5 Delights gastronomie Hospitality Hotel Highlight Reistips Travel travelwish

Five Deligths – Luxe farm stays

Druk, druk, druk, dat zijn we. En als we dan vakantie hebben is het vaak de FOMO die ons cortisol level hoog houdt. We rennen van hot naar her om alle hotspots van ons grondig gecureerde lijstje af te kunnen strepen. Met als gevolg dat we wel geïnspireerd maar niet uitgerust thuis komen.

Ruil je citytrip daarom eens in voor een knap stukje platteland. Farm-to-table culinaire taferelen, intieme, rustieke optrekjes en eindeloze stilte; agritoerisme is precies dat, wat we dan nodig hebben. Stel je voor hoe het is om fruit te plukken terwijl de ochtendstond de hemel oranjerood kleurt, gemasseerd te worden tussen de wijnranken of nu toch echt eens dat boek uit te lezen.

Wij zijn in ieder geval om (voor deze keer) en plozen uit welke vijf weldadige farm stays in Europa aan onze standaarden voldoen. Zodat jij heerlijk de boer op kunt, zonder onze geliefde luxe te moeten missen.

1 Son Blanc Farmhouse – Menorca

Son Blank Farmhouse opende haar deuren pas dit jaar, maar is nu al een daverend succes. De vervallen 19e-eeuwse boerderij werd binnen een tijdsbestek van zeven jaar gerenoveerd tot het prachtige eco-hotel dat het nu is. Eigenaren Benedicta Linares Pierce en Benoît Pellegrini werkten daarbij nauw samen met lokale ambachtslieden. Van het duurzame Spaanse textiel van de spreien tot de meubels vervaardigd uit teruggewonnen hout; over elke keuze is nadacht. Dat resulteerde in 14 uniek ontworpen kamers met buitenbubbelbaden en privétuinen, te midden van een door cactussen gesierd landschap.

Een gedeelte van de Son Blanc boerderij is nog steeds up and running en voorziet het restaurant van seizoensingrediënten. De 320 hectare land die de boerderij omringt herbergt een heerlijke boomgaard, kruidentuin en de velden vol biologische groenten. De keukenbrigade weet met hun liefde voor eeuwenoude tradities als het inmaken en roken van ingrediënten, elk gerecht tot een verassing voor het pallet te maken.

2 Eco-villa Mirabilis – Kroatië

Het Kroatische bergdorp Bribir heeft het allemaal; een azuurblauwe zee, groene bergen en eeuwenoude architectuur. Te midden van al dit schoon ligt Eco-villa Mirabilis, opgetrokken uit de voor de Kroatische kust zo typerende stenen. Het pand werd gerenoveerd tot een luxe resort, maar behield de charme van haar regio. Een unieke plek om het leven eens uitgebreid te vieren met je liefste mensen (tot 8 personen).

Elke ruimte in de villa weerspiegelt de Mediterraanse filosofie van het leven; leef het voluit! Koop dus vooral die verse kazen, echte roomboter, smaakvolle tomaten en knapperig zuurdezumbrood op de lokale markt en vul de lange buitentafel voor uren durende lunches. Geniet van een middag aan het zwembad, verken het cultuurhistorische erfgoed in het gebied of ga paraglidend de bergen door.

Met de KLM Real Deal dagen boek je nu voordelig je tickets naar Zagreb.

3 Le Barn – Frankrijk

Diep in de bossen van Rambouillet ligt Le Barn, een hybride concept onder de farm stays. Als onderdeel van paardenboerderij Haras de la Cense, zette Studio Saint-Lazare en tuinarchitect Daphne Charles een verrijkend boetiek concept neer dat werd gehuisvest in de twee landbouwschuren op het erf. De mix van staal, glas en hout geeft een moderne look aan- en eert tegelijkertijd de rijke geschiedenis van de boerderij. Ontdek de bospaden te paard of dompel je onder in de hammam. Én je oogst hier je eigen frambozen, artisjokken of rabarber, afhangend van het seizoen.

In restaurant La Serre beleef je het buiten-binnen gevoel letterlijk en geniet je van een goed glas wijn onder de sterrenhemel. Natuurlijk wat het eten betreft ook hier geen uitzondering; de gerechten worden bereid met ingrediënten uit de aangrenzende tuin.

En mocht je het toch niet kunnen laten; Parijs ligt op 45 km afstand. (Maar leek ook nog nooit zo ver weg ;))   ra

4 Galtebo – Noorwegen

Op een steenworp afstand van Oslo ligt tussen glooiende landerijen de Haugerud boerderij verscholen. Astrid Een Thuen en Tor-Erling Thømt Ruud, het passievolle stel dat de boerderij runt, verbouwt hier biologische groenten (veelal asperges van topkwaliteit) en duurzame bloemen.

Historische studies in het gebied suggereren dat de boerderij al in de Vikingtijd werd gebouwd. Zo werden er pijlpunten, lijmstenen spinnewielen en resten van open haarden gevonden. Je bent dus verzekerd van een historierijk verblijf. Het interieur van de boerderij vandaag de dag is smaakvol en knus. Welk seizoen het ook is in het Noorse, Haugerud is een heerlijk toevluchtsoord.

Daarnaast is de boerderij ook een heerlijke locatie voor zakelijke events. Haugerud heeft namelijk alles in huis om geïnspireerd huiswaarts te kunnen keren. Denk; ´s winters na een intense brainstormsessie even afkoelen in een dik pak sneeuw en avonden gevuld met after work drinks rond het haardvuur.

Ook tickets naar Oslo zijn nu voordelig te boeken met de KLM Real Deal dagen.

 

5 Mrizi I Zanave Agroturizëm – Albanië

Did we safe the best for last? Eerlijk is eerlijk, toen we de Mrizi i Zanave boerderij ontdekten, kwam deze al snel bovenaan de lijst te staan.

Volg de stroom van waggelende ganzen door de zonovergoten olijfgaarden en je komt uit bij de prachtige voormalig boerderij. Het pand is gemoderniseerd met grote glazen wanden waardoor je wakker wordt midden in de weelderige groene velden. Spendeer je dagen aan het ontdekken van kasteel Rozafa Shkodra of luieren aan het meer van Skadar. In de avond keer je terug om te genieten van de culinaire oase die Mrizi tevens is.

Chef Altin Prenga, een bekendheid in de regio en tevens het hoofd van de familie die het hotel runt, wordt geroemd om zijn elegante gastronomie en warme gastvrijheid. Zijn gerechten zijn bereid met biologische ingrediënten en laten je reizen door de rijke Albanese culinaire tradities. Prenga werkt daarvoor enkel met ambachtelijke bereide producten uit de regio, iets waar het gebied bekend om staat. Door het runnen van zijn imperium en het inkopen van deze producten, werkt hij daardoor op dit moment samen met 400 families uit de regio. Een prachtig project dus, dat daadwerkelijk een positieve impact heeft op haar omgeving.