food fest

Food Fest: Nevel

nevel-amsterdam
Restaurant Nevel onder de bezielende leiding van Ricardo van Ede is alweer even geopend en heeft zich in korte tijd op de kaart gezet als hotspot voor foodies. Ik had niets anders verwacht, Ricardo heeft een impossant CV en jarenlange ervaring. Ook het interieur is prachtig, IQ Creative weet altijd ‘on trend’ te zijn met een tijdloze twist. Inmiddels heb ik er 2 keer gegeten en beide keren was ik razend enthousiast en genoot ik van een waar Food Fest!

nevel-interior

nevel-interieur

nevel-design-kaart

Verrassingsmenu

De avond voor mijn verjaardag genoot ik er van een uitgebreid dinner. Afgetrapt met een glas champagne aan de bar tijdens het wachten op de tafel (aan het raam). A la carte kiezen is een prima optie, maar bij een chef als Ricardo durf ik prima af te gaan op zijn kracht, smaak en kennis. Een 3-gangen verrassingsmenu dus. Absolute complimenten voor het design van het menu. Stoer met de leren grip, handzaam bij de kleinere tafeltjes en qua aanbod super uitgebreid. Vooraf werd een mandje zuurdesembrood met boerenboter en reuzel (varkensvet) geserveerd.
Als voorgerecht werd een tartaar van hert geserveerd. Hoewel ik niet dol ben op steak tartare ben ik wel gek op hert en was ik aangenaam gecharmeerd. Mooi vlees zonder al te veel poespas.
Als hoofdgerecht een heerlijke eendenborst met rodekool, mals vlees met weinig vet. Niets op aan te merken. Het dessert bestond uit rijstepap met bourbon butterscotch en noten. Een verrassend frisse en lichte afsluiter.
Na het dessert nog koffie en thee na genomen, geserveerd met een bitterkoekje.Daarop was wederom niets aan te merken. De porties zijn precies goed, je krijgt niet het gevoel dat je uit elkaar ploft na 3 gangen. Erg prettig, ik ken mijn eigen grenzen slecht als ik lekker eet en daar krijg ik achteraf wel eens spijt van. Dat was hier absoluut niet het geval.

tartaarhert

nevel-menu

Ik moet heel eerlijk toegeven dat ik na het voorgerecht ben gestopt met foto’s maken. Omdat het qua licht best lastig was om er nog iets smakelijks van te maken, maar ook omdat ik op recht aan het genieten was en er gewoon niet aan dacht.

Wijnarrangement

Ok, wellicht had het wijnarrangement er iets mee te maken. Dat was een match made in heaven. Vooral de Grande Charme Pinot Noir van het voorgerecht en de dessertwijn (helaas wist niemand daar de naam van te vertellen) waren zo lekker dat we deze nogmaals hebben besteld. De Margaux die bij het hoofdgerecht werd geschonken was een prachtige combinatie, maar de charme van de Grande Charme liep er met alle eer vandoor. Goede combinaties en de Grande Charme staat op mijn netvlies voor komend najaar.

grande-charme

Bij de Sunday Roast werd in plaats van de Grande Charme een prima Merlot geschonken, maar deze kon niet tippen aan de Grande Charme.

Sunday Roast

nevel-roast-zondag
Twee weken geleden schoof ik op zondagmiddag aan voor de Sunday Roast. Een fenomeen wat je in steeds meer restaurants in Amsterdam ziet, zoals The Gastro Bar. De Roast begint om 12.00u, maar 14.00u is een betere tijd, het is namelijk best een stevige maaltijd.
Ook bij de roast kun je kiezen uit het aantal gangen en wederom viel de keuze op 3-gangen met wijnarrangement. De roast varieert regelmatig en er zijn altijd 2 keuzes. In dit geval rund en varken, waar mijn voorkeur uitging naar rundvlees.

nevel-charcuterie

nevel-dessert

nevel-roast-menu

Vooraf werd wederom zuurdesembrood met reuzel en boerenboter geserveerd. Als voorgerecht een heerlijke charcuterie van chorizo, ham, paté en salami waarbij cornichons, zilveruien en in piccalilly ingemaakte Amsterdamse uien werden geserveerd. Toevallig ben ik daar dol op, je maakt me heel gelukkig met goede Amsterdamse uien en het is een leuke knipoog naar interieur details, want op de planken zie je grote potten ingemaakte uien etc. staan.
Het hoofdgerecht bestond uit roast van rund. Perfect gesneden plakken mals rundvlees, geserveerd met Yorkshire pudding, haricot verts, prei in roomsaus, nieuwe aardappelen en wortel. Goddelijk!
Ook nu was het dessert weer fris; hangop met bloedsinaasappel en pistache.

nevel-roasted

Perfecte service en details

Behalve heerlijk eten is het personeel een verademing. Ontzettend vriendelijk, oplettend en gastvrij. Er wordt soms vergeten te vertellen wat er precies geserveerd wordt (of ze vertellen alleen de hoofdingrediënten) en zoveel verschillende wijnen onthouden is inderdaad een uitdaging. Toch vind ik het team erg goed, zeker gezien ze net sinds januari open zijn. Mag ook gezegd worden.
Daarnaast is het interieur prachtig, er is goed nagedacht over de menukaarten en alles is origineel. Bij mooi weer is het terras de perfecte plek voor een smakelijke zondagmiddag, maar het uitzicht doet het ook prima op een zwoele zomeravond.

Voor meer informatie en de menukaarten kijk je op de website van Nevel.
Nevel
Westerdoksdijk 40
1013 AE, Amsterdam
info@nevelamsterdam.nl
020 344 64 09

Openingstijden
Maandag t/m donderdag
18h00 – 01h00

Vrijdag en zaterdag
17h00 – 02h00

Zondag
12h00 – 01h00

Sabine de Witte
Laatste berichten van Sabine de Witte (alles zien)