Travel

Geven en krijgen

Als eerste gelukkig nieuwjaar! Hopelijk heb je een knallend oud en nieuw gehad, maar nog wel 10 vingers!

Sinds mijn 18e zit er een donor codicil in mijn portemonnee. Een bewuste keuze. Mijn hoornvlies is onbruikbaar en mijn huid afstaan vond ik een naar idee voor nabestaanden, maar verder stel ik mijn organen beschikbaar. Op mijn 18e wilde ik ook graag bloeddonor worden. Mijn moeder is dat al jaren en ik vond het een nobel idee. Een gezond lichaam maakt immers snel genoeg nieuw bloed aan en als je een beetje medische series kijkt is er altijd te kort aan bloed.

Helaas heb ik altijd een lage bloeddruk en ben ik daardoor geen geschikte kandidaat. Iedere keer zit me dat weer dwars, maar volgens de arts ‘hoort dat bij mij’ en er is niets aan te doen. Hoeveel zout ik ook eet of andere dingen probeer, een hoge bloeddruk zal bij mij niet snel voorkomen.

Vandaag zat ik ineens aan de andere kant van de stoel. Die van ontvanger. Nooit gedacht dat dat voor zou komen. Niets ernstigs, maar door mijn dieet krijg ik niet veel voedingsstoffen binnen en is mijn weerstand ongeveer beneden nul gedaald. Om mijn lichaam wat versterking te geven, kreeg ik vandaag plasma toegediend*. In het begin vond ik het best een raar idee, ik krijg vloeistof van een gezond iemand in mijn strijdlustige lichaam.

Tegelijkertijd is het een erg mooi begin van 2011; iemand vond het dus de moeite waard om een beetje tijd, moeite en gezond bloed/plasma te geven om mensen te helpen. Diegene had vast niet gedacht dat ik het zou krijgen en gehoopt iets indrukwekkenders te kunnen betekenen, maar dat mijn lichaam er bij gebaat was is duidelijk. Zoals de dokter al had voorspelt, ben ik stukken fitter en scherper dan normaal. Nog even volhouden en blijven strijden, nu met nieuwe krachten. En hopelijk zal het lange wachten dan gauw worden beloond. Misschien wel taart op mijn verjaardag!

Twijfel je nog over donor zijn of niet? Is orgaandonor worden voor jou een stap te ver? Denk dan eens na over bloeddonor worden! Kleine moeite, veel dank van de ontvanger!

*Nogmaals; ik heb niets ernstigs onder de leden, maar ruim 2 maanden op dieet (met goede begeleiding!) hakt er bij ieder gezond lichaam in.

Sabine de Witte