food fest

Food Fest: BAK Amsterdam

Deze Food Fest is geschreven door smaakmaker Timo, hij zal vaker culinaire recensies voor YourAmbassadrice schrijven. Hij heeft dezelfde liefde, veel kennis en uiteraard een gezonde dosis feedback op gastronomische belevingen als ik, daarom geef ik graag een man hier platform. Zijn eerste review is restaurant BAK.

BAK restaurant

BAK begon als pop-up restaurant in 2012. Ze kookten op enkele festivals met een enorme barbecue waarboven serieus groot vlees aan een spit bereid werd. Na de festivals volgden pop-ups waarvoor je je kon inschrijven, ik herinner me een avond in een kerk en een avond te gast bij De gebroeders Hartering. De gerechten vielen op doordat ze bestonden uit weinig ingrediënten, die ieder afzonderlijk in hun waarde gelaten werden en niet geheel verwachtte smaak combinaties. Verder werd er zoveel mogelijk vin naturel geschonken en niet te vergeten old fashioned cocktails. Sinds een tijdje heeft BAK een vaste lokatie in het Veemgebouw in de Zeeheldenbuurt.

Weergaloos, dat is het woord waarmee ik mijn diner ervaring het best omschrijven kan. Oordeel zelf.

Menu mei 2015 BAK

In mei at ik
• Bloemkool – Eendenei – Dragon – Truffel
• Asperge – Zeekraal – Lamsoor – Zeewier – Zuring – Lavas
• Kabeljauw – Bisque – Venkel – Oost-Indische kers – Chocolade – Koffie
• Sukade van melkkoe – Messeklever – Postelein – Raapjes – Waterkers
• Komkommersorbet – Verveine – Watermunt – Geitenyoghurt – Zuring
• Millefeuille van Rabarber – Hooi – Aardbei

Er werd o.a. een Combarnier bij geschonken.
combanier-2012-alexandre-jouveaux
Weetje: Alexandre Jouveaux was dé modefotograaf van Chanel, maar hij ontdekte dat hij toch liever wijn maakte.

Hoogtepunten wat mij betreft: het eendenei was gegaard op lage temperatuur waardoor de dooier een romig zalfje geworden was, heel delicaat om te eten. Witte asperge met een coulis van lavas, heel anders dan de klassieker met hollandaisesaus, blijkt een geweldige combinatie. De zeekraal, zuring, zeewier en lamsoor versterken ieder op hun beurt een smaak van de asperge en lavas, de een geeft een fris zuurtje, de ander een bittertje – heel erg mooi! Rauwe chocolade, koffie en bisque combineren heel fantastisch. De millefeuille was mooi licht met een apart crèmepje, ik kon de smaak niet thuisbrengen, dus navraag gedaan. “Die smaak komt van hooi”. Oh ja, hooi.

Bij het weggaan heb ik spijt. Spijt dat ik het tussengerecht van zwezerik – soubise – cantharellen en aardappel chips niet bestelde.

Wat is er goed: De verfijning en culinaire verrassingen van een sterrenrestaurant in een relaxte setting voor een democratische prijs.
Wat kan er beter: De keuken op dezelfde etage als het restaurant, want ik wil afkijken (deze wens gaat in vervulling!)
Extra punten: Old fashioned cocktails!

BAK Restaurant contact & openingstijden

Van Diemenstraat 410
http://www.bakrestaurant.nl

Woensdag tot en met zondag lunch & diner.

Sfeerimpressie in de keuken:

Sabine de Witte