Travel

Fotokunst

Onmisbaar in een huis wat persoonlijke elementen bevat is in mijn ogen kunst. Of dat nou een schilderij, foto collage of beeldhouwwerk is, maakt niet uit. Als het maar persoonlijk gekozen of gekregen is en een verhaal heeft.

Vorige week was ik er even tussenuit voor een fijne break naar het prachtige Berlijn, stad van contrasten en vrijheid. Daar loop je langs de prachtigste galerieën, klein of groot, design winkels en ontdek je ware kunst zelfs op straat.

In het appartement waar we een nachtje bivakkeerden hing een prachtige foto en hoewel ik even moest slikken na het horen van het achterliggende verhaal, blijft het een schitterend plaatje. De fotograaf, de Duitse Alex Reuter heeft bijzondere foto’s gemaakt, allemaal met een persoonlijk verhaal er achter. Waarom juist die foto, op dat moment en wat zie je er misschien niet in maar was wel doorslaggevend op het moment dat er gedrukt werd? Online zul je weinig over hem vinden. Toen ik een paar dagen later op bezoek was, hing ook daar een bijzonder werk van hem en kon ik meer werk van hem zien in een klein boekje wat ook online niet meer verkrijgbaar lijkt. Ik ga zijn naam in de gaten houden voor toekomstige fototentoonstellingen.

De foto die mij zo aansprak:

De foto is een beetje wazig, aangezien het een iPhone-foto van het kunstwerk is. Het achterliggende verhaal is ietwat luguber. Het is de laatste levende aanblik van een konijn, voor het zijn laatste adem uit blaast. Of het bedoeld was voor de poelier of een natuurlijke dood is gestorven, weet ik niet, maar je ziet de wanhoop, de angst en de stille hulpkreet.

Sabine de Witte