Eén van de grootste luxes van het leven als je het mij vraagt: lekker eten en drinken. Dan zit je bij Jansz.dus zeker goed. Van alle food trends is het goed kunnen eten in een hotel misschien wel de grootste van de afgelopen tijd. Het ene hotel na het andere opent een hip restaurant. Zo ook het Pulitzer hotel, wat met Jansz. zich duidelijk op de kaart zet in de 9 straatjes. Executive Chef Cassidy Hallman (Momofuku, Bouley en Gelso&Grand) zwaait er de scepter en probeert met de locatie, het interieur, de gerechten en de geschiedenis een prachtig verhaal te vertellen. De keuken is geïnspireerd op zowel internationale als Hollandse gerechten en ingrediënten. Van typisch Hollandse gehaktbal die je doet terug verlangen naar grootmoeders tijd en helemaal past bij de setting van de aaneengeschakelde grachtenpanden, tot klassiekers als burrata met tomaat en bavette zijn terug te vinden op de kaart.
De hele dag door de deur platlopen bij Jansz.
Jansz. is niet alleen voor een chique diner, het idee is dat je gedurende de hele dag terecht kunt aan de Reestraat 8. Voor ontbijt, lunch, diner en private dining. Als je slim bent begin of eindig je na het idee ook nog even in de sfeervolle hotelbar waar het personeel super scherp is op lege glazen, creatief met voorkeuren weet om te gaan en erg vriendelijk is. De mix van gasten in de hotelbar maakt het extra leuk: hotelgasten, expats en Amsterdammers weten elkaar te vinden.
Diner voor twee?!
Een veel completere ervaring had ik me niet kunnen wensen, want nadat het gelukt was om door het doolhof van 25 aaneengeschakelde grachtenpanden vanuit de hotelbar het restaurant te vinden, mocht ik zelfs doorrollen naar een kamer. Zelfs naar het toilet gaan is een hele expeditie, maar een aangename door het prachtige interieur dat je langs de hoogtijdagen van de gouden eeuw voert, gecombineerd met moderne elementen als koper. Het interieur is een verhaal op zich, maar ook een oase van rust.
Na een gin tonic in de bar om de smaakpapillen vast te activeren, wordt de avond met champagne afgetrapt. Tijdens het bestuderen van de kaart blijkt het lastig kiezen, maar ik ben getipt door één van de gastvrouwen om de burrata met tomaat te proberen en mijn gezelschap gaat daar gelukkig in mee. Op mijn bord beland de king krab op toast met truffelsnippers en avocado mousse. Na twee jaar geleden een verser dan verse king krab van 3 kilo in Noors-Lapland geprobeerd te hebben, ben ik kieskeurig geworden, maar het is heerlijk vol van smaak en hoewel ik de combinatie met truffel niet zo snel had gemaakt, geeft het een bijzonder effect, zonder overheersend te zijn. Het is wel een flinke portie voor een voorgerecht. Erbij drinken we Sloveense wijn. De bediening heeft keurig geleerd wat waarbij te serveren, maar vergeet de fles te laten staan, waardoor de naam me even is ontgaan. Uiteraard prik ik een vorkje van de burrata mee en daar is niets over gelogen. Geserveerd met rozijnenbrood en een basilicum dressing. Ook hier is de portie flink.
Het hoofdgerecht volgt, ravioli van kreeft met venkel en pompoenrisotto met antiboise en tallegio kaas. De ravioli is pure, tongstrelende perfectie maar de typerende smaak van venkel komt niet boven de kreeft uit. Voor mij geen probleem, want ik ben gek op goedgevulde ravioli met kreeft en de laatste keer dat ik zo onder de indruk van een ravioli was, was in Florence. Wel is de portie hier weer groot en de smakencombinatie machtig. Zo machtig, dat de pompoenrisotto aan mij voorbij gaat, met de opmerking van mijn fijnproevende gezelschap dat de kaas te overheersend is. De rode wijn erbij geserveerd maakt de smaaksensaties nog krachtiger, de Primitivo di Manduria uit 2013 uit Monte Tessa in het Italiaanse Puglia is stevig, rond en vol. De afdrank heeft zelfs een beetje anijs/drop.
Het kiezen van een dessert is lastig, niet zozeer vanwege de keus, veelal goede klassiekers, maar er past simpelweg niets bij. Nou vooruit dan, een ‘liquid dessert’ van dessert wijn. De kans om te zien waar deze heerlijke, stroperige bijna sherry wijn vandaan komt, is er niet. Er staan ineens twee volle glazen op tafel. Zelfs de hotelbar krijgt geen bezoekje meer. Het comfortabele hotelbed lonkt. En dat ligt uiteindelijk zo lekker dat zelfs het ontbijt gemist wordt.
Wat is er goed? – de smaakcombinaties en verrassende twists aan klassieke gerechten. Uiteraard kan ik het niet laten om te zien wat de buren op hun bord hebben liggen en overal was een surprise effect te vinden.
Wat kan er beter? – je kunt het op twee manieren bekijken want met de grote porties krijg je zeker waar voor je geld. Maar met een zwaar gevoel uitbuiken nodigt niet uit voor lang natafelen en nog een dessert of digestive consumeren. En iets meer oog voor de wijn en het serveren ervan maakt dat ook die verrassende keuzes beter tot hun recht komen.
Extra punten – het personeel is jong maar professioneel als het om eten gaat en het interieur het verdwalen waard!
Jansz. contactgegevens en openingstijden
Jansz.
Reestraat 8
7 dagen per week geopend
ZONDAG TOT DONDERDAG
06.30 tot 22.00
VRIJDAG & ZATERDAG
06.30 tot 23.00
Reserveer zeker voor het diner!
- Uber lanceert Uber Safari - 30/09/2024
- Zo mooi woont Camille Razat (Emily in Paris) - 29/09/2024
- Uber update: boat cruisen door Parijs en Flying Blue miles sparen - 16/07/2024