food fest

Food Fest: The Restaurant Brussel

the-restaurant-brussel
De laatste jaren kun je met een gerust hart eten in een restaurant van een hotel. Dat was ooit een taboe; alleen voor hotelgasten en de kwaliteit was er om te huilen. Tegenwoordig zijn het juist vaak sterrenrestaurants en hoef je echt niet per se roomservice te bestellen, wil je nog wat eten in je hotel. Een tijdje geleden verbleef ik in Brussel en mocht ik er The Restaurant proberen, onderdeel van The Hotel. Daar sliep ik eerder toen het restaurant werd verbouwd en dat maakte wel heel nieuwsgierig. Ik zit aan tafel met Anne, die graag meer wil leren over smaak combinaties en wijn. Altijd leuke gespreksstof!

The Restaurant by Pierre Balthazar

Het restaurant The Restaurant is gevestigd op de begane grond, achter de receptie en kijkt uit over het Egmontpark. Het restaurant benaderde culinair consultant Pierre Balthazar voor de inrichting, die op zijn beurt voorstelde om het hele culinaire concept uit te werken. Hierin kon de Belgische chef zijn internationale know-how en passie voor voor de fijnste smaken ter wereld perfect in kwijt. Die passie voor smaak zie je terug in de kleinste details van zowel de inrichting als de gerechten en opmaak. Ware kunstwerken! Ook het interieur is prettig; donkere meubelen, gouden accenten, comfortabele stoelen en fluwelen banken. Door de grote ramen is er veel natuurlijke lichtinval, waardoor het geheel minder donker oogt dan je zou denken. Bovendien is dat erg fijn foto’s maken!

The Restaurant

Uitzicht The Restaurant Egmondtuin

Tafel The Restaurant

Menu indeling

Ga je voor a la carte eten, dan krijg je een aantal bijzondere keuzes en variaties. De gerechten van het seizoen worden op 3 verschillende manieren gemaakt; op Franse, Spaanse en Thaise wijze. Zo proef je een gerecht met ei 3 keer anders. Of wat te denken van duif op z’n Thais? Bijzondere combinaties en variaties op meer voor de hand liggende seizoens-ingrediënten. O ja, en de menukaart is geen zware old school papieren map, maar een moderne iPad. Leuke twist!

iPad menu The Restaurant

Ook leuk; je kijkt zo de keuken in. Heerlijk om de koks aan het werk te zien en de afzuiging is perfect, ik heb na afloop niet het gevoel dat ik het restaurant als een soort gerookte worst verlaat.
Open keuken

Business lunch

Anne en ik gaan voor de lunch van 2 gangen. Deze wordt gegarandeerd binnen 1,5 uur geserveerd. Ik had er een timer op kunnen zetten; de vaart tussen de gerechten zit er inderdaad erg goed in. We hebben ons net op een fijn plekje aan het raam in de zon geparkeerd, onze glazen zijn nauwelijks gevuld of daar staat de amuse voor onze neus. Een prima smaakmaker van gebakken zalm, met . Ik drink er een glas Pinot Blanc Reserve Domaine Gustave Lorentz (France) 2012 uit de Alsace bij, verder drinken we mineraalwater. Het hoofdgerecht bestaat uit lamsschenkel in paddenstoelensaus met een puree van knolselderij, geblancheerde wortelen en een aardappelgratin taartje. Werkelijk fantastisch, het vlees is heerlijk mals en vers. Niets op aan te merken, behalve dat de portie wel echt groot is. Zeker voor lunch, zeker voor een gezelschap van 2 petite dames. Als afsluiter maken we plek voor een panna cotta met frambozen coulis en witte chocolade. Precies goed op temperatuur, een fijne structuur die stevig op je lepel blijft liggen en niet onderweg naar je mond er van af glibbert. De smaken van het voor,- hoofd- en nagerecht zijn heerlijk los van elkaar, maar voor mij doen ze niets spannends samen. Ik had meer chemie verwacht.

amuse the hotel business lunch

Hoofdgerecht Lamsschenkel

Dessert The Restaurant; panacotta

Dessert panacotta

Cafe gourmand

Zonder koffie of thee na is de lunch niet compleet en wordt standaard geserveerd als een café gourmand. Deze zaterdagmiddag werd er een stukje cheesecake geserveerd en een mini tarte au limon met pistache. Het ziet er te lekker uit om te laten liggen, erna past er geen hap eer bij. Het eten was heerlijk, een waar food fest. Toch had ik de smaken meer complementair en uitgesproken verwacht. Voor de lunch betaal je € 45 per persoon zonder wijn.

De business lunch is op zaterdag een absolute aanrader tussen het winkelen, sight seeing en schat zoeken op de markt door, want het restaurant ligt midden in het centrum. Alles is dus op loopafstand. Handig!

Sabine de Witte