5 Delights

Five Delights

5delights
In Five Delights geef ik jullie iedere dinsdag een overzicht van vijf dingen die mijn dag een beetje opfleuren. Gadgets, hotspots of andere kleinigheidjes die me opvrolijken.

The Duchess


Na een eerste onderscheiding in Esquire’s ‘Beste cocktailbars van Nederland’ competitie, ontving THE DUCHESS gisteren een tweede prestigieuze titel. Slechts een halfjaar nadat het adellijke concept haar deuren opende, bekroonde Entree Magazine THE DUCHESS als ‘Best Cocktail Bar’ in de gerenommeerde Entree Hospitality & Style Awards. Volgens het juryrapport combineert THE DUCHESS perfecte service met een buitengewoon menu in een mix van high-end dranken en hospitality. Het cocktailmenu brengt punch en enkele creatieve variaties op de ‘French en Savoy Apéritif’, een grote variëteit aan dranken met Absint en Pastis, en cocktails uit de roerige jaren twintig en dertig in een historische decor en aan een zwart marmeren bar. Een aanrader voor een bijzonder avondje uit!

Martinhal Lissabon en Cascais


Na de eerste uitbreiding van “Europe’s finest luxury resort” Martinhal in Sagres naar golf-walhalla Quinta do Lago, heeft de luxe hotelketen voor families de smaak te pakken: in het voorjaar van 2016 opent Martinhal nog twee hotels! Martinhal breidt uit naar Lissabon en de nabijgelegen kustplaats Cascais. In de Portugese hoofdstad openen eigenaren Chitra en Roman Stern ’s werelds eerste city-center familiehotel. De vestiging in Cascais gaat families een fijne uitvalsbasis bieden voor een luxe zonvakantie om de hoek van bruisend Lissabon. Net als bij Martinhal Sagres en Martinhal Quinta, zullen in de twee nieuwe hotels de pijlers luxe, familie, design en gastvrijheid centraal staan.

Björk x Chris Cunningham


Ter ere van het ontstaan van de eerste plénitude van Dom Pérignon Vintage 2006 hebben zangeres Björk en visueel kunstenaar Chris Cunningham samen een Limited Edition set ontworpen. Zij lieten zich hierbij inspireren door het moment waarop de Dom Pérignon vintage 2006 voor het eerst de kelders verlaat en het licht ziet. Björk en Chris Cunningham willen met deze unieke Limited Edition de onmiskenbare link tussen de fysieke en emotionele wereld laten zien. Bij het ontwerpen van deze End of Year Limited Edition visualiseerden Björk en Cunningham een schijnende lichtstraal in buitenaards groen licht die van bovenaf op de fles Blanc schijnt. Optisch lijkt de straal dwars door het glas heen te schijnen. De stralen licht die aan de fles weten te ontsnappen, belichamen het gevoel dat vrijkomt bij het proeven van deze vintage, een sensatie die ontstaat in het hoofd wanneer de champagne van Dom Pérignon het hart binnendringt en verwarmt met haar unieke en ondefinieerbare licht.

The public house of Art


The Public House of Art is een controversieel nieuw art concept dat, onder het motto: ‘we are not a fucking gallery!’, de regels rondom het verzamelen van kunst fundamenteel gaat veranderen. De overtuiging dat kunst voor iedereen zowel betaalbaar als begrijpelijk moet zijn ligt hieraan ten grondslag. Daarnaast is ook de beleving van essentieel belang; samen met creative agency Kessels Kramer is een concept gecreëerd waarin iedereen zich welkom voelt. Door te werken met thema’s maakt The Public House of Art kunst begrijpelijk. Twee keer peer jaar zal hiervoor worden samengewerkt met internationale kunstenaars. Het eerste thema is “The Awesome”, denk hierbij aan het gevoel dat bij je opkomt wanneer je mond-open-vallend-intens door iets wordt geraakt. Juist in de tijd waarin het internet onze emoties afvlakt, is het belangrijk dat dit oergevoel van verwondering zowel wordt opgeroepen als wordt gedeeld. De kunstenaars die aan dit thema hebben meegewerkt zijn: Jenny Boot, Henri Seders, Barbara van den Berg, Andrei Petrescu, Eric Guo en Shemara, Deji, Astrid Boers en Valay Shende.

Before they pass away


Het is een van de meest tot de verbeelding sprekende boeken van het afgelopen decennium: Jimmy Nelsons fotoproject, Before They Pass Away. Een boek dat op unieke wijze bijzondere stammen heeft vastgelegd in hun natuurlijke omgeving. Stammen die bijzondere tradities in ere houden, maar die tegelijkertijd langzaam worden ingehaald door de moderne tijd. De foto’s vertellen een prachtig verhaal, maar hoe was het om deze foto’s te maken? Hoe kon de fotograaf deze stammen vinden en wat moest de crew doorstaan om deze prachtige beelden te kunnen schieten? Fotograaf Hannelore Vandenbussche vergezelde Nelson drie jaar lang als zijn assistent naar alle uithoeken van de wereld om de laatste tribale stammen met de camera vast te leggen. Ondanks extreme temperaturen, fysieke ontberingen en onvoorstelbare reis- en levensomstandigheden, lukte het hen in contact te komen met onbekende culturen. In dit boek vertelt Vandenbussche in een bevlogen stijl haar persoonlijke verhaal achter de foto’s van Before They Pass Away. Verhalen vol vriendschappen, pure verwondering, vreugde en verdriet. Deze ontdekkingsreis had niet alleen impact op de in beeld gebrachte stamleden, maar zou ook Vandenbussche en haar reisgenoten voorgoed veranderen.

Wat zijn jouw delights deze week?

Sabine de Witte