5 Delights Cocooning design gastronomie Home sweet home Hotel Highlight Reistips Travel

Five Delights van Europese bodem

Genietend van mijn laatste week van de trip, op zinderend mooi Holbox, is het tijd om terug te kijken, en vooral nog even rust te pakken, voordat de drukte weer losbarst op Amsterdamse bodem. Voor jullie deze week Five Delights van Europese bodem, want om de exquise geneugten des levens te vinden hoef je niet altijd de halve wereld af te reizen. On y va!

SAL⊥

Zout is een onmisbare specerij in de keukens van onze wereld en de onbetwistbare schat van de zee. Design & travel magazine IGNANT creëerde in samenwerking met Studio BOIR, een Kroatische studio met oog voor al het schoon, een ervaring voor thuis, om de aloude traditie van het zout oogsten te eren en ervaren.

SAL⊥ is een product dat tot stand is gekomen na jarenlang de rituelen en de geschiedenis van het oogsten van zout langs de Kroatische kust te hebben bestudeerd. Een gebied dat bekend staat om haar hoge kwaliteit zeezout. Het proces beslaat vijf fasen waarin in de eerste vier fasen, tijdens de lange zomerdagen, het water verdampt in de zoutpannen. In de vijfde en laatste fase is de pekel klaar om zoutkristallen te vormen. SAL⊥, dat bestaat uit een minimalistische container en een fles geconcentreerd Adriatisch zeewater, bootst deze traditionele ambacht na. Een prachtige en unieke toevoeging aan elke specerijencollectie.

Costa Navarino

Een nieuw, Grieks paradijs is klaar om ontdekt te worden. Liggend aan de adembenemende kust van schiereiland Peloponnesos wordt half augustus het Costa Navarino hotel geopend. Vallend onder de Mandarin Oriental vlag, één van de mooiste hotelketens ter wereld, beloofd het Navarino een parel te worden. Haar prachtig gestileerde, ruime kamers, suites, én villa’s met privézwembad zijn gehuld in lichte tinten en houtsoorten om de natuur rondom het hotel de hoofdrol te laten spelen. Die lijn doortrekkend, wordt ook het ambacht van het land gevierd; van de rijke klei worden de mooiste borden, kommen en vazen vervaardigd door Mamidas Ceramics, die overal in het hotel terug te vinden zijn.

Het schiereiland, dat lange tijd onder de radar lag, benut nu ten volle haar potentieel en biedt een wereld aan mogelijkheden. Sla een balletje op de golfbaan, wordt de Griekse keuken meester met één van de traditionele kookworkshops, ontspan in de prachtige spa of zeil over de Egeïsche Zee. Het nabijgelegen Pylos, een stad waar historische en archeologische bezienswaardigheden zijn te bewonderen, maakt de cirkel rond.

Physalis essentiële oliën

Heerlijk, dat meer buiten zijn, de zon op je huid voelen en de wijde wereld intrekken. Tegelijkertijd komen daar af en toe wel wat ongemakkelijkheden bij om de hoek kijken. Van muggenbeten en slapeloosheid tot langdurige toiletbezoeken; zaken die je graag voorkomt of in ieder geval, snel wilt oplossen. De natuurlijke reisapotheek van Physalis biedt daarbij een fijn alternatief voor vaak onze eerste keuze; chemische medicatie. Vooral de essentiële oliën zitten standaard in onze first aid travel kit.

  1. Franse lavendel – verdun en verstuif om muggen op afstand te houden en om hotelkamers te verfrissen – een druppel op de slapen helpt de slaap te verbeteren – werkt kalmerend bij muggenbeten
  2. Spaans Bergbonenkruid – versterkt de natuurlijke weerstand
  3. Portugese laurier – bevordert de spijsvertering bij verstopping – voeg toe aan shampoo om haargroei te stimuleren – verdun met water om te gebruiken als mondwater

Glenmorangie whisky

Water, hout, gist en gerst; de pure ingrediënten die de basis vormen van de single malt whisky’s van Glenmorangie. Een whisky die al langere tijd een vaste plek op onze liquor trolly heeft. Diep in de Schotse Hooglanden worden al meer dan 175 jaar deze hoog op smaak zijnde spirits gedestilleerd. De fruitige, delicate tonen worden aangebracht in de giraf-hoge ketels, waarmee Glenmorangie zich differentieert van andere merken. De zoektocht naar de beste rijpvaten ter wereld is een never ending story. Per whisky wordt de best passende houtsoort gecureerd om de uitgesproken smaakprofielen te kunnen garanderen.

Ben je op zoek naar iets speciaals voor vaders deze week, dan zit je met Glenmorangie dus helemaal goed. Welke whisky het beste bij hem past? Dat hebben we voor je uitgeplozen.

  • The Original: 10 jaar gerijpt – het paradepaardje van Glenmorangie. Een lichte, fruitige whisky met een vleugje zoetheid.
  • The Lasanta: 12 jaar gerijpt in Amerikaanse eiken vaten en Spaanse eiken oloroso sherry vaten – een rijke, fruitige smaak met hints van kruiden en chocolade
  • The Quinta Ruban: 14 jaar gerijpt in Amerikaanse eiken vaten en Portugese eiken tawny port vaten –  zachte, fruitige smaak met tonen van chocolade en noten
  • The Nectar D’Or: 18 jaar gerijpt in Amerikaanse eiken vaten en Franse eiken Sauternes vaten  – een complexe, fruitige smaak met tonen van honing, citrusvruchten en vanille

Van De Zotte parfums

En ten slotte strijken we neer in de Hollandse polders, van Alkmaar welteverstaan. Het is daar waar Joeri Hottentot zijn passie voor het maken van producten die ons onze Vaderlandse geschiedenis laten ervaren, vaste vormen deed laten aannemen. ‘In deze welvarende tijd waarin wij leven, waar vrijwel alles kan worden gemaakt of nagemaakt, is er een grote behoefte aan authentieke ervaringen.’ luidt zijn mening en in 2018 werd zijn parfumlijn Van De Zotte een feit. Waarmee met de eerste geur Mills een spicy ode werd gebracht aan het Hollandse molenaarsambacht.

Daar wordt nu het nieuwe parfum Polder aan toegevoegd. Een geur die eer doet aan de resilience van het Nederlandse volk, dat vaak het gevecht met de woeste zee moet aangaan om verloren land terug te winnen. Het uniseks parfum is een betoverend, groen parfum met een basis van polderkruiden als bijvoet, scharlei en wortelzaad, een hart van basilicum, Sali en amber-tonen afgetopt met de topnoten bergamot en magnolia. Zo ga jij vol Nederlands trots, en volledig fris, de zomer door.

Britt Schepers