typhoon thursday

De Food Trends van 2017: wat staat er dit jaar op het menu?

Food trends 2017

Er was het cupcake tijdperk, de boerenkoolperiode en het no-carb-jaar, onder het mom food trends komt er af toe wat geks voorbij. Wat gaat 2017 worden? Het jaar van de Afrikaanse keuken, rundvlees, paars eten, steenkool, gekoelde rode wijnen, kokosnoten, naanpizza’s en nog zeker 73 (semi-willekeurige) voedingsgroepen. Als we alle trendwatchers van de wereld mogen geloven dan. Ieder jaar laten de waarzeggers van de 21ste eeuw hun theorieën en formules los op de wereld der lekker eten om te voorspellen wat dit jaar weer hipper dan hipper dan hip gaat zijn. En dat zijn nogal wat food trends volgens de experts.

Food Trends 2017

Tijd voor gedegen food trends onderzoek. Ik onderzocht alle voorspellingen en zet de meest interessante, relevante of lekkere food trends van 2017 op een rij. Doe je aan deze zeven mee, dan hoor je er in food land helemaal bij!

 • Trend 1 – Licht/vegan/vegetarisch comfort food
   photo SNCKBR by Dishtales Photography-38 1.jpg
  Onze guilty pleasures gingen vorig jaar op een dieet van groentes. Spaghetti werd courgetti, in brownies verdwenen zoete aardappelen. In 2017 zet die trend verder door, waarbij bloemkool en jackfruit de troetelgroentes van menig fitte foodie zijn. SNCKBR in Amsterdam maakt geheel trendcorrect een poké bowl met bloemkoolrijst. By Lima in Haarlem transformeert jackfruit tot een broodje pulled no-pork met huisgemaakte BBQ-saus, waarvan je haast niet gelooft dat er geen diertje aan te pas kwam.
 • Trend 2 – Persoonlijke en “simpele” gastronomie
   photo Gin Neo.jpg
  Chefs die hun creaties op smaak nostalgie baseren; het is meer een culinaire ontwikkeling dan een simpele trend. En die smaken van vroeger komen logischerwijs niet altijd van de meest luxe producten. Borden worden beschreven met de meest simpele ingrediënten om (jeugd)verhalen te vertellen. In Amsterdam zet culinair rebel Jin Hu deze gastronomische stroming naar zijn hand. In GIN NEO laat hij zich inspireren door de jeugd, emotie en seizoenen. Zijn herinneringen en verhalen voegen een extra ingrediënt toe aan bistronomie gerechten waarin de graten van de vis soms zelfs eetbaar het bord weten te halen.
 • Trend 3 – Bowls, bowls, bowls

   photo bowl Happiness Cafe.jpg
  Trends altijd onnodig ingewikkeld? Kom, kom, nou. Heus niet altijd. Zo is in 2017 het kommetje oppermachtig aan het bord. Sommige trendspotters zien de wortels van deze trend in de opkomst van JOMO, Joy of Missing Out. Als 2016 het jaar van Netflix & Chill was, dan is 2017 het jaar van Netflix & handen om een kommetje. Neerlands huismussen nestelen zich zo lui mogelijk met een Buddha bowl of smoothie bowl van The Happiness Café uit Eindhoven of ramen bowl van Noodlebar OK In Den Haag.
 • Trend 4 – Amaro

   photo 17-01-03 Galliano drinks Jesaja second part 9.jpg
  Wie – geheel terecht – nog een bittere nasmaak in de mond heeft van 2016 is stiekem hartstikke trendgevoelig bezig. Na ‘t bitter komen nog meer bitters. Of Amaro zoals de Italianen zouden zeggen. Kruidige likeuren als Galliano l’Aperitivo vullen de glazen rond de klok van aperitivo, maar keren dit jaar ook terug als licht digestief.
 • Trend 5 – One product stores en restaurants
   photo pindakaaswinkel.jpg
  
In 2017 hoef je niet van alle markten thuis te zijn. One trick ponies zijn prijswinnende raspaarden volgens internationale eetdeskundigen. Na De Pindakaaswinkel en Monsieur Saucisson opent op Hollandse bodem dan ook The Avocadoshow. Ondernemers Julien Zaal, Ron Simpson en chef Jaimie van Heije introduceren medio februari als eerste in Nederland een restaurant dat helemaal draait om onze (f)avocado. Op het menu o.a. avocadoburgers, avocadoroomijs, chocosmoothies met avocado en gepaneerde avocadofrietjes.
 • Trend 6 – Blended concepts
   photo KANARIECLUB_1.jpg
  Is het bij de one product stores helemaal duidelijk wat voor vlees je in de kuip hebt, daar valt de vinger niet helemaal op het blended concept te leggen. Is het een flexwerklocatie, een bar, een koffietentje of een restaurant? D. Al het bovenstaande. Kanarie Club opende in het staartje van 2016 al als manusje-van-alles die kameleontisch met je dag mee kookt en schenkt. Van wentelteefjes naast de laptop tot een date-waardig diner met cocktail. Restaurant Het Warenhuis in Amsterdam gaat nog een stapje verder. Vanaf 2 februari is alles* in het restaurant via QR-codes direct online te shoppen. Van vloertegel tot cocktailglas.

 • Trend 7 – Van bot tot kromkommer
   photo kromkommer.jpg
  Met hetzelfde gemak gooi je het in de afvalbak? Nou niet dus. Met hetzelfde gemak ligt het weer op het bord in 2017. Wat GIN NEO doet in rebelse gastronomie, doet Kromkommer op dagelijkse basis in ieders keuken. Niets moet weggegooid. Met de buitenbeentjes onder de groente die normaal een enkeltje richting eindstation prullenbak krijgen – gebochelde wortels, net-niet-bietjes en paprika’s met groeiachterstand – maakt Kromkommer regelrecht heerlijke soepjes.


Welke culinaire trend is jouw favoriet dit jaar?

* Andere leuke bezoekers daar gelaten. Die moet je toch echt nog steeds gewoon om hun nummer vragen.

Deze post is in samenwerking met Typhoon Hospitality ontstaan. Typhoon Hospitality is een uniek Hospitality marketing & PR-bureau. Van restaurant tot hotel tot spirit en alles er tussen in; als het hospitality related is, it’s their business! Volg Marlies en Typhoon Hospitality ook op Instagram.

Marlies Bax