Travel

Formentera: het eiland waar de luxe van de natuur duurzaam en mooi is

Spanje zit in mijn hart. Ik grap wel eens dat ik op de verkeerde plek ter wereld ben gekomen, dat had toch eerder een Mediterraanse stek moeten zijn. In die lifestyle voel ik me thuis: het dagritme, de tijd nemen om te genieten van het leven, het eten, de mensen. Hoewel ik soms denk dat ik het meeste wel gezien heb, is Spanje zo groot dat er nog veel te ontdekken valt. De Balearen bijvoorbeeld, tot voor kort was ik alleen op Ibiza geweest. In 2011, toen het nog een soort van speciaal was om daar te zijn. Formentera stond al een tijdje op mijn wensenlijst, vooral omdat het zich erg inzet voor duurzaam toerisme én het regelmatig vergeleken wordt met menig tropisch eiland in de Indische Oceaan qua stranden en natuur. Hoewel ik een tikkeltje sceptisch was na de stranden van de Seychellen, moet ik toegeven, ik ben positief verrast!

Op Formentera is het altijd zomer behalve als ik er net ben

Vergeleken bij Ibiza steekt Formentera flink af: het eiland is een schril contrast van rust vergeleken met het party-eiland verderop. Na een vlucht op Ibiza rij je richting La Savina en vanaf daar is het nog zo’n 30 minuten varen met o.a. boten van Trasmapi, waarbij je van het feestgedruis niets ziet maar wordt getrakteerd op een mooi uitzicht op Ibiza-stad. Formentera is ongeveer net zo groot als Terschelling en bied rust, bijzondere natuur en… rust. Oh, en lekker eten natuurlijk. Maar dat leek me vanzelfsprekend voor een Spaans eiland.

Five Flowers hotel – enige vijfsterren luxe

Er zijn drukkere gedeelten, zoals in Es Pujols. Dat is waar er wordt overnacht tijdens het verblijf in het net geopende Five Flowers hotel. Het eert het hippie-imago van het eiland, met zoals de naam al doet vermoeden, veel bloemen. Het design hotel is duidelijk gemaakt op mooi weer, want de flinke regenbuien laten duidelijk hun sporen na op het spierwitte decor. Gelukkig hebben we 1 dag perfect weer gehad!
Persoonlijk zou ik op een rustiger stuk van het eiland gaan zitten, maar als je graag dicht bij de restaurantjes en barretjes wilt zitten en houdt van paraderen over de promenade, is dit de place to be. Het paste alleen niet helemaal bij mijn verwachtingen van Formentera, doe mij dan maar een scooter, fiets (of huurauto) om zelf vrij rond te kunnen tuffen. Five Flowers is het eerste vijfsterren hotel op het eiland en je bent er inderdaad van alle luxe en gemakken voorzien: gym, bar, infinity pool, jacuzzi op je eigen rooftop terrace, sterrenrestaurant Kokoy by Kideki Matsuhisa (de sushi-kunsten van deze meester gingen aan onze neus voorbij, aan gastronomie verder op het eiland ook geen gebrek!), een gewoon restaurant voor ontbijt, lunch en diner, een spa waar je volgens het hotel vooral voor de massages moet zijn. Een wellness/yoga area was nog in aanbouw.

five flowers hotel

uitzicht cala d'hort

Duurzaam toerisme op Formentera

Overigens is dit het enige deel waar je wat grotere hotels tegenkomt, de overheid heeft goed gekeken naar haar broertje en hoe het, als je rust wilt bieden, vooral niet moet. Verwacht dus ook geen hotelketens, het zijn vooral lokale initiatieven. Dit is onderdeel van het duurzame beleid van het eiland, zodat ook generaties na ons nog kunnen genieten van de witgeschilderde huisjes, de witte stranden en het azuurblauwe water. Dat water is namelijk zo helder en blauw vanwege een speciaal (beschermd) zeegras, de Posidonia. De Posidonia zuivert het water en reflecteert het zonlicht wat maakt dat het hier dus best te vergelijken is met bijvoorbeeld de Seychellen. Bijkomend voordeel op Formentera: je hoeft geen rotsblokken te beklimmen om bij een strand aan te komen. Het plantje is UNESCO werelderfgoed omdat het al ruim 100.000 jaar voorkomt, slechts 2 centimeter per jaar groeit en noodzakelijk is voor het huidige ecysysteem op het eiland. Als het plantje er niet meer is, zal het blauwe water ineens een stuk minder helder ogen.

baai ses illettes

ses illettes

ses illettes

sabine formentera

Niet alleen de Posidonia zorgt voor kleur op het eiland. In het nationale park Natural Ses Salinas huizen de zoutvlakten, waardoor het water roze kleurt. Dit is de perfecte plek voor natuurliefhebbers en wandelaaars. Verderop ligt een van de mooiste stranden, Platja de les Illetes. Ook hier is er een stokje gestoken voor afgeladen toeristenbussen; om hier te komen moet je vanaf de parkeerplaats zelf de benenwagen nemen. Ook scooters en auto’s zijn hier niet toegestaan. Het strand is eigenlijk een dunne strook schiereiland met van twee kanten prachtig zeezicht. Ook Platja de Llevant is prachtig, mocht je toch liever niet zoveel lopen. Veel dagjesmensen bezoeken het eiland als ze vakantie vieren op Ibiza, verder is het in het hoogseizoen het domein van toeristen uit Italie, Duitsland, Engeland en ook steeds meer Nederland. In het laagseizoen kom je er vooral locals tegen. Kijk trouwens niet op van ontblote lijven, Formentera staat ook bekend om naturisme.

Wat mag je echt niet missen als je op Formentera bent?

Hoewel ik hier graag de mooiste strandjes en snorkeladresjes had beschreven, werd er vanwege het weer een beetje geïmproviseerd en een boot- en snorkeltocht werd helaas van het program gestreept. Formentera is wel echt een mooi weer eiland en bij regen/storm bestaat de uitvalsbasis uit shoppen, spa’s of nog langer dan normaal lunchen in een restaurant. Dit zijn fijne adresjes:

  • Hotel Cala Saona is de plek voor een knusse spa, grote overdekte terrassen en de mooiste plek voor zonsondergang. Het hele hotel zou zo het decor kunnen zijn van een reclame voor spa-producten: sereen, veel natuurlijke materialen en ze springen er slim in op de health trend. Als het niet glibberig is, loop dan vooral naar uitkijkpunt Casetes Varador of doe een drankje aan de bar Kiosco cala saona, een knus houten hutje waarbij je helemaal in de eilandsfeer komt. Het restaurant serveert voortreffelijk – voornamelijk vegetarisch Mediterraans eten, iets wat ik zelf niet veel vaker heb meegemaakt omdat het toch vaak vis of vlees bevat. De garnalen ceviche is voortreffelijk!
  • hotel casbah lunch

    sunset drinks

    formentera

  • Shoppen doe je in het stadje San Franciso Javier – waar het levendige pleintje en alle bijbehorende activiteiten lekker afsteken tegen de witte muren en kleurrlijke winkeltjes. Er is nog veel authentiek handwerk, zoals sandalen bij Artesania, kunst (o.a. van aangespoeld plastic), lokale strandtassen, mode etc. Ik ben erg goed geslaagd bij Pampita waar ik een prachtige kimono kocht en als je van interieur houdt moet je absoluut een tussenstop maken bij Catalina House waar je als je vanuit Sant Francisco Javier langskomt als je naar Es Pujols gaat. Linnen short, shawl en theedoeken waren mijn score – en die shawl was met het weer en de ietwat zomerse garderobe geen overbodige luxe. Ook voor sieraden kun je goed op Formentera terecht, juwelier Majoral is een geweldige boutique.
  • shopping

    kunst van plastic

    interieur crush

    san francisco javier

    san francisco javier

    catalina house

  • Het eiland is uitermate geschikt voor wijn en heeft twee wijngaarden, Terramoll – waar ze graag toeristen ontvangen en proeverijen organiseren – en Cap De Barberia, waar ze prijswinnende wijnen maken op een schitterende wijngaard, maar de proeverij iets minder idyllisch dan wat dit luxepaardje gewend is. In plaats van op een mooie plek in de tuin, is het snel en zonder neutraliserende hapjes proeven in de opslag. De wijnen smaken er echt niet minder om, maar het past iets minder in de eiland-cultuur.
  • wijngaard cap de barberia

  • Cap de Barberia is de vuurtoren van het eiland met prachtige uitzichten langs de ruige kustlijn, hier zie je goed dat je op een eiland bent en hoe verscheiden de natuur is. Het schijnt dat Bob Dylan hier gewoond heeft nadat hij een ongeluk kreeg en twee jaar lang nauwelijks in het openbaar verscheen, laat staan optredens gaf.
  • vuurtoren cap de barberia

    uitzicht cap de barberia

  • In Es Pujuls is het prima eten in Can Vent en de boulevard weet je na het eten misschien nog te verleiden tot een laatste drankje in een van de bars. Het nachtleven is geen Ibiza, maar zoals het de Spanjaarden betaamt gebeurt er van alles op straat. Voor alle Instagrammers is Chezz Gerdi een must, bekend om het gekleurde en veelvuldig gegramde Volkswagen busje. Ik ben hier zelf niet geweest, maar de foto van Kiki Multem says it all. Ook stond in mijn boekje The Pirate Bus, maar vanwege het weer heb ik die niet zelf kunnen aanschouwen.
  • Zeg je Spanje en strand, dan denk ik aan gezellige chirringuito’s, strandtenten. Vogamarí bij Platja Migjorn, waar op het strand gewellige parasols voor beschutting zorgen en een verhard wandelpad natuurliefhebbers vermaakt. Dit is de plek waar op zondagmiddag de paëlla-pannen op tafel belanden en de wijn rijkelijk vloeit, onder het genot van een zeebriesje. SOL bij Cala Saona voldoet ook aan de beschrijving, maar was gesloten tijdens deze trip.
  • paella vogamari

  • Een baai die je absoluut niet mag missen is Es Caló. Rotsachtig, met houten huisjes waar de boten worden aangemeerd als ze niet uit vissen zijn. Langs de huisjes hangen rijen vol vis te drogen aan de lucht. Een typisch gezicht en gecombineerd met de rotsachtige omgeving een leuk schouwspel. Naar het schijnt ook een prima snorkeladresje.
  • Waar je absoluut een middag wilt lunchen en relaxen is Gecko Beach Club. Tussen de buien door liet de zon af en toe zien hoe mooi het daar aan het strand is en ook het interieur van de beach club zelf mag er zijn. Hier de hele middag tafelen met zeezicht tijdens het heetst van de dag om vervolgens erna af te koelen lijkt me helemaal geen straf!
  • formentera gecko beachclub

  • Calo D’es Mort is een prachtig uitkijkpunt en strandje. De naam dankt de rots aan het gevaarlijk uitstekend stukje rots, wat o zo Instagram-waardig is. Neem hoe dan ook de tijd om niet alleen leuk te zitten voor een foto, maar ook te genieten van het utizicht over de 50 shades of blue. Prachtig!
  • cala d'muertos

  • Dat interieur doen ze op meer plekken goed (de hippie-design style van Five Flowers is niet mijn smaak), zo staat ook Bona Espina op mijn lijstje maar staan we daar helaas ook voor een gesloten deur op de vrije momenten die er zijn. Maar zet hem zeker op je lijst!

Hotel CASBAH is de parel van het paradijselijke Formentera

Wat ik verwacht had bij Formentera, maakte Hotel CASBAH helemaal waar. Dit is waar ik qua hotel zou willen zitten. De kamers zijn niet heel spannend, maar hotel CASBAH is een klein resortje op heet eiland met een schitterend restaurant, een very instagrammable lobby en prachtige tuinen met zwembad. Hippie chique is de beste beschrijving en ik had hier het liefst willen blijven. Een tikkeltje afgelegen, maar met een eigen strandje op loopafstand – heel eerlijk, er zijn mooiere stranden op het eiland, maar de rust en natuur maken dit ruimschoots goed. Het restaurant gebruikt zoveel mogelijk lokale producten en verse vis, ze schenken wijn van het eiland en hebben oog voor detail op een niveau dat ik verder op het eiland nog niet ben tegengekomen. Het ademt ‘island life’, rust en privacy, wat mij betreft de ingrediënten voor een korte break. Dit is zo’n parel die je in het fijne Los Little Escapos van Barts Boekje tegenkomt!

casbah

hotel casbah lobby

casbah tuin

strand hotel casbah

Voor wie is Formentera en wanneer wil je er zijn?

In de jaren zestig werd Formentera ‘ontdekt’ door Amerikaanse hippies, die zich toen al een beetje afzetten tegen de hippie cultuur op Ibiza. Steeds meer mensen trokken naar Formentera om er te overwinteren en schaften een vakantiehuis aan – sowieso een erg Spaanse traditie om een tweede huis te hebben. Dat afzetten tegen alles wat er op het buureiland wel gebeurde, bleef een terugkerend item. Geen grote clubs, massa-toerisme, maar rust en respect voor de natuur. De Posedeia wordt voornamelijk bedreigd door bootjes en ankers die overal te water worden gelaten en het gras stuk maken, dus waar mogelijk probeert de overheid daar een stokje voor te steken. Tijdens het hoogseizoen is het een drukkere bedoeling, met zowel de toeristen die op het eiland verblijven als de dagjesmensen uit de buurt. Af en toe stuit je wellicht op een insta-fotoshoot inclusief omkleedsessies en bijbehorend oponthoud, maar geef ze eens ongelijk. Het eiland is nou eenmaal een prachtig plaatje.
Daarom het reisadvies: ga in mei – juni (ik was er in mei en het weer was echt domme pech) of vanaf half september tot eind oktober. Dat doet het eiland het meeste recht. Of je er luxe kan vinden? Zeker, de luxe van de natuur, die hier echt nog een authentiek en waar mogelijk ongerept is, en naast het Five Flowers hotel met haar sterrenrestaurant, is er nog Can Dani, met een Michelinster. Het eiland leent zich perfect voor een romantische reis voor 2, of als je lekker wilt bijtanken met een vriendin en wel wilt genieten van het goede leven, maar niet per se tot in de vroege ochtend een club in hoeft. Of voor een gezin met jonge kids, waarbij je eenvoudig van A naar B wilt kunnen. Een dag op het eiland is echt te kort, dus trek er 4 tot 5 dagen vooruit – afhankelijk van de hoeveelheid lui op het strandlig uren. Of combineer het met een bezoek aan Ibiza of Barcelona, Denia, of Valencia vanaf die plaatsen gaan er ook boten naar Formentera.

Zie hier een Google Maps lijst met alle genoemde locaties in een handig overzicht.

Deze reis was op uitnodiging van Turismo de Formentera.

Je kunt o.a. met KLM, Transavia, Corendon of Vueling vanaf Amsterdam Schiphol naar Ibiza vliegen.

Sabine de Witte