5 Delights

Five Delights

5delights
In Five Delights geef ik jullie iedere dinsdag een overzicht van vijf dingen die mijn dag een beetje opfleuren. Gadgets, hotspots of andere kleinigheidjes die me opvrolijken.

Mata Hari


Het Nationale Ballet brengt vanaf 6 februari 2016 een nieuw ballet over het leven van de Friese Margaretha Geertruida Zelle, zoals Mata Hari’s echte naam luidde, die uitgroeide tot een van de meest iconische vrouwen in de Nederlandse geschiedenis. De komende maanden brengt Het Nationale Ballet online een vijfdelige mini serie uit: The Making-of Mata Hari. Host Sylvana Simons neemt de kijker mee achter de schermen en laat zien hoe het grootschalige ballet over het turbulente leven van de Nederlandse spionne én danseres Mata Hari tot stand komt: van choreografie, tot decors, van kostuums tot de muziek.

Spitsbergen


Bij wie staat het noorderlicht spotten niet op de bucket list? En terecht: het natuurfenomeen levert een onwaarschijnlijk schouwspel op en is maar op enkele plaatsen ter wereld goed zichtbaar. De beste kans om het noorderlicht te spotten heb je in Spitsbergen, de meest noordelijke toeristische bestemming ter wereld. Spitsbergen – officieel Svalbard genaamd – bevindt zich op amper 1200 km van de Noordpool en is daardoor al bij het kleinste beetje geomagnetische activiteit getuige van het noorderlicht. Dat is anders dan op het Europese vasteland, waar er een stuk meer geomagnetische activiteit moet zijn om het luchtspektakel te kunnen zien. In Spitsbergen kan men zelfs overdag van het noorderlicht genieten, hoe tof!

Jazz Amsterdam


Sindskort is er een nieuw hotel in de stad: Jaz Amsterdam. Jaz Amsterdam staat voor gastvrijheid met een speciaal Nederlands tintje. Het hotel telt 247 kamers en elf suites, waarin lifestyle en state-of-the-art techniek samenkomen. Jaz Amsterdam heeft een directe verbinding met ZiggoDome, bekend om haar grote events en concerten. De Amsterdam ArenA, thuisbasis van Ajax, en Heineken Music Hall zijn op loopafstand en het centrum van Amsterdam is per metro eenvoudig te bereiken. “Jaz in the City is hip, casual en trendy met een lokaal tintje”, vertelt Hasan Yigit, Vice President van Jaz Hotels en Managing Director van Jaz GmbH. “Het past bij deze tijd en staat voor een urban lifestyle. Het concept is inspirerend en stimulerend en wekt op vele manieren enthousiasme op. Bij Jaz worden authentiek reizen, lokale cultuur, sensationele ervaringen en waardevolle ontmoetingen gecombineerd met een echt thuisgevoel.”

Brouzje


Om het nieuwe jaar vreugdevol en feestelijk in te luiden, trekt men traditiegetrouw een fles champagne open. Toch kiezen steeds meer Nederlanders ook op andere momenten voor het genot van het bruisende goud. De champagne-invoer steeg vorig jaar met ruim twintig procent ten opzichte van 2013. Ook dit jaar blijft de vraag groeien en ontdekt Nederland steeds meer de verscheidenheid aan soorten champagnes. Voor Brouzje-oprichter Hinke de Jong – afgelopen september vanwege haar diepgaande champagnekennis verkozen tot Nederlands Champagne-Ambassadeur 2016 – sluiten deze ontwikkelingen perfect aan bij haar missie om champagne dichter bij de mensen brengen. Met Brouzje introduceert ze verrassende kwaliteitschampagnes en organiseert ze workshops, proeverijen en inspirerende reizen naar de Champagnestreek. Vanaf 2016 biedt Brouzje als eerste in Nederland een champagnecursus aan, waarin deelnemers veel meer te weten komen over deze unieke mousserende wijn en de onnoemlijke diversiteit. Leuk om cadeau te doen aan iemand of om samen met vriendinnen aan mee te doen.

Bufandy x Amsterdam Made


Het jonge Amsterdamse merk Bufandy sluit zich aan bij Amsterdam Made, een community platform voor makers in en rond Amsterdam. Tegelijkertijd lanceert Amsterdam Made in samenwerking met gemeente Amsterdam een keurmerk voor duurzame, innovatieve producten. De missie van Bufandy is eenvoudig: het creëren van eerlijke, duurzame producten samen met Zuid-Amerikaanse familiebedrijven. Terwijl daarmee eeuwenoude ambachten gekoesterd blijven, legt Bufandy de link met tijdloos design. De nieuwe collectie van Bufandy ligt inmiddels in de (web)winkels. Prachtige sjaals, plaids en hoeden in mooie natuurlijke kleuren en gemaakt van luxe alpaca wol met acryl. De collecties zijn ontworpen met traditionele weefmethodes uit Zuid-Amerika, waarbij is gezocht naar een combinatie met nieuwe trends. De sjaals en plaids bestaan voor 80% uit alpaca wol en 20% acryl en daar is over nagedacht. Door dat beetje acryl is de sjaal namelijk net zo zacht al hij eruit ziet en blijft de sjaal lang mooi. Echte must-haves!

Wat zijn jouw delights van deze week?

Sabine de Witte