Travel

Food Fest: Gertrude Amsterdam

gertrude amsterdam

Als curator van het goede leven is niet alleen het eten en drinken belangrijk, juist de service maakt een ervaring compleet. Dus belanden we stilletjes wel erg vaak op dezelfde plekken, waar we weten dat van alle drie de onderdelen de kwaliteit hoog is. Het kan daarom even duren voor we een uitstapje maken naar wat nieuws. Afgelopen week was dat Gertrude Amsterdam en dat was een absolute aanrader.

Smullen van terras tot in je glas

Gertrude opende vlak voor corona uitbrak aan de Bosboom Toussaint, om daarna spijtig haar stijlvolle deuren te moeten sluiten. Dus deden ze in juni 2020 weer een poging, met niet de beste recensies. Een reden voor mij om nog even te wachten, want werken in c-tijd, met o.a. shifts, minder personeel en een hoop gedoe, dat is alles behalve een vliegende start. Ook zijn we hier niet per se fans van shifts, en als we dan moeten kiezen, het liefst de laatste zodat je niet ineens van tafel wordt geveegd.

Vrijdag was een van de laatste zwoele zomeravonden en vanwege de wisselvallige voorspellingen werd het officiële terras overkapt en uitverkocht. Onze reservering stond eigenlijk voor de dag erop – data/dagen/tijden, het blijft lastig – maar we konden wel aan een van de drie tafeltjes buiten zitten. Op eigen risico en met veel geluk, want op een paar verdwaalde druppels na bleef het droog. Behalve een interieur wat een Parijs bistro vibe oproept – is er geen te doordacht concept; chef Amadou Dia kookt met de seizoenen mee en doet dat het liefst eenvoudig, vers en smakelijk. Gerechten kunnen gedeeld, maar zijn ook per persoon te bestellen.

terras gertrude

Wij zijn met drie vrouw sterk en hebben vooral zin in een avond lekker eten, goede wijn en ongestoord bijkletsen. In plaats van het chef’s menu (48 euro per persoon, dus ook een tikkie aan de prijs), gaan we voor gerechten delen. We kiezen 5 gerechten en twee sides en gaan meteen los op het brood van Gebr. Niemeijer en de gerookte boter. In het glas een subtiele bubbel van Luc Pirlet, Crémant de Limoux uit Frankrijk. Deze drinkt lekker weg en past prima bij de eerste koude gerechtjes die we krijgen (schaaltje olijven van het huis, artisjok, burrata met gepekelde watermeloen, zeebaars in biet). Enige minpunt: de zeebaars leek ver te zoeken en smaakte vooral naar biet, als je dat lekker vindt is het prima). Wel blijkt redelijk snel dat we buiten het zicht en de looproutes zitten op het extra terras, dus moeten er af en toe wat handjes worden opgestoken om aandacht van het immer vrolijke personeel te krijgen.

Bij de warme gerechten kiezen we voor een natuurwijn, de PurJus,Ruhlmann-Dirringer een combinatie van Riesling, Auxerrois & Sylvaner uit 2020 (Frankrijk). Wat een goede verrassing; mooie zuren en een zoetere, soepele afdronk, het deed me denken aan cider en vijgen. Mocht je deze op de kaart zien staan en eens een wat originelere Riesling willen; aanrader! De warme gerechten (aubergine, vis van de markt, ilper supreme kippetje, pommes fondantes en haricots verts) gaan er goed in en vooral de miso saus is een hit. Wat de vis precies was is me even ontschoten, maar het was een smakelijke. Alle bordjes – picture de ouderwetse schoteltjes van je oma of die je in Frankrijk op de antiekmarkt vindt – worden schoon geschraapt. De service is goed en gezellig, al moeten we ons wat vaker in het vizier spelen en duurt het daarom even voordat de wijn ons bereikt heeft. Vooral rond de wisseling van de shifts is het een tikkeltje chaotisch, maar hey, het is vrijdagavond, de zaak zit twee shifts vol, het is een zwoele zomeravond zonder regen en voor Amsterdamse begrippen is het niveau hospitality een absolute zegen.

Wat is er goed: De wijnen, het eten is eenvoudig maar goed en de bediening heeft er zin in.
Wat kan er beter?: De wisseling van de shifts, en iets meer aandacht naar wat er buiten het zichtveld plaats vindt
Extra punten: Absoluut het interieur, vooral als je Parijs mist een lekkere en toegankelijke combinatie van sfeer en goed gecureerd, alles klopt.

Gertrude Amsterdam

Gertrude Amsterdam zit aan de Bosboom Toussaintstraat in de Helmersbuurt en is open als restaurant en bar voor diner en borrel. Er zijn veel vega en vis gerechten en er wordt gewerkt met seizoensproducten. Grappig weetje; acteur en DJ Géza Weisz is mede-eigenaar.

Openingstijden:
maandag 18:00–00:00

dinsdag 18:00–00:00

woensdag 18:00–00:00

donderdag 12:00–00:00

vrijdag 12:00–00:00

zaterdag 12:00–00:00

zondag 12:00–00:00
https://www.gertrudeamsterdam.nl/

Sabine de Witte