Travel

Frisse wind

Daar was ik weer. Geen bevroren tenen, al mijn vingers zitten er nog aan en de momenten dat ik het koud heb gehad op IJsland kan ik op 1 hand tellen. Dat was tijdens gave dingen! Een paar dagen offline, geen laptop, bijna geen internet en vooral buiten zijn. Wow, wat werkt dat snel, vandaag ging ik weer als een speer.

De frisse IJslandse wind heeft me goed gedaan. Hoewel de stad Reykjavik tegen viel (ik had meer iets Stockholms verwacht) en het landschap zonder de achtergrondverhalen bijna saai lijkt, was IJsland geweldig. Het land heeft indruk gemaakt door de super vriendelijke mensen, de positieve attitude; think in solutions in stead of problems, they’re there to solve, de geweldige dingen die je er kunt doen en hoe de IJslanders de natuur respecteren. Ze zijn super zuinig op alle (warm)waterbronnen, ik werd er bijna verlegen van toen ik stond te douchen voor ik het aangename en wereldberoemde Blue Lagoon water zou betreden dankzij het erg alerte douche-vrouwtje wat je keurig stond aan te wijzen waar je volgens haar nog niet schoon genoeg was, laten de natuur hun gang gaan en zien wel wat er komt. Veiligheid staat voorop. Van de vulkaanuitbarsting hebben jullie meer gezien op de tv dan ik in het echt, behalve de aswolken en foto’s die je moesten overtuigen om deel te nemen aan dure excursies met gevaar voor eigen leven.

IJsland in het kort: koud maar zonnig, snowmobiling (achterop meters gelanceerd worden terwijl je alleen maar wit sneeuw en ijs ziet en het lijkt alsof je de enige op aarde bent), relaxen in de blue lagoon en laugardur (buitenbaden met erg aangename temperaturen, nooit geweten dat je bij -2 buiten kunt zweten en bruin worden), whale watching (not eating, al is dat daar gewoonte en schijnt het erg smakelijk te zijn), paardrijden (heerlijk in galop tussen de bergen en door de ijskoude rivieren), watervallen kijken en bewonderen en wegwaaien bij de (stinkende) geisers die wel erg indrukwekkend zijn.

IJsland is een absolute aanrader als je van buitenactiviteiten, natuur en aardrijkskunde/geschiedenis/natuurkunde houdt. En vis, zon en een relaxte sfeer.Die 1.0 vakanties zijn helemaal zo gek nog niet…