typhoon thursday

Food Trends 2018 – Wat eten we dit jaar?

nespresso bespoke

Het jaar 2017 schoot voorbij en bracht ons freak shakes, avocadotoast en unicorn lattes. Maar wat knabbelen we in 2018 om er smaaktechnische he-le-maal bij te horen? De culinaire waarzeggers tuurden weer eens diep in hun glazen (bol) om zowel eeuwenoude recepten als de nieuwste snufjes te zien opdoemen. Ik presenteer: de food trends 2018.

Food trend 1: Vegan-tastic!

De trend van 2017 – of eigenlijk 2016. Of eigenlijk 2015 – zet door: plantaardig plant wereldoverheersing. Of de motivatie nou dier of milieu is, we prikken komend jaar massaal een veganistisch vorkje mee. In laboratoria ontwikkelen de slimme zielen van deze wereld vleesvrij vlees, terwijl comfortfood massaal op een dieet van groentes gaat. Zo opent SNCKBR deze zomer het grootste plantaardige restaurant van Europa in Utrecht.

Food trend 2: Weg met voedselverspilling

Ik predikte eerder al dat je het met hetzelfde gemak NIET in de afvalbak gooit. En vóór mij weer vele anderen. Deze voorlopers vinden volgelingen in 2018. Cocktails gaan closed loop, restaurants gebruiken ieder deel van het dier en gekke groentes verdwijnen in de soep. Naast mijn geliefde Bluespoon Bar – klik nou maar gewoon even naar dat vorige artikel om hier alles over te lezen – opent binnenkort ook The Beefsteak Club die precies die twee elementen weet te passen in een historische mannenclub in de Jordaan. Laat je niet misleiden door het menu van vlees, vlees, vlees, want deze chefs weten er vernuftig mee op te gaan. Het cocktailmenu dat ieder deel van ingrediënten opgebruikt komt van Andrew Nicholls. Geen verdere uitleg nodig dus.

Food trend 3: Zeg het met bloemen

Kokend Nederland zet de bloemetjes eens lekker binnen. Eetbare bloemen geven kleur aan het bord. En niet alleen kleur. Ook smaak. Zoals het peperige van Oost-Indische Kers. Omdat bloemen het best bloeien met een beetje water, duikt het groen ook op in glazen. We nippen het komend jaar en masse lavendel-latte, hibiscusthee, en rozencocktails. Je leest hier inderdaad een excuus om nog vaker een glas Hendrick’s Gin – want rozenessences – voor jezelf in te schenken.

#blueberries #oxalis ?

A post shared by Jaimie van Heije (@jaimievanheije) on

Food trend 4: Tech Food

Dwaalde je vorige week over de Horecava, dan zijn er enkele dingen die je niet gemist kon hebben: Cityguys die hun eigen munteenheid in het rond strooiden en Damrak G&Ts uitdeelden, Bar O – daarover later meer – en de 3D Food Printer. Want Robert Kranenborgs gevleugelde uitspraak ‘We willen technieken zien!’ krijgt een heel andere context in 2018. Technologie brengt nieuwe mogelijkheden: Foto’s op koffie printen of complexe patronen creëren met crèmes en chocolade. Het bord is het blanke canvas.

Food trend 5: Groetjes uit het Midden-Oosten

Het is geen sprookje van 1001 nachten; de smaken van het Midden-Oosten vinden werkelijk hun weg naar hier. Granaatappel, harissa, halloumi, shakshuka, kardemom, sumak en za’atar. Je ziet deze invloeden subtiel terug zoals bij visbar Fisk, die een vleugje Israëlische smaken mengt door visgerechten maar vooral de energie van een markt in Tel Aviv naar Amsterdam weet te halen. Of ga voor de volle 1001% zoals Sir Hummus, waar je grote schalen van Amsterdams beste hummus weg lepelt.

Food trend 6: Culinair met cocktails

Wuif de wijn maar gedag. Volgens de food trends van 2018 doen we culinair met cocktails. Chefs en bartenders werken samen voor cocktail-food pairings. Bar O van Timo Stemerdink en Tom de Rooij, en het winnende idee van de Nationale RestaurantPITCH., ging tijdens de Horecava vier dagen een stapje verder. De cocktails is het uitgangspunt, het gerechtje volgt. We kunnen enkel hopen dat deze geraffineerde barcuisine snel een vaste stek vindt.

Food trend 7: Koffietrends? Een eitje. Of cocktail.

Reizend Instagram gaf hem al enkele keer een cameo: de Vietnamese eierkoffie. Klinkt gek, schijnt goddelijk te zijn. De Vietnamezen drinken deze ‘cà phê trúng’ al sinds 1940. So before it was cool. Mix eigeel, wat zoete gecondenseerde melk met suiker en vul dit aan met koffie. Eitje! Daarnaast verliest koffie zijn 9-to-5-mentaliteit en duikt hij steeds vaker op in de bar. Move over, Espressomartini. Want Restaurant Envy, Grand Café Krasnapolsky en Sorel’s Midtown Bar & Lounge zetten het dagelijkse kopje koffie op een geheel nieuw niveau met 5 Nespresso Coffee Cocktails. Een daarvan: The Salty Caramel. Proeven dus.

Marlies Bax