design

Geflest en getest

Waterfles test Bobble

De hippe waterfles

Na een paar jaar hip te hebben gedaan met de welbekende blauwe Spa-blauw flesjes, lijken die langzaam van het straatbeeld te verdwijnen. Het begon met een artikel over onhygiënische bacteriën die het hergebruik van de flesjes met zich mee brengt, tot een campagne over milieuvervuiling en duurzaamheid. Inmiddels komen er steeds meer ‘vriendelijke’ alternatieven voor de waterfles op de markt. Ik heb een aantal van deze nieuwe hippe flessen getest, lees hier wat ik heb geflest en getest.

Bobble – gefilterd plastic

Qua looks is de Amerikaanse Bobble voor mij de winnaar. Ligt lekker in de hand, simpel design, transparant (ik hou er van als ik kan zien wat er in zit, ik ben zo’n meisje wat niet in water gaat waar je de bodem niet kunt zien). Het filter ziet er grappig uit en door de verschillende kleurtjes kan je kiezen voor de kleur die jij het leukst vindt. Of handig uit elkaar houden welke van jou is. Het filter zuivert 300x water en je kan er zelfs kraanwater uit Frankrijk/Spanje, waar veel chloor in zit, drinkbaar mee maken. Helaas heb ik dat niet kunnen testen. Bobble 1 ging stuk door een enthousiaste schoonmaakster die hem in de heetste stand in de afwasmachine liet meedraaien. Plastic onbruikbaar, met een sneu filtertje dat nog rest. Stond niet in de gebruiksaanwijzing en Bobble pakte dat keurig op nadat ik via Facebook & Twitter had gevraagd waarom dat dan niet vermeld wordt. Kreeg keurig een nieuwe en het staat nu wel in de gebruiksaanwijzing. Nummer 2, die ik dus kreeg, kwam aan met een dikke deuk er in. Vermoedelijk de druk van het vliegtuig, aangezien er geen bescherming of vacuum omheen zat. Bobble 3, ter compensatie, heeft een middagje in mijn tas niet overleefd. Het plastic is zo zacht, dat je bang bent dat het knapt als je de laatste slok water probeert achterover te klokken. Resultaat: 3 zielige filtertjes zonder flesje. Dat was de Bobble.

Waterfles test Bobble

Amerikaans design Bobble

Aladdin – praktisch Amerikaans

In Amerika is het al een druk bezette markt, die hippe waterflessen. Aladdin is er 1 van en druk bezig om de Europese markt te gaan bedienen, met een vestiging in Amsterdam. Als eerste gespot bij de dames van Spaces, viel ik voor het simpele design. Geen poespas, vaatwas bestendig en plastic wat niet meebeweegt bij iedere slok. Een stuk steviger dus. Het handvat is handig om de fles tijdens het hardlopen mee te nemen en de Aladdin makkelijk uit je tas te trekken. Geen filter, maar een gewone draaidop, verkrijgbaar in diverse kleuren, prints en formaten. Ik heb zowel de 0,35L en de 0,6L getest, maar de 0,6L vond ik echt te groot voor dagelijks gebruik. Dan loop ik liever een keer extra om bij te vullen. De 0,35L is qua inhoud precies goed, hoewel ik merkte dat het praktische harde plastic ook zo z’n nadelen heeft. Een flesje in je tas proppen gaat niet op. En dat is voor mij wel belangrijk, want ik laat eerder het flesje uit m’n tas dan laptop of iPad. De Aladdin gebruik ik nu dus vooral thuis, als ik daar aan het werk ben, tijdens een filmpje of het lezen van een boek. Zondag ga ik testen of ik hem (leeg, uiteraard) zonder problemen het vliegtuig in ga krijgen, zodat ik na de uitkleedsessie nog even kan genieten van Hollands kraanwater. Daar werd bij lege spa-flesjes nogal moeilijk over gedaan.

Aladdin waterfles

Dopper: Hollandse nuchterheid met een doel

Dan het Nederlandse alternatief, de Dopper. Hollandse nuchterheid, handig inspringend op de vele PET-flessen die we wekelijks in ons kikkerlandje weggooien en de kinderen in Afrika die geen schoon drinkwater hebben. Een deel van de opbrengst van de verkoop gaat dan ook naar Simavi om waterpompen te plaatsen. De Dopper is smal, wat bij mij meteen pluspunten scoort. De dop doet me echter denken aan een narcose-kapje en astma-inhaler, niet de associaties die uitnodigen om lekker water te drinken. De fles is semi-transparant, heeft ook geen filter, dus zo zie je de kleine kalkdeeltjes op de bodem ook niet. Die maken kraanwater drinken bij mij altijd een stuk minder aantrekkelijk. Je moet het flesje alleen niet tot de rand vullen, ontdekte ik tijdens mijn eerste ervaring. Dan gaat ‘ie namelijk lekken. Daarom durf ik hem eigenlijk niet in mijn laptoptas te stoppen, bang dat er een waterballet ontstaat wat zijn weerga niet kent en mijn normaal zo goed werkende gear zal verpesten. Wel leuke extra: er is een applicatie waarop je kan zien waar je gratis water kunt bij vullen. Niet alleen in Nederland, nee wereldwijd! Dit kan een publiek fonteintje zijn in Barcelona, een kantoor in de buurt of zelfs iemand thuis, die je graag voorziet van wat vocht op dorstige momenten. Ook handig voor niet Dopper gebruikers overigens 😉

Nederlands design - de Dopper

Geflest en getest: conclusie

Een waterfles vinden die past in mijn tas, lijkt een bijna onmogelijke missie. De Dopper past, maar heeft de lektest niet doorstaan. De Aladdin is net te log om tussen mijn spullen te proppen, maar wint het qua anti-lek- en drinkgemak. De Bobble wint het aan design, maar verliest op het praktische vlak. Mijn portemonnee is de grote winnaar, want ik merk dat ik al tijden geen flesje Spa heb gekocht!

* Ik heb meerdere waterfles initiatieven (van eigen bodem) gevraagd of ze wilden mee werken, waarop of helemaal geen antwoord of een negatief antwoord volgde. Bedankt voor jullie suggesties, maar meer testmateriaal zat er niet in.*

Sabine de Witte