Travel

Futuristisch Tokio foetsie?

Wereld in shock; aardbeving Japan
Vanochtend op Twitter verontrustende berichten, die steeds heftiger werden. Tijdens het ontbijt in een van de vele Spaanse barretjes, die altijd voorzien zijn van een tv die aan staat, werd de ernst pas duidelijk. Dat zag er heftig uit. Het werd nog heftiger na de opvolgende tsunami. Terwijl de Spanjaarden alweer spraken over het zoveelste bankschandaal hier, zat ik met kippenvel te kijken. Berichten van mensen die bekenden in Japan hebben, zich zorgen maken. De angst voor een kernramp als nabijgelegen kerncentrales zouden ontploffen, gelukkig kon de ene brandende kerncentrale snel worden geblust.

Futuristisch Tokio
Tokio staat al lang op mijn lijst om ooit eens heen te gaan. In mijn fantasie is het er futuristisch, een design walhalla. Al is niemand nu met toekomst en technologie bezig, maar met oerdrift overleven. Tokio ziet er nu futuristisch uit door de ingestorte puinhopen, het water en de bizarre foto’s die voorbij komen. Het heeft bijna wat weg van de beelden uit films als 2012 en andere natuurramp films.

Japan staat stil
Bij ieder nieuw binnenkomend beeld lijkt de ramp groter en nog slechter te overzien. Gelukkig komt de hulpverlening op gang, net als internationale steun. Alle prominente wereldleiders hebben hun medeleven geuit en daarmee is de ramp weer iets verder weg. Nederland maakt zich druk om de schietpartij op de A1 en andere kleine zaken en de tijd tikt door. Japan zal echter nog lang met de gevolgen kampen en daar zal de toekomst voorlopig niet verder vooruit zijn dan de volgende dag. Het land waar normaal gesproken 24/7 gerent, gewerkt en ontwikkelt wordt, staat even stil. De wereld is bijgekomen van de eerste schok. De ergste schok in Japan moet nog komen….

Sabine de Witte