. WAKUU maakt Westers maatwerk in Afrikaanse prints en kleuren met lokale partners in Kenia. Hier ontworpen en bedacht, in Afrika gemaakt. Dat maakt het niet alleen mooie mode, maar ook eerlijke. Om WAKUU naar een volgend level te brengen is er nu een kickstarter-campagne. Gaat jouw modehart hier harder van kloppen? Steun ze dan, de campagne loopt nog 6 dagen!

Celebration Stopover Buddy-service


IJsland staat bij velen op de bucket-list. Deze geluksvogel is er al twee keer geweest en ik kan je zeggen, it’s worth it. En nu heb je helemaal geen excuus meer: IcelandAir heeft tot 31 maart 2017 een Stopover Buddy voor je die je helpt om je eigen feest te organiseren. Een vriend(in) die 30 of 40 wordt? Je lief verrassen? Een mini-festival? Noorderlicht-reis met vrienden? Zelfs voor huwelijksaanzoeken kun je bij de luchtvaartmaatschappij aankloppen. Staat IJsland niet helemaal op je planning maar de US of Canada wel? Bekijk de mogelijkheden voor een feestelijke stop-over. Het is dat ik er al geweest ben, ook met stop-over in de Blue Lagoon voordat ik door vloog naar New York, anders had ik nog wel wat feestelijke redenen kunnen bedenken. Wat zou jij in IJsland willen vieren?

Stel nog snel je #VraagSnowden


Morgen is de première van de Snowden film in Tuschinski, Amsterdam. Niet alleen is de filmvertoning, erna is via live-stream een interview met hem. Ik help Startpage hiermee en ga dit morgen dus echt meemaken. Geluksvogel die ik ben! De kaarten zijn inmiddels uitverkocht, maar… het interview wordt óók uitgezonden. Kun je er dus niet bij zijn, treur niet en tune in op startpage.com/snowden
Je kunt vandaag nog op social media je vraag stellen via #vraagsnowden – dus grijp je kans!

Series & Chill

Unavailable for booking from now until forever.

A post shared by Netflix US (@netflix) on


Het fijne aan de herfst en winter is dat je ongegeneerd kunt binge watchen. Dat is een stiekeme hobby van me, Netflix & chill. Liefst met een Borrelbox en wijn in de aanslag, of thee en chocola. Aangezien het de komende dagen vooral gaat regenen, ben ik benieuwd naar jullie Netflix kijktips. Momenteel ben ik hooked aan The Crown, Black Mirror en Life Unexpected, moet ik me inhouden om niet stiekem verder te kijken naar Designated Survivor en staat de serie Dag op de wensenlijst. Ook fijn: Versailles, Timeless, Falling Water, Blindspot, The Good Place, This is Us, The Night Manager, The Night Of en de tv serie Frequency (gebaseerd op de film). De laatsten staan nog niet op Netflix Nederland though, die kijk ik via de Amerikaanse iTunes. Dat is overigens een hele goede manier om inspiratie voor nieuwe series te krijgen!
Wat is jouw serietip?

Johnnie Walker Red Rye Finish

Johnnie Walker Red Rye
Om de schrik van vandaag te vergeten en omdat het lekker is op gure herfstavonden. Vorige week lanceerde Johnnie Walker haar nieuwe whisky, Red Rye. Het is een blend die bestaat uit 4 whisky’s, waaronder de Cardhu single malt met z’n levendige, fruitige smaak en de graan whisky Port Dundas met z’n romige vanille smaak. Tijdens de Blender’s Batch mocht ik vorige week zelf experimenteren met het maken van een eigen blend en ik kan je zeggen, you’d better buy this bottle. Speciaal voor de campagne wordt samengewerkt met Missy Flynn, bekend van Rita’s Dining London, zij maakte een aantal signature cocktails; de Johnnie & Ginger met Red Rye Finish, de Red Rye Cider en de Red Rye Cava Fizz. De Johnnie & Ginger is mijn favoriet; zacht met een goede bite.

Wat is jouw tip om deze dag door te komen?

Sabine de Witte